Smart Life

5 πράγματα που δεν ήξερες για την Ημέρα των Νεκρών

Ποια είναι τα παραδοσιακά φαγητά της και ποιες ιστορίες κρύβουν τα έθιμά της;

Ζένια Πιττακή
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πού έχει τις ρίζες της αυτή η γιορτή; Ποια είναι τα παραδοσιακά φαγητά της Dia de los Muertos; Και γιατί έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς; 

Η Ημέρα των Νεκρών, ή όπως είναι το όνομά της στα ισπανικά Dia de los Muertos, έχει τις ρίζες της στο Μεξικό και γιορτάζεται παραδοσιακά 1 και 2 Νοεμβρίου. συγκεκριμένη γιορτή έχει πολύ λιγότερο επίσημο τόνο και χαρακτηρίζεται περισσότερο ως μια περίσταση χαράς παρά πένθους. Αυτές τις δύο ημέρες, οικογένεια και φίλοι συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τους ανθρώπους που έχουν χάσει με εύθυμο τόνο, διηγούμενοι αστείες ιστορίες για τους πεθαμένους. Στις παραδόσεις που συνδέονται με τη γιορτή περιλαμβάνονται τα calaveras και τα λουλούδια cempazúchitl, το φτιάξιμο οικιακών βωμών, γνωστοί ως ofrendas, που έχουν τα αγαπημένα φαγητά και ποτά των νεκρών και η επίσκεψη των τάφων με αυτά τα αντικείμενα ως δώρα για τον αποθανόντα. Η γιορτή βέβαια δεν επικεντρώνεται μόνο στους νεκρούς, αφού είναι σύνηθες να προσφέρουν και δώρα σε φίλους -όπως κρανία από ζαχαρωτά, να μοιράζονται το παραδοσιακό pan de muerto με την οικογένεια και τους φίλους και να γράφουν ανάλαφρους και συχνά ασεβείς στίχους αφιερωμένους σε φίλους και γνωστούς (calaveras literarias). Η Ημέρα των Νεκρών έγινε τόσο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια που γιορτάζεται σε χιλιάδες πόλεις στον κόσμο με πάρτι, ειδικά φαγητά και ποτά για την ημέρα και εντυπωσιακά απόκοσμα μακιγιάζ. Μάλιστα, το 2008, η γιορτή εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Tα παραδοσιακά ποτά
Το Atole είναι ένα χαρακτηριστικό μη αλκοολούχο ρόφημα από καλαμπόκι, κανέλα και βανίλια που σερβίρεται ζεστό για να ζεστάνει τις ψυχές ζωντανών και νεκρών, ενώ υπάρχει και η σοκολατένια παραλλαγή του το Champurrado. Σειρά έχει το Agua de Jamaica, όπου jamaica η ισπανική λέξη για το λουλούδι ιβίσκος, και το ρόφημα είναι νερό με εκχύλισμα λουλουδιών ιβίσκου! Και φυσικά, στον πυρήνα αυτής της γιορτής βρίσκεται η τεκίλα, και όχι οποιαδήποτε τεκίλα αλλά η αυθεντική, χειροποίητη, premium τεκίλα Don Julio, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Μεξικανική παράδοση. Η Ημέρα των Νεκρών γίνεται μια ακόμα ευκαιρία να απολαύσουμε μοναδικά Don Julio serves, όπως Don Julio Paloma ή Don Julio Μαrgarita.

© Recetinas

Tα παραδοσιακά φαγητά
Το πιο χαρακτηριστικό φαγητό της ημέρας είναι μάλλον το Pan de Muertos το οποίο πωλείται μέρες πριν σε φούρνους και καταστήματα. Είναι ένα μαλακό γλυκό ρολό ψωμιού πασπαλισμένο με ζάχαρη και διακοσμημένο με μικρά ζαχαρωτα οστά! Δεύτερο στη λίστα έρχεται το Calaveras de Azúcar, φτιαγμένες από ζάχαρη απομιμήσεις κρανίων που διακοσμούνται με διάφορα χρώματα και σχέδια. Δεν προορίζονται για φάγωμα αλλά κυρίως ως προσφορά στους νεκρούς και θα τα συναντήσεις σε κάθε χώρο. Χαρακτηριστική είναι και η Mole Negro, μια πλούσια σάλτσα με βάση τις πιπεριές και τη σοκολάτα με την οποία περιχύνουν το φαγητό. Η διαδικασία παρασκευής της είναι περίπλοκη και μπορεί να κρατήσει αρκετές ημέρες, ενώ τις περισσότερες φορές οι συνταγές της σάλτσας περνούν από γενιά σε γενιά. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και Sopa Azteca, την πικάντικη σούπα τορτίγιας που συνοδεύεται συνήθως με συστατικά που μπορείς να προσθέσεις αν θέλεις, όπως αβοκάντο, κρεμμύδια, τυρί, λάιμ και chicharron (κομμάτια χοιρινού κρέατος).

© Pexels/ Mikhail Nilov

Τα παραδοσιακά μακιγιάζ 
Το παραδοσιακό μακιγιάζ Catrina μοιάζει με τους σκελετούς που πολλοί επιλέγουν για το Χάλογουιν αλλά έχει τελείως διαφορετικές ρίζες και σημασία. Calavera είναι το κρανίο και το πιο διάσημο κρανίo είναι το "La Cavalera Catrina", ο σκελετός μιας κυρίας της υψηλής κοινωνίας ντυμένης με ένα φανταχτερό λουλουδάτο καπέλο, από ένα χαρακτικό του 1910 του Μεξικανού καλλιτέχνη José Guadalupe Posada. Το έντυπο δημιουργήθηκε ως πολιτική σάτιρα, δείχνοντας ότι τα ραμμένα ευρωπαϊκά ρούχα και οι μοχθηρές συμπεριφορές που προτιμούσαν οι αυτόχθονες Μεξικανοί της ανώτερης τάξης δεν είχαν σημασία - είμαστε όλοι ίσοι στο θάνατο. Έτσι αυτή η φιγούρα έγινε το πιο εμβληματικό σύμβολο της Ημέρας των Νεκρών. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι πριν δοκιμάσεις ένα μακιγιάζ catrina είναι ότι σκοπός του δεν είναι να είναι τρομακτικό αλλά να αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς και να εκφράζει την ομορφιά της αγάπης προς αυτούς που ζει για πάντα. Αν ψάχνεις για έμπνευση, στο Tik Tok θα βρεις εκατοντάδες βίντεο-tutorial για να πετύχεις το δικό σου.

Το έθιμο που δεν ξέρουν όλοι
Στη Γουατεμάλα, η Día de los Muertos γιορτάζεται με το πέταγμα γιγάντιων, πολύχρωμων χαρταετών, οι οποίοι κατασκευάζονται για μήνες πριν τη μεγάλη ημέρα. Συγκεκριμένα, οι πόλεις Sumpango και Santiago Sacatepéquez στην επαρχία Sacatepéquez έχουν αγκαλιάσει αυτή την παράδοση και δέχονται επισκέπτες από όλη τη Γουατεμάλα και τον κόσμο για να γίνουν μάρτυρες αυτής της μαγικής επίδειξης. Οι πολύχρωμοι χαρταετοί είναι φτιαγμένοι από μπαμπού και λεπτό χαρτί, ώστε να μπορούν να πετούν με λίγο άνεμο και απελευθερώνονται μονομιάς, το σούρουπο.

Το πιο μεγάλο πάρτι
Για να γιορτάσουν τους εκλιπόντες, οι οικογένειες συγκεντρώνονται κοντά στους τάφους των αγαπημένων τους και τους στολίζουν, ενώ παίζουν συχνά μουσική και απολαμβάνουν φαγητό και ποτό ακριβώς εκεί στο νεκροταφείο, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε όσους πέθαναν. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι ψυχές των νεκρών επιστρέφουν στη Día de los Muertos για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους (έχεις δει την ταινία κινουμένων σχεδίων Coco;). Συνήθως, η 1η Νοεμβρίου είναι για τον εορτασμό των παιδιών που πέθαναν και η 2η Νοεμβρίου για να γιορτάζεται η μνήμη των ενηλίκων.

Μη χάσεις!
Η κορύφωση της Dia de los Muertos την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου μας φέρνει στο Loco Athens (Καλαμιώτου 15) όπου ο φετινός World Class Winner, Ιωσήφ Ζααλούκ, επιμελείται το signature cocktail της Ημέρας των Νεκρών, την Don Julio Paloma Roja.

Απολαύστε υπεύθυνα! #DonJulioTequila #DiaDeLosMuertos