Smart Life

Ενηλικίωση σκύλου: Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στη διατροφή του;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να έχεις το αγαπημένο σου κατοικίδιο υγιές

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δύο σκυλάκια τρέχουν
© Unsplash/ Alvan Nee

Η Royal Canin δίνει τον απόλυτο οδηγό διατροφής για σκύλους, σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Ένας σκύλος περνάει από τρία βασικά στάδια στη διάρκεια της ζωής του: κουτάβι, ενηλικίωση και ηλικιωμένος σκύλος. Αναλόγως με το στάδιο αυτό πρέπει να γίνονται οι κατάλληλες προσαρμογές στη διατροφή του σκύλου μας. Τα στάδια αυτά διαφοροποιούνται αναλόγως με τη φυλή του σκύλου και το αναμενόμενο μέγεθός του. Σε γενικά πλαίσια, οι μικρόσωμες φυλές ενηλικιώνονται στους 10 μήνες και το βάρος τους μπορεί να φτάσει έως 10 κιλά. Οι φυλές μεσαίου μεγέθους ενηλικιώνονται στους 12 μήνες και το βάρος τους μπορεί να κυμαίνεται από 11 έως 25 κιλά, οι μεγαλόσωμες φυλές ενηλικιώνονται στους 15 μήνες, ενώ το αναμενόμενο βάρος τους κυμαίνεται από 26 έως 44 κιλά. Για τις γιγαντόσωμες φυλές, η ενηλικίωση μπορεί να έρθει από τους 18 έως τους 24 μήνες και το αναμενόμενο βάρος του σκύλου μας θα είναι πάνω από 45 κιλά.

Διάγραμμα διατροφής σκύλων

Σωστή διατροφή για κουτάβια

Όσο ο σκύλος σας είναι ακόμη κουτάβι, χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Ένα κουτάβι είναι πολύ πιο δραστήριο από έναν ενήλικο σκύλο συνεπώς χρειάζεται περισσότερη ενέργεια και θερμίδες στη διατροφή του. Επιπλέον, αυτή η φάση της ζωής του σκύλου σας είναι σημαντική για την ανάπτυξη του οργανισμού του. Το κουτάβι σας θα χρειαστεί μία τροφή που θα περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη D και φώσφορο για τη σωστή ανάπτυξη των οστών, ενώ είναι απαραίτητο η τροφή του να περιέχει αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης για την ανάπτυξη των οστών.

Συμβουλές διατροφής σκύλων

Διατροφή για ενήλικους σκύλους

Οι ενεργειακές ανάγκες του σκύλου σας κατά την ενηλικίωση θα αλλάξουν αναλόγως με τη φυλή αλλά και το πόσο δραστήριος είναι. Αν ο σκύλος σας είναι πολύ δραστήριος τότε, όπως είναι φυσικό, θα χρειαστεί μία τροφή που θα του παρέχει περισσότερη ενέργεια. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείπονται θρεπτικές ουσίες όπως υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ασβέστιο. Μία τροφή που παρέχει στο σκύλο σας όλα τα παραπάνω θα μπορέσει να καλύψει όλες τις ανάγκες του, να βοηθήσει στην ανάπτυξή του και να θωρακίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Ηλικιωμένοι σκύλοι

Ένας ηλικιωμένος σκύλος συνήθως έχει ειδικές διατροφικές ανάγκες και σίγουρα δεν καταναλώνει τόση ενέργεια, όσο ένα κουτάβι ή ένας ενήλικος σκύλος. Κάτι βασικό που πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή ενός ενήλικου σκύλου είναι να του παρέχουμε μία τροφή που δεν θα του δίνει περισσότερες θερμίδες απ’ ότι χρειάζεται. Αυτό γιατί είναι αρκετά δύσκολο όταν ο σκύλος μας είναι ηλικιωμένος να επανέλθει στο φυσιολογικό του βάρος σε περίπτωση παχυσαρκίας.

Μπορεί σε γενικές γραμμές να ξέρουμε τις βασικές ανάγκες της φυλής και του μεγέθους του σκύλου μας, ωστόσο είναι σημαντικό να παρακολουθούμε το βάρος και τις συνήθειες του ώστε να προσαρμόζουμε την διατροφή του σκύλου μας ανάλογα. Είναι επίσης σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο και να ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνει.

Συσκευασίες τροφής σκύλων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ