Smart Life

Τα smart homes και το μέλλον των αυτοματοποιημένων κατοικιών

«Έξυπνο» σπίτι πάει μαζί με «έξυπνη» ζωή

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Smart Home
© Unsplash

Η υπηρεσία Smarthink της Φυσικό Αέριο Ελληνικής Εταιρείας Ενέργειας φέρνει στην Ελλάδα τα «έξυπνα» και αυτοματοποιημένα σπίτια, που θα αποτελέσουν το μέλλον της κατοικίας.

Πλέον ζούμε στη χρυσή εποχή της τεχνολογίας και τα περισσότερα πράγματα στις ζωές μας γίνονται εύκολα και γρήγορα με τους πιο «έξυπνους» τρόπους. Μέσα σε μερικά χρόνια ολόκληροι τομείς της καθημερινότητας άλλαξαν εντελώς και προσαρμόστηκαν στις νέες ανάγκες. Όπως η τεχνολογική επανάσταση της προηγούμενης δεκαετίας ήταν σίγουρα οι νέες δυνατότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα smartphones, έτσι η τρέχουσα δεκαετία σηματοδοτεί την ανάπτυξη των smart homes, τα οποία είναι και το μέλλον στις κατοικίες.

Έξυπνο σπίτι θεωρείται εκείνο που χρησιμοποιεί συστήματα, συσκευές και εφαρμογές, τα οποία ενώνονται σε ενιαίο δίκτυο δημιουργώντας ένα είδους οικοσύστημα. Τα smart homes δίνουν νέες δυνατότητες σε θέματα άνεσης και λειτουργικότητας στο σπίτι που δεν ήταν διαθέσιμα στο παρελθόν. Η τεχνολογία αυτή βρίσκεται στην Ελλάδα με την Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας και την υπηρεσία της Smarthink, η οποία αποτελεί το 1ο Smart Home Οικοσύστημα έξυπνης διαχείρισης για το σπίτι, με τεχνητή νοημοσύνη. Μέσω της υπηρεσίας μπορούμε να έχουμε πολλαπλά οφέλη, που αλλάζουν οτιδήποτε γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τις παροχές ενός σπιτιού.

Smarthink_my energy mate

Το Smarthink έχει το δικό του πακέτο με το Starter Kit, το mobile application, την Υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης και Απομακρυσμένης Διαχείρισης και κάποιες πρόσθετες συσκευές, οι οποίες συνθέτουν ένα αυτοματοποιημένο σπίτι. Ποια είναι όμως τα οφέλη ενός έξυπνου σπιτιού και τι ακριβώς είναι αυτό που θα αλλάξει στην καθημερινότητά μας; 

Ένα μεγάλο κεφάλαιο, που μας προβληματίζει, είναι σίγουρα η κατανάλωση ενέργειας. Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να είναι προσεκτικός με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές προκειμένου να κάνουμε οικονομία. Πόσο έξυπνο είναι όμως να έχεις μια υπηρεσία που σε ενημερώνει για όλα όσα θα χρειαστείς. Το Starter Kit αποτελεί το κέντρο ελέγχου του «έξυπνου» σπιτιού. Χάρη στον μετρητή κατανάλωσης ρεύματος, μπορείς να βλέπεις πόσο ρεύμα ξοδεύεις σε πραγματικό χρόνο και να εντοπίζεις ποιες συσκευές χαλάνε την περισσότερη ενέργεια, ελέγχοντας ουσιαστικά τον λογαριασμό σου. Παράλληλα, ο έξυπνος θερμοστάτης αφής ρυθμίζει την επιθυμητή θερμοκρασία του σπιτιού και ο έξυπνος διακόπτης θερμοσίφωνα ελέγχει τη χρήση του ακόμα και όταν βρισκόμαστε έξω για δουλειές. Το «έξυπνο» σπίτι μας βοηθάει να «προστατεύσουμε» την τσέπη μας. 

Smarthink

Τα smartphones που αποτελούν αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είναι ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος να χειριστείς το έξυπνο οικιακό οικοσύστημα, από απόσταση! Μέσω του ειδικού app της Smarthink μπορούμε να ρυθμίζουμε από μακριά λειτουργίες συσκευών κάθε στιγμή της ημέρας, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ειδοποιήσεων και προτάσεων για τη δική μας άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας. Η πλοήγηση είναι εύκολη και υπάρχουν πολλές επεξηγήσεις και διαδραστικά γραφήματα κατανάλωσης ώστε να μην προκύπτουν απορίες. Μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας ακόμη και πρόβλεψη του μηνιαίου λογαριασμού. Αυτό ειναι το μαγικό με τις νέες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως τα smarth homes. Πράγματα που μερικά χρόνια πριν φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, γίνονται πραγματικότητα με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό μας τηλέφωνο. 

Όλοι φυσικά ανησυχούμε για την ασφάλεια του σπιτιού μας. Η λειτουργία του «έξυπνου» σπιτιού έχει προβλέψει βέβαια και για αυτό, με το Smarthink και την Υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης και Αυξημένης Διαχείρισης να μας προσφέρουν «στο χέρι» όλες τις ρυθμίσεις ασφαλείας του χώρου ώστε να τις τοποθετήσουμε αναλόγως. Οι αλγόριθμοι χρειάζονται μόλις μερικές εβδομάδες για να λειτουργήσουν πλήρως, καθώς ενημερώνονται και βελτιώνονται συνεχώς μέσα από την καθημερινή χρήση, ενώ μπορούμε να επέμβουμε στο σύστημα του σπιτιού μας κατά βούληση ακόμα και αν βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Πλέον, ακόμα και ένα μακρινό ταξίδι δεν μας ανησυχεί αφού ξέρουμε πώς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο σπίτι μας όλες τις μέρες και ώρες της εβδομάδας, από οποιαδήποτε απόσταση.

Smarthink

Το smart home και οι λειτουργίες του είναι εδώ για να μας προσφέρουν την άνεση, που δεν μπορεί να παρέχει μία τυπική κατοικία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως όλα τα σημαντικά κομμάτια του χώρου μας βρίσκονται στην παλάμη του χεριού μας και δουλεύουν ανάλογα με τα θέλω και τις διαθέσεις μας. Με τα εξαρτήματα που εμπεριέχονται στο Starter Kit, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, χωρίς να χάνουμε χρόνο. Μερικές πρόσθετες συσκευές, που μας βοηθούν σε αυτό και το κάνουν εφικτό είναι η Έξυπνη πρίζα, ο Έξυπνος Αισθητήρας Χώρου, η Έξυπνη Λαμπα, ο Αισθητήρας Πόρτας και Παραθύρου και το Έξυπνο Χειριστήριο Κλιματιστικού.

Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως η υπηρεσία Smarthink της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας και τα «έξυπνα» αυτοματοποιημένα σπίτια είναι το μέλλον στις κατοικίες. Είναι σε θέση να μας προσφέρουν σε ένα ενιαίο οικιακό οικοσύστημα άνεση, εξοικονόμηση, αυτοματοποίηση, ασφάλεια και απομακρυσμένη διαχείριση, που σίγουρα δεν μπορούμε να το βρούμε πουθενά αλλού. Και εμείς έχουμε επιπλέον λόγους να επιστρέψουμε πιο σύντομα σπίτι ή και να μείνουμε μέσα απολαμβάνοντας προηγμένες υπηρεσίες που μας κάνουν να νιώθουμε πιο άνετα από ποτέ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ