Smart Life

Η «πράσινη» χρήση των «λευκών» συσκευών

Μερικά απλά tips για να επιτύχουμε την μέγιστη απόδοση των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να συμβάλλουμε σε ένα πιο πράσινο μέλλον

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nrd-fdqfzhy9ig4-unsplash.jpg

Λευκές συσκευές: Tι πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να επιτύχουμε την μέγιστη αποδοτικότητά τους και να απολαύσουμε την πράσινη χρήση τους.

Σίγουρα έχουμε ακούσει πολλές φορές για την σωστή χρήση των λευκών συσκευών και τον τρόπο για τον οποίο θα μπορέσουμε να καταναλώσουμε λιγότερη ενέργεια μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Αυτό το καλοκαίρι η ανάγκη αυτή είναι πιο έντονη από ποτέ και για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες για κάθε συσκευή ουτώς ώστε να απολαμβάνουμε τόσο την «πράσινη» χρήση τους, όσο και την υψηλότερη αποδοτικότητά τους και φυσικά τα λιγότερα έξοδα.

Σαν καταναλωτές μπορούμε να μάθουμε πολλά για τη σωστή χρήση της κάθε συσκευής από την ενεργειακή σήμανση που διαθέτουν. Όλες οι νέες οικιακές συσκευές μας «πριμοδοτούν» με πληροφορίες σαφείς για τις επιδόσεις τους και φυσικά για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν πιο αποδοτικές. Για παράδειγμα η χωρητικότητα ή η κατανάλωση νερού αναφέρεται σε κάθε προϊόν που έχει να κάνει με πλύσιμο. Αν αναλογιστεί κανείς πως ο χρόνος ζωής μιας οικιακής συσκευής ξεπερνά συνήθως τη μια δεκαετία, το χαμηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας της αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες επιλογής της. Η απόσβεση γίνεται πλέον αρκετά άμεσα, μιας και το κόστος της ενέργειας είναι πια δυσβάσταχτο. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε για να επιτύχουμε την «πράσινη» χρήση των «λευκών» συσκευών;

Αρχικά οφείλουμε να δείχνουμε την απαραίτητη προσοχή στην ετικέτα του κάθε προϊόντος και να επιλέγουμε όταν είναι εφικτό, συσκευές με πράσινο χρώμα ενεργειακής απόδοσης. Οι τάξεις της ενεργειακής απόδοσης κάθε συσκευής είναι επτά και αναλογικά με το είδος του προϊόντος κλιμακώνονται από το G (κόκκινο χρώμα που αφορά προϊόν χαμηλής απόδοσης) έως το Α+++ (σκούρο πράσινο χρώμα που υποδηλώνει ιδιαίτερα αποδοτικό προϊόν). Ας δούμε όμως και μερικά επιμέρους tips για την ποιοτικότερη χρήση των συσκευών μας.

Όσον αφορά τις ψυκτικές συσκευές θα πρέπει να τις κρατήσουμε μακριά από πηγές θερμότητας, όπως έναν φούρνο ή καλοριφέρ γιατί η υψηλή θερμοκρασία μπορεί οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης.

Ξέρω πολύ καλά τον πειρασμό του να ανοίγεις την πόρτα του ψυγείου για να δεις τι έχεις, όμως σήμερα πρέπει να φροντίσουμε να ανοιγοκλείνουμε το πορτάκι όσο το δυνατόν λιγότερες φορές. Φυσικά θα γνωρίζεις ότι είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του, να προβαίνεις σε απόψυξη όσο το δυνατόν περισσότερες φορές. Είναι ενδεικτικό ότι πάχος πάγου 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 30%. - αποφυγή τοποθέτησης ζεστών φαγητών στο θάλαμο ψύξης. 

Επιπλέον θα πρέπει να τσεκάρουμε συχνά το θερμοστάση έτσι ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική ψύξη, ενώ όπως γνωρίζουμε για περίοδους μεγάλης απουσίας είναι απαραίτητο η συσκευή να βγαίνει από την πρίζα. 

Όσον αφορά τώρα τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, σημαντικό ρόλο θα παίξει η εγκατάσταση και η συντήρηση της συσκευής. Στην χρήση αν υπάρχει η πράσινη λειτουργία, να την χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και γενικά να αποφεύγουμε τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες κατά την πλύση. Είναι σημαντικό και σε αυτού του είδους τις λευκές συσκευές να ελαχιστοποιήσουμε το άσκοπο άνοιγμα της πόρτας, ενώ για τα πλυντήρια ρούχων είναι πια αναγκαίο να χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά μέγιστης αποδοτικότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Για την κουζίνα μας θα πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά των συσκευών τα σκεύη να είναι ίδιας διαμέτρου με τις εστίες της κουζίνας, για μικρότερες απώλειες θερμότητας ενώ κατά τη χρήση, να μην τοποθετούμε περισσότερη ποσότητα νερού από αυτήν που πραγματικά χρειαζόμαστε. Τέλος, μπορούμε να κλείνουμε την εστία ή τον φούρνο της κουζίνας λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε την παραγόμενη από πριν θερμότητα και να εξοικονομήσουμε ενέργεια.

Όλα τα παραπάνω είναι μικρά βήματα, που αν ωστόσο βάλουμε στην καθημερινότητά μας, θα μπορέσουμε να πετύχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, να μειώσουμε τα υπέρογκα κόστη και να βάλουμε το λιθαράκι μας για ένα πιο πράσινο μέλλον.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ