Smart Life

«Πλασμένες Δυνατές»: μια δράση που μας αφορά όλους

Μία πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε γυναίκας

Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Πλασμένες Δυνατές»: η νέα πρωτοβουλία της ELBISCO με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών

Δεν ξέρω πότε άρχισε να χρησιμοποιείται η φράση «αδύναμο φύλο» για να περιγράψει μια γυναίκα. Ξέρω, όμως, ότι όσο και αν θυμώνει πολλές και πολλούς από εμάς αυτή η περιγραφή δεν έχει πάψει να χρησιμοποιείται. Το πρόβλημα, όμως, με τις λέξεις είναι ότι μπαίνουν στο κεφάλι σου, γίνονται σκέψεις σου, και στο τέλος δικές σου ιδέες. Κάπως έτσι γεννιούνται τα στερεότυπα και διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά. Κάπως έτσι, ακόμα κι αν το ημερολόγιο δείχνει 2022, οι γυναίκες παρότι έχουν καταφέρει πολλά, δεν είναι ακόμα πραγματικά ίσες. Ούτε στους μισθούς, ούτε στις ευκαιρίες, ούτε καν στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης…

Ως γυναίκα, σκέφτομαι συχνά ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο πώς μας αντιμετωπίζει η κοινωνία, αλλά πώς εμείς οι ίδιες βλέπουμε τον εαυτό μας. Όταν βλέπουμε η μία την άλλη, αλλά και τον εαυτό μας στον καθρέφτη σκεφτόμαστε άραγε ότι απέναντί μας έχουμε το «αδύναμο φύλο» ή μια γυναίκα πραγματικά δυνατή; Η αντικειμενική πραγματικότητα είναι ότι οι γυναίκες είναι από τη φύση τους δυνατές. Πολύ πιο δυνατές από όσο οι ίδιες πιστεύουν. Και εδώ, σε αυτή τη μικρή λεξούλα, βρίσκεται το κλειδί: πρέπει να πιστέψουν στη δύναμή τους. Να τη νιώσουν, να την αντιληφθούν και να τη χρησιμοποιήσουν. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζονται περισσότερες ευκαιρίες. Περισσότερη επιμόρφωση. Περισσότερη φροντίδα και υποστήριξη, σαφώς λιγότερα στερεότυπα. Χρειάζεται όλα τα φύλα να ευαισθητοποιηθούν και να βοηθήσουν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, δράσεις που έχουν στο κέντρο τους την ενδυνάμωση της γυναίκας έχουν πραγματική, ουσιώδη σημασία. Δράσεις σαν την πρωτοβουλία «Πλασμένες Δυνατές» που οργανώνει η Elbisco μέσω της Elite και σε συνεργασία με το Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα ΔΙΟΤΙΜΑ. Στα πλαίσια αυτής της δράσης έχει ήδη δημιουργηθεί η πλατφόρμα www.plasmenesdynates.gr, όπου γυναίκες όλων των ηλικιών μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και δράσεις που έχουν στόχο την ενδυνάμωσή τους στην εργασία, την κοινωνία, την εκπαίδευση και την οικογένεια. Και αυτό είναι μόλις η αρχή, καθώς η πρωτοβουλία «Πλασμένες Δυνατές» περιλαμβάνει ένα πλέγμα ενεργειών σε όλη την Ελλάδα με κεντρικό στόχο την ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της αυτοδιάθεσης των γυναικών.

Αλήθεια, πόσο όμορφη και πραγματική είναι η ονομασία «Πλασμένες Δυνατές»; Και μόνο αυτή την ονομασία να κρατήσουμε στο μυαλό μας, μόνο αυτή τη φράση κι αν χρησιμοποιούμε στη θέση του «αδύναμου φύλου» θα έχουμε κάτι κερδίσει… Για ακόμα περισσότερα, για να δηλώσετε συμμετοχή σε σεμινάρια και να ενημερωθείτε για το πώς μπορούμε όλοι να στηρίξουμε τις γυναίκες της κοινωνίας μας μπείτε στο www.plasmenesdynates.gr.

Γυναίκες, είμαστε «Πλασμένες Δυνατές». Μένει μόνο να το πιστέψουμε.