Smart Life

4 πράγματα που δεν ήξερες για το πόσιμο νερό

Πού θα βρεις ένα άξιο και καλό φυσικό νερό, ασφαλές για εσένα και την οικογένειά σου;

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πράσινα δέντρα και ποτάμι
© Pexels/ Ian Turnell

AQUACarpatica: Το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό νερό που έχει όσα δεν ήξερες ότι θέλεις από το νερό σου.

Το νερό είναι ένας από τους πιο πολύτιμους πόρους στη Γη. Καλύπτει πάνω από τα δύο τρίτα της επιφάνειας του πλανήτη, αποτελεί περίπου το 70% του ανθρώπινου σώματος και είναι απαραίτητο για τη ζωή. Περνάμε δεκάδες ώρες πίνοντας νερό ενώ κάθε σωστό διατροφικό πλάνο περιλαμβάνει σίγουρα αύξηση στην ημερήσια κατανάλωση νερού. Στις πόλεις το νερό φτάσει σε πόσιμη μορφή μέσα από τις βρύσες μας, όμως πολλές φορές κουβαλάει μαζί του και ανεπιθύμητα στοιχεία που πασχίζουμε να αποφύγουμε είτε με μηχανικά φίλτρα είτε επιλέγοντας εμφιαλωμένο νερό. Γνωρίζεις όμως όλα όσα θα έπρεπε σχετικά με το νερό που πίνεις;

Το πόσιμο νερό μπορεί να έχει γεύση

Η σύνθεση του νερού συνήθως περιέχει ανθρακικά άλατα, διττανθρακικά, χλωρίδια, θειϊκά άλατα, φωσφορικά άλατα, νιτρικά άλατα, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο και μερικά άλλα μέταλλα. Η ποσότητα των συνολικών διαλυμένων στερεών (TDS) στο νερό ξεκινά με μηδέν από αποσταγμένο νερό έως περισσότερο από 10.000 mg/l, που του δίνει πολύ διακριτικό χαρακτήρα και γεύση. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, τόσο πιο ξεχωριστή μπορεί να είναι η γεύση ενός νερού.  Ένα χαμηλό TDS (50-250 mg/l) δίνει μια καθαρή, μαλακή και ουδέτερη γεύση.  Ένα υψηλό TDS (800-1500 mg/l) δίνει μια βαρύτερη, πιο ουσιαστική αίσθηση. Τα πολύ ψηλά νερά σε TDS είναι εκείνα που συνήθως νιώθεις «βαριά» και μπορεί να έχουν επίγευση.

Ακόμη, επειδή είναι πλούσιο σε μέταλλα, αν η ισορροπία δεν είναι ιδανική, ένα φυσικό μεταλλικό νερό μπορεί να είναι γλυκό ή αλμυρό, ξινό ή πικρό, ή απλά καθαρό και αγνό, με όμορφη γεύση και χωρίς επίγευση. Όσο περισσότερο ασβέστιο, τόσο πιο γλυκό θα είναι ένα νερό, περισσότερο μαγνήσιο σημαίνει πιο πικρή γεύση, περισσότερο νάτριο ισοδυναμεί με πιο αλμυρό, ενώ το σοδόνερο είναι ξινό. Υπάρχουν μάλιστα sommeliers νερού που συστήνουν διαφορετικό νερό ανάλογα με το πιάτο, τη θερμοκρασία, την ώρα της ημέρας, και την περίσταση, ακριβώς όπως ένας sommelier κρασιού.

Το πόσιμο νερό μπορεί να περιέχει Νιτρικά (ΝΟ3) που είναι επιβλαβή στην υγεία

Τα Νιτρικά (ΝΟ3) είναι ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες που δρουν πολύ ευεργετικά στα φυτά αλλά επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Η εκτεταμένη χρήση τους στη γεωργία έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν όλα από τα αντίστοιχα φυτά και να υπεισέρχονται στον υδροφόρο ορίζοντα επιβαρύνοντας χημικά την σύνθεση των υπογείων υδάτων και πόρων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική Οδηγία της (Directive 91/676/EEC) θεωρεί τα Νιτρικά ως τον κύριο παράγοντα μόλυνσης των υδάτων στην Ευρώπη και επέβαλε τον περιορισμό της χρήσης των. Τα Νιτρικά υπάρχουν και στα τρόφιμα γενικώς αλλά αποβάλλονται πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα. Η ύπαρξη των Νιτρικών στο πόσιμο νερό είναι πιο δραστική και έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση καθ’ ότι μέσω του νερού διοχετεύονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Δημοσιεύσεις στη βάση δεδομένων της PUBMED.ncbi.nlm.nih.gov (παγκόσμιος επιστημονικός ιστότοπος) εξηγούν πόσο επιβλαβή είναι τα Νιτρικά στην ανθρώπινη υγεία όταν εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό.

Ενδεικτικά, μπορούν να προκαλέσουν στα μωρά την Μεθεμοσφαιριναιμία, δηλαδή να μπλοκάρουν το οξυγόνο στο αίμα με αποτέλεσμα τα μωράκια να μπλεδίζουν (bluebaby στα αγγλικά), ενώ σε εγκυμονούσες μητέρες παρατηρήθηκαν τερατο-μορφώσεις. Υψηλά νιτρικά στο πόσιμο νερό είναι δυνατό να προκαλέσουν προβλήματα στον μεταβολισμό, ιδίως στον θυροειδή, και στο κυκλοφορικό σύστημα και έχουν συνδυαστεί στατιστικά με την αύξηση του ρίσκου με καρκινογενέσεις. Γι' αυτό κάποιες χώρες της Ευρώπης έχουν εκδώσει Δημόσια Σύσταση για ένα εξειδικευμένο επιτρεπόμενό όριο νιτρικών όταν αυτό αφορά την κατανάλωση από τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες. Το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/L, αλλά για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες είναι μάξιμουμ 10mgr/L.

Τι είναι τα Νιτρικά

Το πόσιμο νερό μπορεί να είναι φυσικά ανθρακούχο

Πόσες φορές νιώθεις «βαρύ» ή «φουσκωμένο» το στομάχι σου και παίρνεις ένα ανθρακούχο νερό για να σε βοηθήσει; Στα περισσότερα σοδόνερα -απλά νερά, μεταλλικά ή μη,- προστίθεται ανθρακικό οξύ (διοξείδιο του άνθρακα σε ελεύθερη μορφή) με βιομηχανικό τρόπο. Το CO2 δεν είναι συνδεδεμένο με Μέταλλα και όταν το πίνεις απελευθερώνεται βίαια και επιθετικά στο στομάχι προκαλώντας ρεψιματάκια που δίνουν τη λανθασμένη εντύπωση της χώνεψης. Πρόκειται όμως για όξινο στοιχείο που δεν αντιστέκεται την οξύτητα του γαστρικού οξέος. Υπάρχουν όμως και φυσικώς ανθρακούχα φυσικά μεταλλικά νερά που εμπεριέχουν διττανθρακικά άλατα (ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο κλπ) τα οποία εκλύουν μετά την πόση αργά και διαδοχικά το διοξείδιο του άνθρακα. Τα διττανθρακικά άλατα είναι Βασικά (αλκαλικά) σαν στοιχεία και αντισταθμίζουν την οξύτητα του γαστρικού οξέος δημιουργώντας μια πιο ομαλή και φυσική διαδικασία χώνεψης.

Καρπάθια Όρη

Εμφιαλωμένο νερό ή νερό φίλτρου;

Οι άνθρωποι της πόλης πίνουν συνήθως νερό από τη βρύση που προμηθεύεται από το δίκτυο. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα επιβλαβή στοιχεία, στρέφονται στα μηχανικά φίλτρα νερού ή το εμφιαλωμένο νερό. Τα μηχανικά φίλτρα μειώνουν τα ανεπιθύμητα στερεά και τις μικροβιολογικές ενώσεις αλλά δεν αποκλείουν τη χημική μόλυνση σε Νιτρικά, τα οποία είναι σε μορφή ιόντων. Τα επεξεργασμένα νερά (purified/processed waters) περιορίζουν τα Νιτρικά αλλά η ώσμωση, μαζί με τον περιορισμό των «βρώμικων» και ανεπιθύμητων στοιχείων, αποκλείει αναγκαστικά από την σύνθεση του νερού και τα θετικά του στοιχεία, όπως οι ηλεκτρολύτες και τα μεταλλικά. Τα εμφιαλωμένα Φυσικά Μεταλλικά Νερά έχουν ηλεκτρολύτες αλλά δια νόμου δεν δύναται να επεξεργαστούν τεχνητά οπότε εμπεριέχουν και σχετικά ποσοστά Νιτρικών.

AQUA Carpatica – Γεύσου το νερό μιας αμφίδρομης αγάπης!

Αν ψάχνεις λοιπόν ένα εμφιαλωμένο νερό που θα είναι ασφαλές για την υγεία τη δική σου και του μωρού σου, που δε θα σου στερεί τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεσαι και θα έχει υπέροχη γεύση, η απάντηση είναι AQUACarpatica. Το νερό που ανακαλύφθηκε στα παρθένα δάση των Καρπαθίων, αναλύθηκε σαν σύσταση για μια δεκαετία, κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά έχοντας κερδίσει 57 διεθνή βραβεία και είναι το μόνο νερό στον κόσμο με μηδέν Νιτρικά (ανθρακούχο) ή σχεδόν μηδενικά Νιτρικά (απλό). Το AQUACarpatica Φυσικώς Ανθρακούχο νερό έχει υπέροχη, απαλή γεύση και καμία επίγευση και είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο -ένα λίτρο παρέχει το 41% της συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο για έναν ενήλικα και το 28% για ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου. Σημείωσε ότι πρόκειται για Φυσικώς Ανθρακούχο Νερό που πηγάζει με φυσαλιδούλες CO2 που προέρχονται από την γη. Το AQUACarpatica είναι ένα «θαύμα» της παρθένας φύσης και πληροί όλα τα κριτήρια ποιότητας ενός άξιου και ιδιαίτερα καλού φυσικού νερού. Είναι το νερό που αγαπάς και σε αγαπά πίσω!

AQUA Carpatica ''Αρκούδες - Τα δώρα του βασιλιά''

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ