Η ποίηση ούτε λέγει ούτε κρύπτει αλλά σημαίνει
Ένα διαδικτυακό μάθημα με τον Αλέξη Πολίτη στο Mathesis
«Η ποίηση ούτε λέγει ούτε κρύπτει αλλά σημαίνει» Το νέο διαδικτυακό μάθημα του Mathesis με δάσκαλο τον Αλέξη Πολίτη
Ο Αλέξης Πολίτης μας προσκαλεί να συζητήσουμε για την φαντασία, την πραγματικότητα, τις εικόνες και τους τρόπους της ποίησης σε ένα μάθημα ανοικτό για όλους.
Η σχέση κάθε ανθρώπου με την ποίηση είναι κάτι απλό και φυσικό· σίγουρα δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε εξαιρετικά διεισδυτικοί αναγνώστες, αλλά όλοι οι άνθρωποι μπορούν να προσλάβουν τη λογοτεχνία. Όλοι την έχουν ανάγκη, όλοι τη χαίρονται. Ξέρετε κανένα παιδί που να μην του αρέσουν τα παραμύθια;
Αν το σκεφτούμε όμως, η ποίηση και τα παραμύθια λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο: ενεργοποιούν τη φαντασία μας. «Ήταν μια φορά ένα βασιλόπουλο…». Το παιδί φαντάζεται το βασιλόπουλο, κι ύστερα βιώνει τις περιπέτειες του ήρωα -η συνάντηση με την καλή μάγισσα που δίνει το μαγικό βοτάνι, οι δυσκολίες που βάζει ο κακός πεθερός, ο θρίαμβος και ο γάμος με την πεντάμορφη- βιώνει λοιπόν τις περιπέτειες σαν δικές του. Έτσι και με την ποίηση· θυμηθείτε πώς πρωτακούσατε την Οδύσσεια ως παιδιά: ένας καινούριος, απίστευτα πλούσιος κόσμος με περιπέτειες, παράξενους τόπους, έρωτες… Και λογαριάστε γι’ άλλη μια φορά πώς νιώσατε διαβάζοντας ένα ποίημα του Καρυωτάκη, του Μπωντλέρ, ή μία αρχαία τραγωδία: μπήκατε προσωρινά στη θέση του ήρωα και βιώσατε, ώς ένα βαθμό τις καταστάσεις που περιγράφονταν.
Η ποίηση ούτε λέγει ούτε κρύπτει αλλά σημαίνει: Το νέο διαδικτυακό μάθημα του Mathesis με δάσκαλο τον Αλέξη Πολίτη (Πανεπιστήμιο Κρήτης) δανείζεται τον τίτλο του από τη ρήση του Ηράκλειτου για το Μαντείο των Δελφών. Στη διάρκεια του μαθήματος θα προσπαθήσουμε ν’ αποκρυπτογραφήσουμε αυτό το «σημαίνει», ώστε να καταφέρουμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα την ποίηση.
Το μάθημα χωρίζεται σε πέντε εβδομαδιαίες συναντήσεις που δεν απευθύνονται σε κάποιο ειδικό κοινό και δεν προϋποθέτουν συγκεκριμένες γνώσεις. Πέρα από τις διαλέξεις του διδάσκοντα, οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος σε διαδικτυακές συζητήσεις, να ανταλλάξουν απόψεις, να απαντήσουν σε ερωτήσεις κρίσεως και να συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα, στον βαθμό βεβαίως που το επιθυμούν. Η συμμετοχή είναι ανοικτή προς όλους, η παρακολούθηση γίνεται ασύγχρονα και είναι δωρεάν, ενώ η προαιρετική έκδοση βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης για όσους την επιθυμούν και τη δικαιούνται κοστίζει 20€ (άνεργοι δωρεάν). Η έναρξη του μαθήματος είναι τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 ενώ οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει.
Επίσης, την ίδια περίοδο στο Mathesis προσφέρονται τα μαθήματα Από τον Αριστοτέλη στον Νεύτωνα: Θέματα από την Ιστορία της Επιστήμης (Θεόδωρος Αραμπατζής, Κώστας Γαβρόγλου, Γιάννης Χριστιανίδης, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Παγκόσμια Ιστορία 3: Ο άνθρωπος απέναντι στον εαυτό του - Μέρος Α’ (Ε) (Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Προχωρημένος προγραμματισμός με Python (Ε) (Nίκος Αβούρης, Πανεπιστήμιο Πατρών), Διαφορικές εξισώσεις 3: Γραμμικές Εξισώσεις με μεταβλητούς συντελεστές - Σειρές Fourier (Ε) και Εφαρμοσμένη Κβαντομηχανική 2: Μόρια (Ε) (Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ-Πανεπιστήμιο Κρήτης).
To Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis αποτελεί τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του ΙΤΕ και είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενο χωρίς την οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση κρατική ενίσχυση. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει και προσφέρει 49 μαθήματα –κυρίως στους τομείς της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας, της Φιλολογίας, της Πληροφορικής, της Φυσικής και των Μαθηματικών - τα οποία διδάσκονται από κορυφαίους στο αντικείμενό τους πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς.
Πληροφορίες, εγγραφές και παρακολούθηση στο mathesis.cup.gr
Email: mathesis@cup.gr
Τηλ.: 2810391048