Smart Life

Όλοι οι ακαδημαϊκοί δρόμοι οδηγούν στην Κύπρο

Σπουδές στο εξωτερικό: Γιατί τελευταία όλοι επιλέγουν την Κύπρο;

Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σπουδές στο εξωτερικό: Ποιοι είναι οι λόγοι που όλο και περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν την Κύπρο για την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους.

Τρία βασικά ερωτήματα που καλείται να απαντήσει κάθε τελειόφοιτος μαθητής, ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ― από κοινού με την οικογένειά του ― είναι τα εξής:

  1. Τι θέλω να σπουδάσω;
  2. Ποια είναι η πιο ασφαλής και ευέλικτη επιλογή;
  3. Πού θα επενδύσω καλύτερα τα όνειρα και τις οικονομίες μου;

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η απόφαση δεν είναι καθόλου εύκολη. Ωστόσο, η εμπειρία της πανδημίας σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που έφερε το Brexit προσκομίζουν τεκμήρια αξιοπιστίας, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως τον ιδανικό προορισμό… (και!) για σπουδές.

Δεν είναι λίγοι, για του λόγου το αληθές, αυτοί που σχεδίαζαν τα τελευταία χρόνια να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές. Το Brexit, όμως, επεφύλασσε νέα δεδομένα για αυτούς, καθιστώντας την πάλαι ποτέ νούμερο ένα επιλογή τους… απαγορευτική. Ποιοι είναι ακριβώς οι λόγοι; Τα χαμηλά δίδακτρα για τους Ευρωπαίους φοιτητές καταργούνται, η πρόσβαση σε φοιτητικό δάνειο είναι πλέον αδύνατη, η ανάγκη για βίζα είναι επιτακτική, και η αβεβαιότητα και το υψηλό κόστος λόγω της απόστασης κορυφώνονται σε καιρούς πανδημίας. Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι γεγονός ότι στο τραπέζι πέφτει μία άλλη χώρα: Η Ολλανδία. Αν και αυτή φαντάζει ως ιδανική εναλλακτική επιλογή, λόγω των φαινομενικά χαμηλών διδάκτρων, ωστόσο πρόκειται για χώρα με το ίδιο ακριβό κόστος ζωής με το Ηνωμένο Βασίλειο, και με έρευνες να καταδεικνύουν ότι το ένα τρίτο των φοιτητών που μπαίνουν στα πανεπιστήμιά της διακόπτουν τη φοίτησή τους εντός του πρώτου έτους.

Κύπρος: Mία αξιόπιστη ακαδημαϊκή ευκαιρία
Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία ανάπτυξη των κυπριακών πανεπιστημίων καθιστά την Κύπρο ένα αξιόπιστο εκπαιδευτικό προορισμό. Oι εξελίξεις στο εύρος και την ποιότητα σπουδών των κυπριακών πανεπιστημίων, τα καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά σε σχέση με τα πανεπιστήμια άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Η σταδιακά εξελισσόμενη ανταγωνιστική θέση των κυπριακών πανεπιστημίων στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, διαφαίνεται και απ’ τις συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια, τις συμμετοχές σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα και τις αξιοσημείωτα υψηλές επιδόσεις σε παγκόσμιες κατατάξεις. Ενδεικτικά στις κατατάξεις του 2021 των Times Higher Education (World University Rankings και Impact Rankings) βρίσκει κανείς τρία και τέσσερα κυπριακά πανεπιστήμια, αντίστοιχα. Οι επιδόσεις αυτές στις κατατάξεις είναι ανάλογες με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία
Τα κυπριακά πανεπιστήμια επενδύουν στην ευημερία των φοιτητών και των φοιτητριών τους, προσφέροντάς τους μια ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, στα πρότυπα αυτής του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί εκατοντάδες εκατομμύρια σε υποδομές και εγκαταστάσεις. Όσο για τα έξοδα διαβίωσης, ευτυχώς παραμένουν σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα απ’ ότι στο Άμστερνταμ και το Λονδίνο, με στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Κύπρος είναι φθηνότερη όσον αφορά στο συγκριτικό κόστος σπουδών το 2021. Η Λευκωσία, με το ήπιο μεσογειακό της κλίμα και την αφθονία ηλιακού φωτός της, χαρακτηρίζεται ως η «φωτεινότερη πόλη» της Ευρώπης, κι έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια ολοζώντανη και πάλλουσα φοιτητούπολη, φιλοξενώντας χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες απ’ όλο τον κόσμο.

Φοιτητής σε καιρούς πανδημίας
Στην Κύπρο τα επίπεδα ασφάλειας είναι εντυπωσιακά, αφού η χώρα έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί στους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Όσο για την ασφάλεια εν μέσω πανδημίας, η Κύπρος έλαβε έγκαιρα μέτρα πρόληψης και προστασίας και κατάφερε να καταστεί ένα από τα πιο ασφαλή κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την πανδημία, με τα πανεπιστήμιά της να λειτουργούν κανονικά με απόλυτη οργάνωση και συνέπεια στα προγράμματα σπουδών.

Πολίτες του κόσμου
Αδιαμφισβήτητα, η εμπειρία του εξωτερικού συμβάλλει στην ωρίμανση των νέων μας και τη διεύρυνση των οριζόντων τους. Από αυτή την εμπειρία, που σήμερα λόγω συνθηκών θεωρείται πολυτέλεια για πολλούς φοιτητές, μπορούν να επωφελούνται όσοι φοιτητές επιλέξουν την Κύπρο για τις σπουδές τους, και μάλιστα με σημαντικά μειωμένο κόστος. Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS, τα κυπριακά πανεπιστήμια έχουν συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής φοιτητών με πολυάριθμα πανεπιστήμια-εταίρους σε δεκάδες ευρωπαϊκές και μη χώρες. Οι φοιτητές έχουν, επομένως, τη δυνατότητα να επιλέξουν τη χώρα της προτίμησής τους και να φοιτήσουν σε ένα από τα συμβαλλόμενα πανεπιστήμιά της από έξι μέχρι δώδεκα μήνες, επωφελούμενοι από τις σχετικές χορηγίες.