Smart Life

Ασφάλεια τροφίμων ή προστασία του περιβάλλοντος;

Η αληθινή απειλή της πανδημίας εντείνει ένα δίλημμα μεταξύ της ασφάλειας τροφίμων και της ανησυχίας για το περιβάλλον

Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παγκόσμια έρευνα Tetra Pak: Η πανδημία εντείνει το δίλημμα των καταναλωτών ανάμεσα στην ασφάλεια τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η πρόσφατη πανδημία COVID-19 επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας: από τον τρόπο που εργαζόμαστε, την ψυχολογία μας, έως τον τρόπο που ψωνίζουμε τα τρόφιμα μας. Ωστόσο, η ανησυχία μας για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, παραμένει ζωντανή, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες. Όπως δείχνει η παγκόσμια έρευνα της Tetra Pak σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Ipsos, για τις νέες τάσεις των καταναλωτών και τις κοινωνικές ανησυχίες, η αληθινή απειλή της πανδημίας έχει εντείνει ένα δίλημμα μεταξύ της ασφάλειας τροφίμων και της ανησυχίας για το περιβάλλον.

68% των καταναλωτών συμφωνούν ότι η ασφάλεια τροφίμων είναι σημαντικό ζήτημα στη σημερινή κοινωνία

Αν και η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα ζήτημα που απασχολούσε ανέκαθεν τους καταναλωτές, μετά το ξέσπασμα του COVID-19, παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 10% στην ανησυχία των καταναλωτών παγκοσμίως, σε σχέση με το 2019. Ακόμη, η υγεία συνδέεται με το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων: τα 2/3 των συμμετεχόντων επισημαίνουν ότι το να είσαι υγιής σημαίνει να έχεις πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα, ενώ το 60% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι ανησυχεί αν τα τρόφιμα που αγοράζει είναι υγιεινά και ασφαλή για κατανάλωση. Επιπλέον, πάνω από το 50% των καταναλωτών πιστεύει ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι ευθύνη των παραγωγών και το Νο 1 ζήτημα, το οποίο οι εταιρίες θα πρέπει να διαχειριστούν τώρα αλλά και στο μέλλον.

54% των καταναλωτών ταυτίζουν τα ασφαλή τρόφιμα με τα υγιεινά τρόφιμα

Στην ερώτηση τι θεωρούν σημαντικότερο σε μια συσκευασία, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι αυτό είναι η ασφάλεια των τροφίμων. Εξέφρασαν, επίσης, τον προβληματισμό τους σε σχέση με το αν οι περιβαλλοντικές καινοτομίες στις συσκευασίες επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σημείωσε ότι «η χρήση βιώσιμων συσκευασιών» είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τις εταιρείες τροφίμων και ποτών σήμερα, όσο στο μέλλον.

70% των καταναλωτών προτιμούν μια συσκευασία φτιαγμένη από υλικά φυτικής προέλευσης

Το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων αποτελεί το Νο 1 περιβαλλοντικό ζήτημα
Η σπατάλη τροφίμων βρίσκεται ψηλά στο δημόσιο διάλογο, με περισσότερο από τα ¾ των συμμετεχόντων στην έρευνα να δηλώνουν πως είναι ένα θέμα που τους ανησυχεί ιδιαίτερα. Πιθανότατα το κρίσιμο αυτό ζήτημα να ενταθεί τα επόμενα χρονιά, καθώς ο πλανήτης θα προσπαθεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού. Οι καταναλωτές θέτουν τη μείωση της σπατάλης τροφίμων ως το Νο 1 περιβαλλοντικό ζήτημα, ενώ το ίδιο ζήτημα βρίσκεται και ανάμεσα στις 3 κορυφαίες προτεραιότητες για τους παραγωγούς.

47% των καταναλωτών πιστεύουν ότι μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την έρευνα Tetra Pak Index 2020 εδώ.