Smart Life

Green Panda ΑΤΜ:H εταιρεία που επιβραβεύει την ανακύκλωση κινητού

Διαβάστε πού θα βρείτε τα ΑΤΜs

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Green Panda ΑΤΜ:H εταιρεία που επιβραβεύει την ανακύκλωση κινητού

Πού ανακυκλώνεις το κινητό σου; Τι επιβράβευση μπορείς να πάρεις; Διάβασε τα πάντα για την Green Panda ATM.

Το 2019 κάθε άνθρωπος πάνω στη γη παρήγαγε κατά μέσο όρο 7,3 κιλά ηλεκτρονικών σκουπιδιών. Ως ηλεκτρονικά απόβλητα θεωρούνται όλα τα ψηφιακά προϊόντα με μπαταρία ή βύσμα που έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους. Δηλαδή, ο πλανήτης παρήγαγε το περασμένο έτος ψηφιακά σκουπίδια που ισοδυναμούν με 53,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Η παγκόσμια παραγωγή e-waste αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, όπως άλλωστε αυξάνεται και η συνολική κατανάλωση προϊόντων τεχνολογίας. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι σήμερα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή οικιακών απορριμμάτων παγκοσμίως.

Πίσω όψη κινητού iPhone
©Unsplash/ Neonbrand

Δεν είναι τυχαίο ότι αυξήθηκε κατά 21% μέσα σε πέντε μόλις χρόνια και θα συνεχίσει να διογκώνεται, για να φτάσει τα 74 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2030 (Global E-waste Monitor 2020).

Από τα ψηφιακά σκουπίδια που δημιουργήσαμε το 2019, μόλις το 17,4% οδηγήθηκε στην ανακύκλωση. Τα υπόλοιπα είτε εναποτέθηκαν παράνομα στο περιβάλλον, είτε σκονίζονται στα συρτάρια ή την αποθήκη κάποιου σπιτιού.

Πέρα από την προφανή περιβαλλοντολογική διάσταση, το θέμα έχει σαφέστατα και μια οικονομική προέκταση. Ο πλανήτης πέταξε το 2019 στα σκουπίδια ένα όγκο ανακτήσιμων υλικών, όπως χρυσός, ασήμι, χαλκός, πλατίνα, που περιέχεται στις παλιές συσκευές. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, η αξία τους ήταν $57 δισ. ετησίως. Οι υφιστάμενες μελέτες δείχνουν ότι περίπου 2 δισ. smartphones παγκοσμίως βρίσκονται ξεχασμένα σε συρτάρια. 

Κομοδίνο με laptop και ανοιγμένο το πρώτο συρτάρι γεμάτο παλιά τηλέφωνα

Η εικόνα στην Ελλάδα είναι παρόμοια με τη διεθνή. Κάθε χρόνο αρκετές δεκάδες χιλιάδες smartphones στη χώρα μας πετάγονται σε χωματερές ή παραμένουν σε συρτάρια. Και πολλά από αυτά διαθέτουν εξαρτήματα που έχουν αξία ή θα μπορούσαν, με την κατάλληλη επισκευή, να λειτουργήσουν ξανά

Το πρόβλημα έχει σαφώς μία πολύ σοβαρή περιβαλλοντολογική και μία καθαρά οικονομική διάσταση. Τη λύση έχει προσφέρει η εταιρεία Green Panda, μια ελληνική startup, που έκανε την περιβαλλοντική συνείδηση επιχειρηματική ιδέα, αναλαμβάνοντας να δώσει αξία στα παλιά smartphones και επιβραβεύοντας αυτούς που τα ανακυκλώνουν.

Ο Φάνης από την ομάδα της Green Panda
Ο Φάνης από την ομάδα της Green Panda

Η ομάδα της Green Panda δημιούργησε τα πρώτα μηχανήματα ανακύκλωσης smartphones, τα οποία αγοράζουν επιτόπου την παλιά συσκευή και πληρώνουν για την αξία της την ίδια στιγμή, με άμεση κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του κατόχου.

Η Green Panda εισάγει, με αυτό τον τρόπο, τον όρο της ανακύκλωσης smartphones έναντι επιβράβευσης. Δημιούργησε δηλαδή έναν εξαιρετικά γρήγορο και εύκολο τρόπο να ανακυκλώσει κανείς το smartphone του, προστατεύοντας το περιβάλλον, δίνοντας ξανά «ζωή» στη συσκευή και κερδίζοντας κάποια χρήματα.

Αυτό κάνουν τα 19 -μέχρι σήμερα- «πράσινα» μηχανήματα της Green Panda, που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Αττική, στο δίκτυο των σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, και τα οποία χρησιμοποιούν ήδη χιλιάδες Αθηναίοι. 

Ο κάτοχος ενός παλιού smartphone μπορεί να επισκεφτεί ένα σημείο Green Panda, να τοποθετήσει την παλιά συσκευή στην ειδική υποδοχή και να δει πόσο αξίζει το smartphone του.

Green Panda ΑΤΜ

Με τη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας made in Greece, το μηχάνημα «σκανάρει» το smartphone, αναγνωρίζει αυτόματα το μοντέλο και την κατάσταση του κινητού, καθορίζει την αξία του και κάνει την προσφορά. 

Αν ο κάτοχος του smartphone την αποδεχτεί, τα χρήματα κατατίθενται απευθείας στον τραπεζικό του λογαριασμό και το ΑΤΜ κρατά τη συσκευή, μέσα από μια διαδικασία που κρατά μόλις 3 λεπτά.

Η Green Panda ήδη κάνει την υπεύθυνη απόσυρση κινητών τηλεφώνων πράξη στην Αττική, ενώ στόχος είναι η δημιουργία πανελλαδικού δικτύου ΑΤΜ ανακύκλωσης smartphones.

Νεαρός μπροστά στο ATM της Green Panda
 

Έχοντας στα χέρια της μια μοναδική τεχνολογική καινοτομία, η ελληνική startup φιλοδοξεί να κάνει την υπεύθυνη ανταποδοτική ανακύκλωση γνωστή και στην Ευρώπη, η οποία άλλωστε καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την κατά κεφαλή παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων, με 16,2 κιλά ανά Ευρωπαίο κάτοικο.

Επισκεφθείτε τη σελίδα www.greenpanda.gr για να δείτε τα σημεία των ΑΤΜs.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ