Smart Life

«Ρούχα χωρίς περιορισμούς»:Μια πρωτοβουλία που μας γεμίζει ελπίδα

Το Skip καινοτομεί, προσφέροντας ρούχα σχεδιασμένα για άτομα με κινητικές δυσκολίες

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοριτσάκι καθισμένο σε αναπηρικό καρότσι χαμογελάει κρατώντας μια μπάλα μπάσκετ στα χέρια της

Ρούχα Χωρίς Περιορισμούς, μια πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης από το Skip

Πόσα πράγματα στη ζωή μας θεωρούμε αυτονόητα; Πόσες κινήσεις που δεν σκεφτόμαστε καν κάνουμε καθημερινά; Κάθε πρωί ντυνόμαστε για να πάμε σχολείο, δουλειά, πανεπιστήμιο, βόλτα και το μόνο που μας απασχολεί είναι αν ταιριάζουν μεταξύ τους κι αν μας πάνε. Δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ πώς θα φορούσαμε το παντελόνι μας αν ήμασταν καθισμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο, ούτε πώς θα κουμπώναμε το φερμουάρ του μπουφάν με ένα χέρι. Αυτό που για μερικούς είναι δεδομένο, για κάποιους άλλους αποτελεί πραγματικό άθλο.

Εδώ και κάποια χρόνια, στο εξωτερικό εμφανίστηκε η τάση "Adaptive Clothing" με ρούχα που προσαρμόζονται στις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία, χωρίς να τους στερούν το δικαίωμα να φορούν μοντέρνα κομμάτια που τους εκφράζουν και βοηθούν στην κοινωνική ενσωμάτωση. Οι σχεδιαστές των παιδικών κυρίως ρούχων προσαρμοσμένης ραφής δημιουργούν «ρούχα που χρειάζονται οι γονείς για τα παιδιά τους, που ζητούν οι φυσιοθεραπευτές τους και που κάνουν τα ίδια τα παιδιά να νιώθουν άνετα και όμορφα. Το να μπορούν να ντύνονται το πρωί χωρίς βοήθεια, είναι το πρώτο βήμα για να νιώσουν μεγαλύτερη δύναμη, σιγουριά και αισιοδοξία».

Πόσο σκληρό μπορεί να είναι για ένα παιδί να μην μπορεί να ντυθεί μόνο του; Πόσο μπορεί να πληγώνει την αυτοπεποίθησή του; Και πόσο σημαντικό είναι να υπάρξουν περισσότερες πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα Ρούχα Χωρίς Περιορισμούς του Skip. Μια πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης που προσπαθεί να διευκολύνει τα άτομα με κινητικές δυσκολίες στον αγώνα που δίνουν για να ντυθούν. Όταν είδα τη διαφήμιση ειλικρινά συγκινήθηκα. Με κάθε αγορά προϊόντων Skip αποκλειστικά στα super market ΑΒ, η εταιρεία εξασφαλίζει στα παιδιά της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή, πρόσβαση σε ρούχα μοντέρνα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό και είναι ειδικά προσαρμοσμένα και σχεδιασμένα για τις δυνατότητές τους.

Μαγνητικά κουμπιά, φερμουάρ «ενός χεριού», κλείστρα velcro, ρυθμιζόμενα ελάσματα, επίπεδες ραφές, μεγάλες τσέπες, απαλά υφάσματα είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά των ρούχων προσαρμοσμένης ραφής. Τα σχέδιά τους είναι εξίσου όμορφα και μοντέρνα αγκαλιάζοντας όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή τους. Είναι αλήθεια, κανείς μας δεν είναι ίδιος με τον άλλο, αλλά όλοι είμαστε το ίδιο ξεχωριστοί και χρειαζόμαστε την ίδια φροντίδα. Οπότε, όπως στηρίξαμε το Κοινωνικό Πλυντήριο του Skip που έδωσε πρόσβαση σε καθαρά ρούχα σε λιγότερο προνομιούχες ομάδες ανθρώπων, ας υποστηρίξουμε το ίδιο δυναμικά την πρωτοβουλία Ρούχα Χωρίς Περιορισμούς και ας ελπίσουμε να γίνει το έναυσμα για ακόμα περισσότερα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης.

Κοριτσάκι καθισμένο σε αναπηρικό καρότσι χαμογελάει κρατώντας μια μπάλα μπάσκετ στα χέρια της

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ