Smart Life

Άσκηση ετοιμότητας από την ΕΔΑ Αττικής και τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό

Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση της άσκησης «ΑΕΡΟΠΗ 2019»

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άσκηση ετοιμότητας από την ΕΔΑ Αττικής και τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό
Οι συντελεστές

Άσκηση ετοιμότητας, με την κωδική ονομασία «ΑΕΡΟΠΗ 2019», πραγματοποίησαν η ΕΔΑ Αττικής σε συνεργασία με τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών.

Άσκηση ετοιμότητας, με την κωδική ονομασία «ΑΕΡΟΠΗ 2019», πραγματοποίησαν η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) σε συνεργασία με τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών (6ο Π.Σ.), σε υπόγειο βανοστάσιο του δικτύου Μέσης Πίεσης της ΕΔΑ Αττικής επί της Λεωφόρου Κύμης, στο Δήμο Αχαρνών. Στόχοι της άσκησης υποθετικού σεναρίου είναι η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων στον απεγκλωβισμό ατόμου σε περίπτωση διαρροής φυσικού αερίου, ο έλεγχος αποδοτικής διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, ο έλεγχος  χρόνου απόκρισης και η εκπαίδευση των συμβαλλόμενων μελών ώστε να εξασφαλισθεί η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Η επιχείρηση
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, δύο τεχνικοί της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής Α.Ε. μετέβησαν σε βανοστάσιο του δικτύου, προκειμένου να προβούν σε εργασίες προληπτικής συντήρησης. Αφού πραγματοποίησαν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους ασφαλείας ο ένας κατέβηκε στο βανοστάσιο, ενώ ο δεύτερος παρέμεινε εκτός. Κατά τον χειρισμό της βάνας του εξαεριστικού σημείου, παρουσιάστηκε λειτουργικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα τη διαρροή φυσικού αερίου. Ο τεχνικός, που ήταν εντός του βανοστασίου, στην προσπάθειά του να βγει από τον χώρο χτύπησε και ακινητοποιήθηκε, ενώ ο τεχνικός που βρισκόταν εκτός βανοστασίου κάλεσε αρχικά στο τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης 199 και στη συνέχεια το Κέντρο Άμεσης Επέμβασης (ΚΕ.Α.Ε.) της Ε∆Α Αττικής, ενημερώνοντας για το περιστατικό.

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος άμεσα κινητοποίησε δυνάμεις του 6ου Π.Σ. Αθηνών, της ΕΛ.ΑΣ., του Ε.Κ.Α.Β. και των υπόλοιπων αρμόδιων φορέων. Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων με την άφιξή του, εκτίμησε την κατάσταση και οργάνωσε ομάδες διάσωσης, πυρόσβεσης και υποστήριξης. Για τη διάσωση του ατόμου αναπτύχθηκε διασωστικός τρίποδας και οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι, της ομάδας διάσωσης, φορώντας όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού κυκλώματος κατέβηκαν στο βανοστάσιο, χρησιμοποιώντας υλικά και μέσα αντιεκρηκτικού τύπου και ανιχνευτή εκρηκτικών αερίων. Η ομάδα υποστήριξης που βρισκόταν εκτός του βανοστασίου, ασφάλισε-απέκλεισε σε ακτίνα 20 μέτρων την περίμετρο του σημείου, ενώ, παράλληλα, η ομάδα πυρόσβεσης ετοίμασε εγκατάσταση ύδατος χαμηλής πιέσεως, για την αντιμετώπιση πιθανής ανάφλεξης του αερίου. Οι υπάλληλοι της εταιρείας που έφτασαν στο σημείο έθεσαν όλες τις βάνες εκτός λειτουργίας και ανάμεναν εντολή για την έναρξη της αποσυμπίεσης. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με την παραλαβή του τραυματία από το Ε.Κ.Α.Β., την ολοκλήρωση του εξαερισμού στο βανοστάσιο και τον τελικό έλεγχο με συσκευή ανίχνευσης, για την διαπίστωση των φυσιολογικών συνθηκών αέρα.

Την άσκηση διοργάνωσε ο 6ος Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηνών, με επικεφαλής και συντονιστή το ∆ιοικητή της, Πύραρχο Νικόλαο Μπάλση και έλαβαν μέρος 14 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα από τον 6ο Π.Σ. Αθηνών. Από την ΕΔΑ Αττικής συμμετείχαν ο Διευθυντής Λειτουργίας & Συντήρησης Δικτύου Μέσης Πίεσης Νεκτάριος Αποστολάκης και το Τεχνικό Προσωπικό της Μέσης Πίεσης:  Α. Δημητρός, Γ. Κωνσταντινίδης, Ε. Καραλής, Β. Λιόκουρας, Α. Γαλανάκης, Γ. Τσίρος, ∆. Κώνστας, Α. Πρωτόπαπας, Ν. ∆ιονυσόπουλος, Κ. Κωνσταντίνου, Α. Αντωνιάδης, Γ. Ζαρκαδούλας, Ι. Σαρικτζής, Α. Κουτσώφ, Χ. Λιόντος, Β. Χάρκας, Ι. Λιδωρίκης, Α. Παπαϊωάννου.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής ∆ιοίκησης Αττικής Υποστράτηγος ΠΣ Νικόλαος Σπαής, ο Υποδιοικητής ∆ιοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών Πύραρχος Παναγιώτης Νιάφας, καθώς και αξιωματικοί από το Αρχηγείο του Π.Σ. και την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής. Εκ μέρους της ΕΔΑ Αττικής, ο Τεχνικός Διευθυντής Χρήστος Σκουλίδας, καθώς και οι Διευθυντές  Λειτουργίας και Συντήρησης Δικτύου Βασίλειος Βασιλείου, Ανάπτυξης Υποδομών Ιωάννης Ντρούκας, Λειτουργίας και Συντήρησης Δικτύου Χαμηλής Πίεσης Στέλιος Μπουτσίνης, Ασφάλειας Περιβάλλοντος και Φύλαξης Νικολέττα Αργυροπούλου, η Μηχανικός Υγείας, Ασφάλειας & Φύλαξης Ευγενία Κουτίβα και η Τεχνικός Ασφάλειας Κωνσταντίνα Καλαμπαλίκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ