Οι 10 πιο επιτυχημένες startups που βγήκαν από accelerators/incubators
Airbnb, Dropbox και Quora – όλες ξεκίνησαν έχοντας μια μικρή ώθηση που έκανε τη διαφορά
Επιταχυντές, εκκολαπτήρια και άλλοι περίεργοι όροι που παραπέμπουν περισσότερο σε επιστημονικά εργαστήρια … τι δουλειά έχουν με την επιχειρηματικότητα; Οι αγγλικοί όροι ίσως να είναι πιο οικείοι: Οι accelerators και τα incubators είναι πλατφόρμες που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και να βγουν στην αγορά πιο έτοιμες για όσα τις περιμένουν.
Αν έψαχνε κανείς το πιο επιτυχημένο παράδειγμα «αποφοίτησης» από ένα accelerator, θα έβρισκε ως ιδανικό εκφραστή το Airbnb. Η πλατφόρμα εκμίσθωσης ακινήτων ξεκίνησε από μία απλή ιδέα και άλλαξε ολόκληρη τη βιομηχανία του τουρισμού. Οι δύο ιδρυτές του αποφάσισαν να διαθέσουν προς ενοικίαση ένα στρώμα νερού που είχαν στο διαμέρισμά τους, επειδή ήταν πολύ δυσεύρετες οι κλίνες τις ημέρες διεξαγωγής ενός δημοφιλούς συνεδρίου στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο. Όταν είδαν ότι υπήρχε μεγάλο περιθώριο κέρδους σε αυτήν την αγορά και αποφάσισαν να επεκτείνουν την ιδέα τους, αναζήτησαν προσωρινή επαγγελματική στέγη και καθοδήγηση σε ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης.
Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το Dropbox, που επίσης σημείωσε μεγάλη επιτυχία στον κλάδο του cloud storage σε μια εποχή που αυξανόταν η ανάγκη για αποθηκευτικό χώρο προσβάσιμο από παντού και χάραζε η νέα εποχή του mobility. Ξεκινώντας από έναν accelerator, εξελίχθηκε και συγκέντρωσε μεγάλα ποσά χρηματοδότησης.
Το Quora, μια πλατφόρμα όπου οι χρήστες δίνουν απάντηση σε χιλιάδες ερωτήματα άλλων χρηστών καθημερινά, έχει συμβάλλει στη διάδοση της γνώσης σε ένα Web από όπου έχουν σχεδόν εκλείψει τα φόρουμ. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το Reddit, ίσως το πιο λιτό website σήμερα, που με έναν αέρα “old school” επιτρέπει στους χρήστες να εμπλέκονται σε δημιουργικό διάλογο, να συζητούν ιδέες, να διασκεδάζουν και να μοιράζονται περιεχόμενο. Και τα δύο δέχτηκαν καθοδήγηση από έμπειρους μέντορες στα πρώτα τους βήματα.
Το Stripe, μια πρωτοποριακή υπηρεσία που online πληρωμών ξεκίνησε επίσης από αμερικάνικο accelerator. Η Sphero κατασκευάζει προγραμματιζόμενα ρομποτικά gadgets σε σφαιρική μορφή, και έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν πήρε την άδεια για την κατασκευή του BB-8, του χαριτωμένου ρομπότ από το σύμπαν του Star Wars, το οποίο όλοι λάτρεψαν! Το Picasa είναι άλλη μια περίπτωση startup που ξεκίνησε από έναν accelerator. Ένα λογισμικό για να οργανώνουμε και να επεξεργαζόμαστε με μεγαλύτερη ευκολία τις δεκάδες φωτογραφίες που τραβάμε καθημερινά τράβηξε πολύ σύντομα την προσοχή του κολοσσού Google, η οποία εξαγόρασε την εταιρεία (το όνειρο κάθε startupper!) και ενσωμάτωσε το λογισμικό στη σουίτα των προσφερόμενων εργαλείων/υπηρεσιών της, που αργότερα εξελίχθηκε στο σημερινό Google Photos.
Τέλος, το Twitch, η δημοφιλής πλατφόρμα streaming που προτιμούν οι gamers, αλλά και το Udemy μέσω του οποίου εκατομμύρια χρήστες αποκτούν νέες δεξιότητες online, είναι δύο ακόμη επιτυχημένα παραδείγματα που προέκυψαν από accelerators. Σε ευρωπαϊκό έδαφος, η αγγλική TransferWise έχει διαγράψει μια από τις πιο επιτυχημένες πορείες, καθώς έχει πλέον περάσει στο επίπεδο του «unicorn», που στην ορολογία των startups σημαίνει πως αποτιμάται άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων!
Από την Ελλάδα, ξεχωρίζουμε την Infin8, μια εταιρεία Fintech με ένα φιλόδοξο όραμα: Να φτιάξει τη μοναδική mobile banking εφαρμογή που θα χρειαστεί κανείς, άσχετα από το πόσα τραπεζικά προϊόντα έχει σε διαφορετικές τράπεζες. Η Infin8 μπήκε στο egg μέσω του Hackathon της Eurobank. «Κατά τη διάρκεια του κύκλου, με τη βοήθεια ενός καταπληκτικού μέντορα από την Eurobank, διαμορφώσαμε την ιδέα μας. Καταφέραμε να διαφοροποιηθούμε σε σχέση με τον ανταγωνισμό και να επαναπροσδιορίσουμε την προστιθέμενη αξία μας σε χρήστες, εμπόρους και τράπεζες. Σε αυτό καταλυτικό παράγοντα έπαιξε η αλληλεπίδραση μας και η ανταλλαγή ιδεών με τις άλλες ομάδες και το προσωπικό του egg. Επίσης καταφέραμε να αναπτύξουμε πολύ στενές σχέσεις με την Eurobank σε βαθμό που ετοιμαζόμαστε να διαθέσουμε την εφαρμογή μας στην αγορά με ένα συνεργατικό μοντέλο. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο business plan και είμαστε έτοιμοι να προσεγγίσουμε VCs. Πλέον τα επόμενα βήματα είναι ξεκάθαρα και η επιτυχία μονόδρομος!», δηλώνει η ομάδα.
Το egg –enter•grow•go αποτελεί το πλέον αναγνωρισμένο και ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης στην Ελλάδα των νέων επιχειρηματικών προσπαθειών. Στα 6 χρόνια λειτουργίας του περισσότερα από 730 άτομα έχουν φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του για τουλάχιστον 1 χρόνο, οι οποίοι δημιούργησαν 172 επιχειρηματικές ομάδες. Από αυτές, 100 εταιρείες σήμερα δραστηριοποιούνται ενεργά σε Ελλάδα και διεθνώς. 31 εταιρείες έχουν καταθέσει πατέντες & ευρεσιτεχνίες και 55 επιχειρήσεις ταξίδεψαν στα μεγαλύτερα οικοσυστήματα τεχνολογίας του κόσμου για επιμόρφωση και απόκτηση εμπειριών. Συνολικά, η επένδυση της Eurobank στο egg έχει φτάσει τα €12 εκατ.
Το Πρόγραμμα αποτελείται πλέον από δύο διακριτές και συμπληρωματικές πλατφόρμες υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, την Πλατφόρμα “StartUp” η οποία απευθύνεται σε επιχειρηματικές ομάδες ή νεοφυείς εταιρείες (μέχρι 3 ετών) με πρώιμες επιχειρηματικές ιδέες (οι αιτήσεις για τον 7ο κύκλο μόλις ξεκίνησαν), και την Πλατφόρμα “ScaleUp” η οποία απευθύνεται σε πιο ώριμα startups που έχουν τεχνολογικό υπόβαθρο και μία πολλά υποσχόμενη εμπορική πρόταση.
Το egg έχει επίσης συνάψει συμφωνία με το διεθνούς κύρους πανεπιστήμιο Ryerson University του Καναδά για την ανάπτυξη συνεργειών με το DMZ, τον κορυφαίο στον κόσμο επιχειρηματικό επιταχυντή του είδους του. Μέσα σε οκτώ χρόνια λειτουργίας, το DMZ του Ryerson έχει βοηθήσει περισσότερες από 330 εταιρείες και 500 ιδρυτές, ενώ έχει συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Υπολογίζεται ότι βοήθησε στη δημιουργία 2.500 θέσεων εργασίας, ενώ το 2018 ανακηρύχθηκε το καλύτερο πανεπιστημιακό incubator στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία UBI Global.