Smart Life

Οι εκατομμυριούχοι διαλέγουν τα 7 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Οι επιλογές από τη Νέα Υόρκη, όπως πάντα, είναι πολλές...

Φίλιππος Κόλλιας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πλούτος συνήθως συνδυάζεται και με πολύ ακριβές επιλογές στη γεύση και επομένως είναι λογικό οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, πέρα από το ότι είναι κοσμογυρισμένοι, να έχουν και μια εικόνα παραπάνω όσον αφορά τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Πάνω σε αυτό στηρίχθηκε και το περιοδικό Elite Traveler, και τη χρονιά που πέρασε διεξήγαγε μια τεράστια έρευνα για το fine-dining, παίρνοντας στοιχεία από 6.000 αναγνώστες του, με περιουσία ανάμεσα στα 2,28 εκατομμύρια και τα 41 εκατομμύρια δολάρια. Φυσικά οι 7 καλύτερες επιλογές έχουν τιμηθεί και έχουν καταφέρει να κρατήσουν για χρόνια τα τρία αστέρια Michelin και έχουν φιγουράρει πολλάκις στις λίστες με τα κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη. Μπορεί οι περισσότεροι να απέχουμε αρκετά από το να καταφέρουμε να βρεθούμε σε κάποιο από αυτά, όμως ποτέ δεν ξέρεις!

The Restaurant of Meadowood

7. The Restaurant at Meadowood, Καλιφόρνια, Η.Π.Α.  
Πρόκειται για ένα εστιατόριο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin που εδρεύει στην κομητεία της Νάπα, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ένα μοντέρνο αμερικανικό εστιατόριο, το οποίο εστιάζει κυρίως στην καλιφορνέζικη κουζίνα με μια ελαφρά πιο μοντέρνα προσέγγιση με τη χρήση γαλακτωματοποιητών, πηκτωμάτων και σταθεροποιητών. Όπως θα δει κανείς στη σελίδα τους, αυτό που ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες είναι η σύμπραξη των τεχνητών, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και όλων των άλλων μελών αυτού του πολύ δυναμικού τρόπου, με τρόπο τέτοιο, ώστε να το περάσουν και στους επισκέπτες του εστιατορίου. Συνυφασμένο με την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου πρόκειται για «ΤΟ Εστιατόριο» της Νάπα.

6. Robuchon au Dôme, Μακάο, Κίνα
Το πιο γνωστό εστιατόριο του Ζοέλ Ρομπουσόν, που έφυγε φέτος από τη ζωή, είναι αυτό που βρίσκεται στο εσωτερικό του Grand Lisboa, πασίγνωστου ξενοδοχείου στο Μακάο της Κίνας, και είναι γνωστό για την απίστευτη θέα 360 μοιρών που βλέπει όλη την ευρύτερη περιοχή. Η διαχείριση της κουζίνας ανήκει στον Julien Tongourian και στην ομάδα του, που έχουν καταστήσει το ξενοδοχείο ως μια από τις ατραξιόν της Κίνας και συγκεντρώνουν τα 3 αστέρια Michelin από το 2009 και έπειτα, με τη γαστρονομική τέχνη να συναντά τα καλύτερα κρασιά, την άψογη εξυπηρέτηση και το ντεκόρ που ταιριάζει.
 
 
5. Osteria Francescana, Μόντενα, Ιταλία
Είναι το πρώτο ιταλικό εστιατόριο που παίρνει θέση στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο και αυτό χάρη στη γαστρονομική ιδιοφυία του Μάσιμο Μποτούρα και την αγάπη του για τη μαγειρική, την οποία έχει κληρονομήσει από τη γιαγιά του, όπως εκμυστηρεύεται στο σάιτ του εστιατορίου. Το εστιατόριο ιδρύθηκε το 1995 από τον ίδιο και έκτοτε έχει παραμείνει στην κορυφή, χάρη στον τρόπο που έχει ο Μποτούρα να μετατρέπει τη μαγειρική σε τέχνη. Κάθε πιάτο του έχει την προσωπική του ιστορία παίζοντας με τις παραδόσεις, ενώ έντονος είναι ο πειραματισμός με συστατικά από την περιοχή Emilia-Romagna. Ο κατάλογος περιλαμβάνει και το περίφημο «The Crunchy Part of Lasagna» του Μποτούρα, ο οποίος «ανακαινίζει» μια γωνιά του κλασικού ιταλικού πιάτου.

Osteria Francescana


4. Per Se, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
Το Per Se είναι ένα γαλλοαμερικανικό εστιατόριο στον τέταρτο όροφο του Time Warner Center στο Μανχάταν και ο ιδιοκτήτης του είναι ο σεφ Τόμας Κέλερ. Από το 2006, όπου κέρδισε για πρώτη φορά τα τρία αστέρια στον ετήσιο κατάλογο της Michelin, δεν έχει χάσει ποτέ αυτή τη διάκριση. Η φιλοσοφία του μαγαζιού έχει να κάνει με τη συναισθηματική εμπειρία που αυτό προσφέρει, καθώς σκοπός του είναι να κάνει τον επισκέπτη να νιώσει μια μοναδική εμπειρία, προσφέροντας στο τραπέζι του τόσο τη ζεστασιά που απαιτεί όσο και τα καλύτερα προϊόντα από όλον τον κόσμο.

Πιάτο - ζωγραφιά στο Per Se

3. Eleven Madison Park, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
Η γαστρονομική ομορφιά του Μανχάταν, όπως είναι λογικό, εντυπωσιάζει ιδιαίτερα τους εκατομμυριούχους και αυτό φαίνεται και στη συγκεκριμένη λίστα, καθώς και το Νο3 έχει πατρίδα την πιο γνωστή συνοικία της Νέας Υόρκης. Έχει στην κατοχή του φυσικά τρία αστέρια από τη Michelin και πέρυσι βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με «τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο». Ο Ντάνιελ Χαμ είναι ο σεφ και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου που έχει θεσπίσει τα τελευταία 7 χρόνια ένα μενού γευστικών πιάτων εμπνευσμένο από τη γεωργική γενναιοδωρία της Νέας Υόρκης, δίνοντας έμφαση στην απλότητα, την καθαρότητα και τις εποχιακές γεύσεις. Το Eleven Madion Park είναι μια ωδή στο fine-dining, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία κάθε φορά.

Eleven Madison


2. The Azurmendi, Λαραμπέθου, Ισπανία
Ένα ταξίδι στο μέλλον της χώρας των Βάσκων. Πρόκειται για το μέρος, όπου θα συναντήσει κανείς την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τις συνήθειες των ντόπιων, και όλα στην εντέλεια μέσα από τις κορυφαίες γεύσεις της κουζίνας του Ενέτκο Άτξα. Τα λόγια του ίδιου του βάσκου σεφ για το δημιούργημά του αρκούν όμως για να περιγραφεί: «Το Azurmendi είναι το να ενώνουμε τις ρίζες μας με τα όνειρα, τα ταξίδια, τις ανακαλύψεις μας, επιστρέφοντας ξανά πίσω. Το  Azurmendi είναι το σπίτι μου». Το εστιατόριο είναι γνωστό για τον κήπο του, που προσφέρει ίσως τα καλύτερα και πιο φρέσκα λαχανικά στον κόσμο και ξεχωρίζει για την εναλλακτική εμπειρία που προσφέρει στον πελάτη του. Ο τελευταίος έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τον ξεχωριστό κήπο, να συνεχίσει μέσα σε ένα εσωτερικό θερμοκήπιο δοκιμάζοντας τα διάφορα σνακ του και να συνεχίσει στην εντυπωσιακή τραπεζαρία, για το δείπνο του. Έτσι γίνεται φανερό ότι τα όνειρα του ιδιοκτήτη του γίνονται αληθινά. Φυσικά, το ξεχωριστό εστιατόριο κατέχει τον απόλυτο αριθμό στα αστέρια Michelin.

Azurmendi


1. Alinea, Σικάγο, Ηνωμένες Πολιτείες
Το ότι 4 από τα κορυφαία 7 εστιατόρια στον κόσμο, για εκείνους που έχουν την άνεση να φάνε παντού βρίσκονται στις Η.Π.Α. σίγουρα κάτι λέει, και η κορυφή δεν θα μπορούσε να ανήκει αλλού. Το Alinea βρίσκεται στο Σικάγο και από το 2010 και έπειτα βραβεύεται ανελλιπώς με τρία αστέρια Michelin, όντας το μοναδικό εστιατόριο στην περιοχή που έχει κρατήσει για τόσο μεγάλο διάστημα αυτήν τη διάκριση. Άνοιξε το 2005 και μάλιστα ανάμεσα στους δύο συνιδρυτές του είναι και ο Ελληνοαμερικάνος Nick Kokonas. Το όραμά του μαζί με τον σεφ και συνιδιοκτήτη Grant Achatz ήταν να δημιουργήσουν ένα μινιμαλιστικό και μοντέρνο εστιατόριο που θα είχε ως επίκεντρο την κουζίνα σαν μια μοναδική εμπειρία.

Το εστιατόριο πέρασε στη νέα του μορφή όταν τον Μάιο του 2016 ολοκλήρωσε την ανακαίνισή του και, πέρασε σε ένα εντελώς προχωρημένο επίπεδο, τόσο όσον αφορά τις γεύσεις του όσο και το design του. Ο νέος σχεδιασμός είναι μια συνειδητή αντιπαράθεση των κλασικών αρχιτεκτονικών αναφορών και των σύγχρονων αισθητηρίων. Επιδιώκει να είναι διαχρονικό και εκλεπτυσμένο, λένε οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι με την ανανέωση βρήκαν και την ευκαιρία να αλλάξουν ορισμένα πράγματα και στην κουζίνα τους. Κάθε αίθουσα του εστιατορίου έχει διαφορετικό μενού, με το πιο φθηνό να αρχίζει από τα 190 δολάρια και την ακριβότερη εμπειρία γεύσης να φτάνει στα 395 δολάρια ανά άτομο. Σίγουρα, όνειρο προς το παρόν, αλλά ποιος δεν θα ήθελε να τα καταφέρει να βρεθεί εκεί; Άλλωστε όπως λένε και οι υπέυθυνοι του Alinea, το εστιατόριο για αυτούς δεν είναι παρά η αρχή μιας νέας τροχιάς σκέψης!