- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η θρυλική ιστορία του Jack Daniel’s
Όπως θα τη διηγούνταν ένας μπάρμαν, ένα βράδυ στην πόλη
Ο μπάρμαν, Νικ, είναι η αρχέτυπη φυσιογνωμία του μπάρμαν. Κοντά στα 60, κάνει αυτή τη δουλειά σχεδόν 40 χρόνια. Ξέρει τα πάντα για τα ποτά και του αρέσει να διηγείται ιστορίες.
Νικ: Τι να σου βάλω; Ένα Jack;
Πελάτης: Ναι, ένα Jack σκέτο.
Νικ: Κι εμένα το Jack μ’ αρέσει. Την ξέρεις την ιστορία του; Ένας τύπος που τον έλεγαν Jasper Newton Daniel και τον φώναζαν Jack Daniel το δημιούργησε.
Πελάτης: Για πες μου, ρε Νικ.
Νικ: Κάτσε πρώτα να βάλω να ακούμε Sinatra. Ξέρεις, ο Frank Sinatra είχε ονομάσει το Jack Daniels “νέκταρ των Θεών” και λένε ότι είχε ζητήσει να θαφτεί με ένα μπουκάλι Jack. Ωραίος τύπος ο Sinatra.
Ο Νικ απομακρύνεται βιαστικά, ψάχνει τη θήκη με τα cd, βάζει τo Best Of Frankie κι επιστρέφει.
Νικ: Που λες, το αποστακτήριό του είναι το παλαιότερο καταγεγραμμένο αποστακτήριο στην Αμερική και είναι και ιστορικό μνημείο τώρα. Το ίδρυσε κάπου το 1860 κάτι, στο Lynchburg, μια μικρή πόλη στην πολιτεία Tennessee. Εκεί που λες παράγεται κάθε σταγόνα Jack Daniel’s. Να σου πω και κάτι που δεν θα πιστεύεις. Σ’ εκείνο το μέρος ισχύει ακόμα η ποταπαγόρευση!
Πελάτης: Θα μου βάλεις άλλο ένα; Δεν οδηγώ απόψε.
Νικ: Ναι, ναι!
Ο Νικ μπήκε μέσα από την μπάρα, έπιασε προσεκτικά στα χέρια του το τετράγωνο μπουκάλι Jack Daniel’s κι άρχισε να γεμίζει προσεκτικά το κρυστάλλινο ποτήρι. Τα πάντα γι’ αυτόν είναι μια τελετουργία.
Νικ: Το motto του κύριου Jack ήταν το “Every day we make it, we’ll make it the best we can” και ακολουθείται ακόμα και σήμερα από όλους όσους εργάζονται στο αποστακτήριο. Βλέπεις το χρώμα του; Είναι βαθύ κεχριμπαρένιο. Μύρισέ το λίγο προσεκτικά. Έχει άρωμα ξύλου και σφενδάμου και η γεύση του έχει στοιχεία καραμέλας και βανίλιας.
Ο Νικ είπε κι άλλα πολλά. Ότι το νερό που χρησιμοποιούν για την παραγωγή του Jack Daniel’s προέρχεται από την πηγή που βρίσκεται μέσα στο αποστακτήριο - φυσικό νερό χωρίς σίδηρο αλλά με μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα για ακόμα περισσότερη γεύση και ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Ότι η χαρακτηριστική γεύση του Jack Daniel’s οφείλεται μεταξύ άλλων και στο φιλτράρισμά του σταγόνα-σταγόνα σε ξυλοκάρβουνο σφενδάμου.
Η συγκεκριμένη διαδικασία που στο αποστακτήριο την ονομάζουν «ευλογία», δίνει στο ουίσκι πιο απαλή γεύση, καθώς για 12 μέρες το ουίσκι περνάει μέσα από μία δεξαμενή 3 μέτρων γεμάτη με ξυλοκάρβουνο σφενδάμου. Αυτό είναι που χαρακτηρίζει το Jack ως Tennessee whiskey και το διαφοροποιεί από τα Bourbon.
“Every day we make it, we’ll make it the best we can” λοιπόν, γιατί ο Jasper Newton Daniel μας έδειξε το δρόμο.