Smart Life

Πώς οι digital λύσεις μπορούν να ενισχύσουν την ελληνική επιχειρηματικότητα;

Ένα reunion παλιών συμμαθητών και φίλων μου έδωσε την απάντηση

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
170518_-122.jpg

Τα reunion με τους παλιούς συμμαθητές μπορούν να σου μάθουν πολλά, εκτός από το να σε κάνουν να αισθανθείς πως μεγάλωσες λίγο. Από το τι συμβαίνει στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή, αφού πολλοί βρέθηκαν εκεί για δουλειά, μέχρι το τι σημαίνει να είσαι επαγγελματίας στην Ελλάδα. Το περασμένο σουκού οι ημερομηνίες βόλεψαν και οι «τέσσερις φανταστικοί», όπως λεγόμασταν στο Λύκειο, βρεθήκαμε ξανά στην Αθήνα αλλάζοντας νέα. Η Νίκη που το πίστεψε δουλεύει σε ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο στο Λονδίνο, ο Χρήστος, που ποτέ δεν το πιστεύαμε, ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση και μετρά πέντε εργαζόμενους, η Βάσια μόλις κατάφερε μετά από το μεταπτυχιακό να μπει σε ένα γραφείο κι εγώ μοιράζομαι μαζί τους αθηναϊκές ιστορίες και κάνω το συντονιστή στην κουβέντα δίνοντας πάσες.

Η «βρετανίδα» της παρέας μας μιλάει για το πόσο γρήγορα και διαφορετικά λύνονται τα προβλήματα στη δουλειά όταν η τεχνολογία χρησιμοποιείται ως εργαλείο ανάπτυξης και ο «Νικ» συμφωνεί και εξηγεί πως το μυστικό στην εξέλιξη μιας επιχείρησης κρύβεται στη συνεργασία και μπορεί όχι μόνο να λύσει πρακτικά προβλήματα αλλά και να μειώσει δραστικά τα κόστη.

«Το ξέρατε, πως από τις 7.000 πλέον ελληνικές εταιρίες που κάνουν πωλήσεις ηλεκτρονικά, η συντριπτική πλειοψηφία είναι μικρομεσαίες;» μας ρωτά. Ζώντας τέσσερις μήνες στην πόλη κι άλλους οκτώ στο νησί, όπου τρέχει την εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων, κατάφερε όχι μόνο να βγάζει το μήνα του αλλά και να σκέφτεται πράγματα για να τη μεγαλώσει. Όταν τον ρώτησα πώς μπορεί να καταφέρνει να συνεργάζεται από απόσταση, απάντησε αποστομωτικά με νέα ψηφιακά εργαλεία όπως είναι το COSMOTE Business One. Κοιταζόμαστε λίγο μεταξύ μας, μας κοιτάει, κουνάει το κεφάλι με εκείνο το στιλ που είχε από πιτσιρικάς και μας λέει πως είναι αυτό που έλειπε από την αγορά.

1_2.png

«Πριν από χρόνια η ιδέα ενός ανεπτυγμένου τηλεφωνικού κέντρου στο Cloud θα ακουγόταν επιστημονική φαντασία αλλά σήμερα είναι μια από τις επιλογές που μπορείς να έχεις ως ελεύθερος επαγγελματίας, χωρίς να χρειάζεται να έχεις τηλεφωνικό κέντρο και εξασφαλίζοντας την καλή λειτουργία της επιχείρησής σου. Ποιος θα έλεγε πως θα έρθει η εποχή που η σταθερή τηλεφωνία θα διατίθεται για τις ανάγκες κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά; Πώς οι ταχύτητες 4G, 4G+ στην κινητή τηλεφωνία θα αναβαθμίζουν το δίκτυο επικοινωνίας σου, και σταθερό Internet με υψηλές ταχύτητες μέσω του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, COSMOTE Fiber, για να είσαι πάντα on line;» μας ρωτά ρητορικά.

«Σκεφτείτε μόνο πως το 2017 σχεδόν 3,5 εκατομμύρια καταναλωτές από την Ελλάδα υπολογίζεται ότι αγόρασαν μέσω διαδικτύου προϊόντα και υπηρεσίες συνολικής αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από 4 δισεκατομμύρια το 2016. Το μέλλον βρίσκεται στο πώς χρησιμοποιείς τα ψηφιακά εργαλεία» εξηγεί.

2.png

«Μια μέρα το γραφείο μπορεί να είναι στο δρόμο, στο ταξίδι, ή σε ένα απομακρυσμένο σημείο του χάρτη. Είναι λίγο κλισέ, αλλά ο χρόνος είναι χρήμα. Με τις υπηρεσίες web collaboration μπορώ να βλέπω τι συμβαίνει στο γραφείο όπου κι αν βρίσκομαι, το ίδιο και οι συνεργάτες μου, αφού μοιραζόμαστε την οθόνη του υπολογιστή μας, όπου κι αν βρισκόμαστε. Μπορώ να δω ένα banner που “ανέβηκε” στον κοινό χώρο εργασίας και να δώσω οδηγίες, να κάνουμε μίτινγκ ακόμα κι όταν είμαστε σπίτι με video συνδιάσκεψη. Αρκεί να κάνεις install το PC Client στον υπολογιστή ή στο laptop» εξηγεί.

Το δημοσιογραφικό «μικρόβιο» με οδηγεί να τον ρωτήσω τι σημαίνει να κάνεις τη ζωή σου εύκολη στην πράξη.

«Να μπορεί το σταθερό της επιχείρησής σου να χτυπάει σε κινητό ή σε κλήση από το κινητό να εμφανίζεται το σταθερό της επιχείρησης. Να ανεβάσεις level στη συνολική ψηφιακή διαχείριση της επικοινωνίας με πελάτες και συνεργάτες μέσα από τις επιπλέον υπηρεσίες virtual fax και Voicemail-to-Email».

«Αν νομίζεις πως οι λέξεις “καινοτομία” και “εξωστρέφεια” είναι αόριστες, εγώ κατάλαβα πόση ουσία μπορεί να έχουν στην πράξη» λέει, πριν κλείσει το μάτι και πάει στην κουβέντα για τις μέρες που δίναμε πανελλήνιες.

Η αλήθεια είναι πως δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Επιστρέφοντας σπίτι, άρχισα να τσεκάρω το COSMOTE Business One για να δω ποια λύση μου ταιριάζει και να σκεφτώ τη δική μου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ