Smart Life

Ξέρεις τι είναι ο Παξαμάς;

Ο Καραμολέγκος επαναφέρει μια από τις πιο παλιές και νόστιμες συνταγές της Ελλάδας

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ζούμε στην εποχή που τα τοπικά προϊόντα της Ελλάδας αναβιώνουν. Χρειάστηκε καιρός, αλλά στο τέλος καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο από εκείνες τις ξεχασμένες συνταγές των γιαγιάδων στα χωριά, τίποτα πιο ζωντανό από τη μνήμη της νοστιμιάς. Πλέον όλοι ψάχνουμε εκείνες τις γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε.

Ο Μανώλης Καραμολέγκος γεννήθηκε σε ένα νησί των Κυκλάδων και μεγάλωσε παρακολουθώντας τους γονείς του να φτιάχνουν ψωμί στον οικογενειακό τους φούρνο. Εκεί ήταν που για πρώτη φορά δοκίμασε τα νοστιμότερα ίσως παξιμάδια της Ελλάδας. Χρόνια μετά, εκείνη η γεύση υπάρχει ακόμα ανεξίτηλη στη μνήμη του. Για αυτό αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι στις πιο νόστιμες γωνιές της Ελλάδας για να ψάξει, να δοκιμάσει, να ανακαλύψει ξανά το παξιμάδι εκείνο. Αυτό που βρήκε από τους φούρνους της Κρήτης και της Μάνης, το έφερε μαζί του σαν θησαυρό. Έναν πολύτιμο θησαυρό που τον λένε Παξαμά.

Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Λόγιος Παξαμάς ή Πάξαμος από τη Βοιωτία, πρότεινε να ψήνεται δύο φορές ο άρτος ώστε να αποβάλλει το νερό και να διατηρείται περισσότερο. Προς τιμήν του, το νέο αυτό αρτοπαρασκεύασμα ονομάστηκε «Παξαμάς». Σήμερα ο Καραμολέγκος εμπνέεται από την παράδοση και δημιουργεί τη σύγχρονη εκδοχή του Παξαμά.

Αυτή τη λιχουδιά, θα την ανακαλύψεις σε έξι υπέροχες γεύσεις: Ο Κρίθινος Παξαμάς από την Κρήτη είναι διπλοφουρνιστός με αλεύρι ολικής άλεσης και αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Θα τον βρεις και χωρίς πρόσθετο αλάτι. Ο Παξαμάς λαδιού τύπου Κυθήρων είναι ζυμωμένος με λάδι ελιάς και είναι τόσο αφράτος που τρώγεται και σκέτος. Ο Παξαμάς Κριθαροκουλούρα από την Κρήτη, με αλεύρι ολικής άλεσης είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις έναν αυθεντικό ντάκο. Ο σταρένιος Παξαμάς Πινακωτής από τη Μάνη (χειροποίητος από την αρχή έως το τέλος) είναι ιδανικός για όσπρια και σούπες, ενώ ο διπλοφουρνιστός Παξαμάς Σίκαλης από την Κρήτη είναι το συστατικό που θα απογειώσει τις σαλάτες σου. Ανακάλυψέ τα όλα εδώ.