Smart Life

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία νέας έρευνας για τις γυναίκες και την καριέρα τους

Μόλις μία στις τέσσερις γυναίκες συζητάει για την ανέλιξη της στη δουλειά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο  Women on Leadership

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
356571-738802.jpg

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η Right Management (μέλος της Manpoer Group) και παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 25 Μαϊου στο συνέδριο  Women on Leadershipείναι αποκαρδιωτικά για την εξέλιξη της γυναίκας στην εργασία: οι γυναίκες, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει σημαντικές μάχες στο δρόμο για τα ίσα δικαιώματα, ακόμη κινδυνεύουν στο πλαίσιο της εργασιακής πραγματικότητας, αντιμέτωπες με έναν τριπλό κίνδυνο: υποεκπροσώπηση σε τομείς που αναπτύσσονται (όπως τεχνολογία), υπερεκπροσώπηση σε κλάδους που τείνουν να απειλειθούν απ΄την αυτοματοποίηση (όπως λογιστική), και, φυσικά, φτωχή εκπροσώπηση σε ηγετικές θέσεις.

Η  Isabelle Huppert το υπογράμμισε μιλώντας σε εκδήλωση στο Φεστιβάλ των Καννών. 76 Χρυσοί Φοίνικες έχουν δοθεί στα 70 χρόνια του Φεστιβάλ. Από αυτούς, μόνο ο ένας σε γυναίκα...

Σύμφωνα με την έκθεση της Right Management "Γυναίκες και συζητήσεις για την καριέρα τους, που εντοπίζεται  το πρόβλημα;”:

«Οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη, την ψηφιοποίηση και τη ρομποτική έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στις απασχολούμενες γυναίκες. Παρατηρείται ελλιπής εκπροσώπηση των γυναικών  στους αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως συγκεκριμένα το  IT, η αρχιτεκτονική και ο ευρύτερος τομέας της μηχανικής ενώ σε κλάδους που συρρικνώνονται όπως η διοικητική υποστήριξη, η οικονομία και η λογιστική οι γυναίκες υπερ-εκπροσωπούνται. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι ενθαρρύνεται η ευμάθεια των γυναικών – η επιθυμία και η ικανότητα να μαθαίνουν νέες δεξιότητες για να συσχετίζονται ενεργά με το  εργασιακό περιβάλλον σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ενώ παράλληλα να τους δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσουν επιπρόσθετες επιλογές σταδιοδρομίας.

"Οι εργοδότες οφείλουν να επενδύσουν στις συζητήσεις καριέρας για να αναπτύξουν και να διακρατήσουν τις γυναίκες. Οφείλουν να διασφαλίσουν ότι θα έχουν τις αναγκαίες δεξιότητες για να επωφεληθούν από τις αλλαγές στους κλάδους και στις θέσεις εργασίας, προκειμένου να μην υστερούν σε ότι αφορά την εξέλιξης τους" σχολιάζει η Μάρα Swan, Vice President, Global Strategy & Talent, ManpowerGroup and Global Brand Lead for Right Management. "Ενώ δεν μπορούμε να επιβραδύνουμε το ρυθμό της τεχνολογικής προόδου, μπορούμε να επενδύσουμε στις δεξιότητες των εργαζομένων ώστε να αυξηθεί η συνάφεια και η ευελιξία των ανθρώπων και των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως φύλου ή κοινωνικής προέλευσης. Ευτυχώς, οι άνδρες δεν διαθέτουν το δικό τους αποκλειστικό μερίδιο στην ευμάθεια! Αφορά τόσο τους εργοδότες όσο και τους ιδιώτες να ανατροφοδοτούν την ευμάθεια και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων.

Οι συζητήσεις καριέρας δεν αποτελούν μια μεμονωμένη αφορμή για συζήτηση. Αποτελούν μια σειρά από συζητήσεις σχεδιασμένες με τρόπο ώστε να απαντήσουν στα ερωτήματα που αφορούν τον εργαζόμενο, όπως: Ποιος είμαι; Ταιριάζω στο ρόλο; Τι προσδοκίες έχει η εταιρεία από εμένα, Πως το ταλέντο μου θα αναγνωριστεί; Πως μπορώ να αναπτυχθώ; Πόσο αποτελεσματικά κάνω την εργασία μου; Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Με ποιο τρόπο το ταλέντο μου και συνεισφορά μου θα αναγνωριστούν;».

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 4.433 ατόμων από 25 μέχρι 55 ετών, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ποιες είναι οι πιο σημαντικές ερωτήσεις που έχουν σε σχέση με την καριέρα τους, πώς νιώθουν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται στην εργασία τους, από ποιον ζητούν συμβουλές καριέρας και με ποιο τρόπο οι υψηλού επιπέδου συζητήσεις καριέρας οδηγούν σε σημαντικά αποτελέσματα για την επιχείρηση και τον εργαζόμενο.

Μόνο μία στις 4 γυναίκες έχει κάνει κάποια στιγμή  συζήτηση καριέρας σε σχέση με την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της.

Ταυτόχρονα, σχεδόν 80 % των γυναικών παρατηρεί ότι μια τέτοια συζήτηση θα την βοηθούσε να μοιράζεται πιο ελέυθερα τις ιδέες της, να παραμείνει πιστή στην ίδια εργοδοσία για πιο πολύ καιρό και να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δουλειά της.

Ο αριθμός των θέσεων ευθύνης που καταλαμβάνονται από γυναίκες έχει αυξηθεί μόλις κατά 3% τα τελευταία πέντε χρόνια-καταφέρνοντας να σκαρφαλώσει μόλις στο 24%.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρεις εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ