Το Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» έκλεισε 27 χρόνια λειτουργίας. Ένα πρόγραμμα εθελοντισμού για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την έγκριση του Υπουργείου.
Το Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» έκλεισε τα 27 χρόνια λειτουργίας του. Η ιδέα για τη δημιουργία του Προγράμματος προήλθε από την αξιολόγηση των ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν περίπου 150.000 μαθητές, που επισκέφτηκαν τις περιβαλλοντικές εκθέσεις της HELMEPA την περίοδο 1983-1992, σε Αττική και περιφέρεια. Μετά την ενημέρωσή τους για τη σημασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει - σύμφωνα με τις απαντήσεις τους - τα παιδιά ηλικίας 6-13 ετών έδειχναν ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον και επιθυμούσαν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προστασία του.
Λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία των παιδιών, η HELMEPA προχώρησε στη δημιουργία της Παιδικής HELMEPA, ενός εθελοντικού, περιβαλλοντικού προγράμματος για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Μέχρι σήμερα, 123.500 περίπου παιδιά, 1.576 σχολείων με την εθελοντική καθοδήγηση των 4.208 εκπαιδευτικών τους, έχουν πραγματοποιήσει 37.300 περιβαλλοντικές δράσεις σε όλη τη χώρα και έχουν γίνει φορείς περιβαλλοντικών μηνυμάτων στις τοπικές τους κοινωνίες.
Τη φετινή σχολική χρονιά, το Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» έχει τίτλο «Η φίλη μας η θάλασσα» και στόχο έχει να αναδείξει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και θάλασσας, να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς και να την ενθαρρύνει να αναλάβει ενεργό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη του Στόχου 14: «Ζωή κάτω από την επιφάνεια της Θάλασσας», της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Η συμμετοχή έχει φτάσει ήδη τους 305 εκπαιδευτικούς και 4.615 παιδιά, 145 Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της χώρας, ενώ δεκτές θα γίνονται ακόμα αιτήσεις στην ιστοσελίδα του προγράμματος helmepajunior.wordpress.com/, μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου των 6.000 παιδιών.
Όλοι στη HELMEPA εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στους εθελοντές εκπαιδευτικούς του Προγράμματος που το αγκάλιασαν, αλλά και στα παιδιά για την ευαισθησία και την προσπάθειά τους να προστατέψουν το περιβάλλον, χαρίζοντας σε όλους αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον.