Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Συγχώρεση» από τις Εκδόσεις Αρμός και το Περιοδικό Οιδίπους
Σάββατο 23 Μαΐου 2020 και ώρα 11:00
Το Περιοδικό Οιδίπους και οι Εκδόσεις Αρμός στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Η ψυχανάλυση συναντά την κοινωνία» διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Συγχώρεση».
Μετά τα επιτυχημένα εγχειρήματα «Ο Ελληνικός Εμφύλιος. Μία ψυχαναλυτική προσέγγιση» & «Ο πειρασμός του λαϊκισμού & οι περιπέτειες του λόγου», το Περιοδικό Οιδίπους και οι Εκδόσεις Αρμός στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Η ψυχανάλυση συναντά την κοινωνία» διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Συγχώρεση».
Μιλούν ο Ιωάννης Βαρτζόπουλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Στέλιος Ράμφος.
Μπορείτε να:
- την παρακολουθήσετε ζωντανά μέσω " target="_blank">Youtube
- Facebook Live
- να στείλετε ερωτήσεις πριν ή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο info@armosbooks.gr
Η συγχώρεση είναι η πιο στοχαστική εκδήλωση του συναισθήματος. Είναι η στιγμή που η σκέψη συμμείγνυται αδιάλυτα με το συναίσθημα, ισότιμα και με ομοιογένεια. Η συγχώρεση είναι η πιο ισχυρή κίνηση εαυτοσκόπησης του υποκειμένου, ανάδρασης της νόησης ως προς την ορμεμφυτική της υπόσταση. Είναι η στιγμή που η ορμεμφυτική βάση του ανθρώπου αποκτά την ανθρώπινη ποιότητά της. Υποχωρεί το κυρίαρχο πρόταγμα της επιβίωσης και ο άνθρωπος ταυτίζεται με το κακό που του προκαλούν ως ένα αναπαλλοτρίωτο σημείο της φύσης του και με την έλλειψη ως ένα συστατικό μέρος της πραγματικότητάς του - η έλλειψη ως η επιθυμία που συνεθλίβη, ως ο πολύτιμος άλλος που χάθηκε- και ως προς τα οποία η συγχώρεση είναι ο πολιτισμικά αναγκαίος τρόπος διαχείρισης.
Η σχέση σκέψης-συναισθήματος στη συγχώρεση γίνεται εμφανής όταν σκεφτούμε πχ την λατρεία. Στην περίπτωση της λατρείας η σκέψη υπηρετεί, αν δεν υποτάσσεται στο συναίσθημα. Η εκδίκηση επίσης έχει τον χαρακτήρα της εκ των υστέρων κατίσχυσης επί της πράξης και επί του άλλου, σε αυτήν αίρονται οι δυνατότητες της σκέψης.
«Η δυνατότητά μας να νοούμε το θυμικό και αυτό να οδηγεί σε μία πράξη ατομική και κοινωνική, όπως αυτή της συγχώρεσης, με στόχο τη διατήρηση της ατομικής και κοινωνικής ομοιόστασης, θα εξετασθεί στην ημερίδα αυτή στις εκδοχές της φιλοσοφίας, της ιστορίας, του δικαίου και της ατομικής ψυχολογίας».