1821 Digital Gallery

Η Melapus προσφέρει δωρεάν λογισμικό για την ψυχική υγεία

Μέσα σε μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 6.498 βιντεοκλήσεις, μέσω της online πλατφόρμας
Η Melapus προσφέρει δωρεάν το λογισμικό βιντεοκλήσης με το οποίο ψυχίατροι και ψυχολόγοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όσους ασθενείς χρειάζονται βοήθεια.

Είναι γεγονός ότι διανύουμε ίσως μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις παγκοσμίως. Αυτή τη περίεργη και πρωτόγνωρη κατάσταση που όλα δοκιμάζονται σε σημαντικό βαθμό, κάποιοι από εμάς την αντιμετωπίζουν πιο εύκολα και άλλοι πιο δύσκολα για ποικίλους λόγους.

Είναι σημαντική η κατανόηση ότι ο καθένας αντιδρά διαφορετικά και έχει διαφορετική οπτική των πραγμάτων, ανάλογα τα βιώματά του, τις σχέσεις του, την επαγγελματική του κατάσταση, την ηλικία του, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο αλληλεπιδρά.

Είναι λογικό λοιπόν αυτή την περίοδο να ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλά ψυχολογικά θέματα, άλλα πιο σοβαρά που χρήζουν τη συμβολή ενός ειδικού, άλλα πιο «εύκολα» και διαχειρίσιμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα (20-27 Μαρτίου), πραγματοποιήθηκαν 6.498 βιντεοκλήσεις, μέσω της online πλατφόρμας για την ψυχική υγεία ¹melapus.com:

  • 29,83% άτομα ηλικίας 35-44 ετών
  • 26,82% άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών
  • 72,3% γυναίκες
  • 27,7% άντρες
  • 16.778 άτομα αναζήτησαν πληροφορίες στην πλατφόρμα»

Η πλειονότητα των περιστατικών αφορούσε το άγχος για την εξέλιξη της κατάστασης, προβλήματα διαχείρισης των παιδιών στο σπίτι, θέματα συνταγογράφησης και αρκετά αφορούσαν ενδοοικογενειακές συγκρούσεις.

Υπήρξαν και επεισόδια ψυχικών διαταραχών που απαιτούσαν νοσηλεία και παραπέμφθηκαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Κάποια μπήκαν σε τακτική παρακολούθηση, είτε στα ιατρεία-γραφεία, είτε διαδικτυακά μέσω της Melapus.

Οι ειδικοί λένε πάντα ότι η αποδοχή των συναισθημάτων είναι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε ψυχολογική δυσκολία.

«Αναμφισβήτητα όμως είναι δύσκολη η εσωτερική παραδοχή ότι ο κόσμος που χτίζαμε τόσα χρόνια και με τόσο κόπο μπορεί να γκρεμιστεί τόσο ξαφνικά και σαρωτικά. Παρ' όλα αυτά είναι τόσο πολύτιμη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και κρατώντας σφιχτά όλες τις αξίες που μας έδωσαν κουράγιο και ελπίδα όλη αυτή την περίοδο να μας δώσουν ακόμη περισσότερη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε το αβέβαιο μέλλον.

Η καραντίνα μπορεί να έβγαλε στην επιφάνεια αρκετά αρνητικά συναισθήματα, αλλά πολλά από αυτά ταρακούνησαν τα θεμέλια του σύγχρονου τρόπου ζωής και έδωσε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε σχέσεις, προσωπικούς στόχους και το τι είναι σημαντικό για τον καθένα μας.

Είναι αξιοσήμειωτο ν’ αναφέρουμε ότι αυτή η κρίση λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό και αφυπνιστικά, αφού αναγκαστήκαμε όλοι να βγούμε από το μικροκόσμό μας και το τι είναι καλό για το «εγώ» αντικαταστάθηκε με το τι είναι καλό για όλους. Μας υπενθύμισε ότι το κοινό καλό τελικά επηρεάζει άμεσα και το δικό «μου» καλό!

Μπαίνοντας τώρα στη δεύτερη φάση, αυτή της αποκλιμάκωσης των μέτρων, η καθημερινότητα αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση αφού καλεί τον καθένα μας να αναλάβει την ευθύνη της τήρησης διαδικασιών που αφορούν τόσο την προσωπική όσο και τη κοινωνική ασφάλεια.

Σε αυτό το σημείο είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην ξεχάσουμε τα μαθήματα που πήραμε όλο αυτό το διάστημα και μέσα σε αυτή την καταιγίδα να γίνουν οι προσωπικοί μας φάροι για να μην χαθούμε πάλι στη πορεία.

Όπως πολύ πετυχημένα γράφει στο ²άρθρο «Ψυχική Έξοδος από την Καραντίνα» η Ψυχολόγος Μ. Σγούρου:

«Από την ασφάλεια του σπιτιού, καλούμαι, τώρα, να επιστρέψω, έξω, στον αβέβαιο κόσμο. Προσωπικά, μου θυμίζει ένα ακόμη ταξίδι ενηλικίωσης, μια ακόμη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πόλων, της αυτονομίας κα της εξάρτησης. Πώς να φροντιστώ και να υποστηριχθώ, ώστε να ευχαριστηθώ αυτό το ταξίδι, αλλά και να αποκομίσω τα μέγιστα, από αυτά που έχει να μου δώσει;»


1] Η Melapus, η μεγαλύτερη online πλατφόρμα τηλε-ψυχιατρικής στην Ευρώπη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον Ιατρικό Συλλογο Αθηνών, την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος, του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γ.Ν. Παίδων Κυριακού, την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, αλλά και όλων των ειδικών ψυχικής υγείας που αφιερώνουν αφιλοκερδώς το χρόνο τους με κοινό σκοπό την ουσιαστική ψυχική βοήθεια των ανθρώπων που τη χρειάζονται, στέκεται στο πλευρό του κάθε πολίτη και προσφέρει δωρεάν το λογισμικό βιντεοκλήσης, με το οποίο ψυχίατροι και πιστοποιημένοι ψυχολόγοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους για εκτίμηση, ενημέρωση και στήριξη των ευπαθών ομάδων και χρόνιων ασθενών που χρειάζονται βοήθεια λόγω της επιδημίας Covid-19.
https://sessions.melapus.com/en

2] https://blog.melapus.com/arthra-eidikon-psyxikis-ygeias/item/351-psyxolo...

 

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5