Market

Κάτι… άλλαξε για 20.000 επισκέπτες στο ASF 2019 στην Τεχνόπολη

Το 6ο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας κέντρισε το ενδιαφέρον 20.000 επισκεπτών, οι οποίοι γέμισαν την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων την περασμένη εβδομάδα

115151-718269.jpg
Market News
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Athens Science Festival 2019

Ακόμη ένα συναρπαστικό Athens Science Festival ολοκληρώθηκε με επιτυχία κεντρίζοντας το ενδιαφέρον 20.000 επισκεπτών

140 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί οργανισμοί | 103 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα |70 εργαστήρια για παιδιά | 33 workshops για
ενήλικες | 25 ομιλίες | 3 διαγωνισμοί | Εκθέσεις Τέχνης | Ντοκιμαντέρ | Συναυλίες  Stand Up Science | Ποικίλες δράσεις για κάθε ηλικία!

in_laser.jpg
Ακόμη ένα συναρπαστικό Athens Science Festival ολοκληρώθηκε με επιτυχία! Το 6ο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας κέντρισε το ενδιαφέρον 20.000 επισκεπτών, οι οποίοι γέμισαν την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων την περασμένη εβδομάδα. Για 5 ολόκληρες ημέρες, πλήθος μαθητών κάθε ηλικίας ήρθε σε επαφή με την επιστήμη μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, ενώ η Τεχνόπολη φιλοξένησε 140 ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, 103 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 70 εργαστήρια για παιδιά, 33 workshops, 25 ομιλίες, 3 Διαγωνισμούς, καθώς και ποικίλες δράσεις για όλες τις ηλικίες!

Athens Science Festival 2019
Χαρισματικοί και καταξιωμένοι ομιλητές διεθνούς φήμης εντυπωσίασαν το πολυπληθές ακροατήριο. Ο αμερικανός αστροναύτης της NASA, Clay C. Anderson, μας ταξίδεψε πέρα από τα όρια του δικού μας πλανήτη και μας ξενάγησε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέσα από διηγήσεις για τη ζωή του. Ακόμη, ο ανήσυχος μελετητής της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου σώματος Christian Clot και ο βρετανός Alexander Fefengha, ο οποίος ανέδειξε στην ομιλία του τις ηθικές προεκτάσεις που προκύπτουν από την εισβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην καθημερινότητά μας, προβλημάτισαν το κοινό του φεστιβάλ.

Για 2η συνεχή χρονιά, από το πρόγραμμα της διοργάνωσης δεν έλειπε η πρωτοποριακή δράση «Celebrity Science». Ο κωμικός ηθοποιός Ζήσης Ρούμπος, η αγαπημένη παρουσιάστρια Μαίρη Συνατσάκη και ο διάσημος ΥouΤuber Mikeius συνομίλησαν με διακεκριμένους επιστήμονες και… σίγουρα άνοιξαν ένα διαφορετικό δίαυλο γνώσης στους επισκέπτες κάθε ηλικίας και απαιτήσεων.

Athens Science Festival 2019
Με φετινό σύνθημα «Κάτι αλλάζει», σημαντική ήταν και η συμβολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (συνδιοργανωτή στο 6ου Athens Science Festival), το οποίο επιμελήθηκε μια σειρά ομιλιών με κεντρικό θέμα τη «βιοοικονομία», που τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρας μας. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της δημιουργικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκαν φέτος περισσότερα από 17 εργαστήρια για παιδιά με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.

Φυσικά, η αίθουσα Τέχνης και Επιστήμης συνεπήρε μικρούς και μεγάλους για άλλη μια χρονιά! Μια σύγχρονη ψηφιακή αλληγορία βίωσαν όσοι επισκέφθηκαν την εντυπωσιακή διαδραστική εγκατάσταση Relax and Release των Kimatica Studios και του British Council. Ακόμη, όσοι σήκωσαν το ακουστικό της παλιάς τηλεφωνικής συσκευής του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ ανακάλυψαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το παρελθόν και την ανακύκλωση στην προϊστορική περίοδο, ενώ βγαίνοντας στην κεντρική αυλή το κοινό θαύμαζε τα ιδιαίτερα γλυπτά του Νίκου Ζήβα. Παλιά αθλητικά παπούτσια μετατράπηκαν σε ευφάνταστες καλλιτεχνικές δημιουργίες από το Γιώργο Σαμαρά, ενώ οι επισκέπτες δοκίμασαν τα πρωτότυπα ρούχα που δημιούργησε η ομάδα του Athens Fashion Club επαναχρησιμοποιώντας καθημερινά υλικά.

Λίγες, αλλά απαραίτητες γνώσεις Συνθετικής Βιολογίας ήταν αρκετές για να σταματήσουν οι άνθρωποι να πίνουν από το δηλητηριασμένο νερό που είχε ρυπάνει όλη τη Γη. Έτσι, οι περισσότεροι από τους επισκέπτες του Φεστιβάλ κατάφεραν να βρουν το μηχανισμό που τους επέτρεπε να εντοπίσουν το δηλητηριασμένο νερό και να… δραπετεύσουν εγκαίρως από το αμερικανικό εργαστήριο «Escape Room» που κατασκευάστηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Η αόρατη έκθεση «Czech Innovation Expo» που διοργανώθηκε από το Τσέχικο Κέντρο στην Αθήνα εντυπωσίασε το ευρύ κοινό που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την προσφορά των Τσέχων επιστημόνων μέσα από ένα πρωτότυπο, διαδραστικό καινοτόμο αφήγημα από μαύρα σύμβολα που θύμιζαν «ιερογλυφικά». Εφαρμογές σε smartphones ή/και tablets μετέτρεπαν τα σύμβολα σε εικόνες επαυξημένης πραγματικότητας (AR), που κινούνταν μπροστά στα μάτια του επισκέπτη συμπεριλαμβάνοντας τον ίδιο ως μέρος ενός συναρπαστικού επιστημονικού αφηγήματος. Παγκοσμίου φήμης εταιρείες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, όπως οι Skoda, Jawa, Tatra, Koh-i-noor ή Bata, κατασκεύασαν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως φακοί επαφής, καθώς και σύγχρονες τσεχικές εταιρείες, η επιτυχία των οποίων βασίζεται στην καινοτομία και στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως οι Awast και Kiwi, ήταν μερικές από αυτές που ανακάλυψαν οι επισκέπτες στη μοναδική έκθεση.

Η SustChem, στηρίζοντας το έργο του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών και τη Ravago Greece, δημιούργησε μία διαδραστική εκδοχή του περιοδικού πίνακα, ο οποίος φέτος γιορτάζει 150 χρόνια από τη δημιουργία του από το Ρώσο χημικό Dmitri Mendeleev. Χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα χημικά στοιχεία που αποτελούσαν το γιγάντιο αυτό πίνακα, που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά φέτος στο Athens Re-Science Festival, να μάθουν μερικές από τις ιδιότητες τους και κυρίως να ανακαλύψουν πώς η χημεία συνδέεται άρρηκτα με την καθημερινότητά μας.

Athens Science Festival 2019
Από τη μεγάλη γιορτή της επιστήμης δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι εποπτευόμενοι από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς, που μας ταξίδεψαν στο μαγικό κόσμο της επιστήμης παρουσιάζοντας μοναδικές εφαρμογές, πειράματα και καινοτόμες ανακαλύψεις. Στο ASF 2019 συμμετείχαν τα ερευνητικά κέντρα: Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», ΕK «Αθηνά», Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ε.Κ.E.Β.Ε "Αλέξανδρος Φλέμινγκ" και το Ερευνητικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Ακόμη, πολλά μεγάλα ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων, σχολείων, επιστημονικών ενώσεων και εκπαιδευτικών οργανισμών έδωσαν το παρόν.

Η αγαπημένη ομάδα των Science Reactors με ένα καινούργιο Stand up Science, προσαρμοσμένο στο πνεύμα του φεστιβάλ και άρρηκτα συνδεδεμένο με την κεντρική θεματική, ώστε να… re-think για ένα βιώσιμο πλανήτη, κέρδισε για άλλη μια φορά το φανατικό και πολυάριθμο κοινό!

Τέλος, οι πιο αξιόλογες προσπάθειες επικοινωνίας της επιστήμης επιβραβεύτηκαν κατά τη διάρκεια του μεγάλου ελληνικού FameLab που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων του British Council στην Ελλάδα αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε μικρούς και μεγάλους. Ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού, Ερμής Ζαχαρόπουλος, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο FameLab International τον Ιούνιο στη Βρετανία!

Στο Athens Re-Science Festival 2019, το κοινό ήρθε σε επαφή με την επιστήμη, η γνώση έγινε ένα με το παιχνίδι και τη διασκέδαση και, τελικά, αποδείχθηκε ότι η επιστήμη μπορεί να αλλάξει κάτι στον τρόπο που δρούμε, σκεφτόμαστε και ζούμε καθημερινά!

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2020 - πού αλλού; - στην Τεχνόπολη, εκεί που όλα μπορούν να συμβούν!


*Το Athens Re-Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo, το British Council, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Στρατηγικός συνεργάτης του Φεστιβάλ είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ