Market

Η πράσινη λίστα του φυσικού αερίου

Ενέργεια υπέρ του περιβάλλοντος, με πολλούς τρόπους

115151-718269.jpg
Market News
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πράσινη λίστα του φυσικού αερίου
Η πράσινη λίστα του φυσικού αερίου

Tο φυσικό αέριο έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη μιας νέας εποχής στον τομέα της ενέργειας για τη χώρα μας.

Το χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας, σε καταστήματα, εργαστήρια και επαγγελματικούς χώρους, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη βιομηχανία, στην κίνηση οχημάτων. Έχει τις ίδιες εφαρμογές και δυνατότητες χρήσης όπως και οι υπόλοιπες ευρέως διαδεδομένες πηγές ενέργειας, με δύο όμως πολύ ουσιαστικά πλεονεκτήματα... είναι πιο οικονομικό και αποδοτικό, και βέβαια πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον – παρά το γεγονός ότι αποτελεί συμβατικό, μη ανανεώσιμο καύσιμο.

Αναφερόμαστε βέβαια στο φυσικό αέριο, που έκανε την είσοδό του στην Ελλάδα μόλις πριν λίγες δεκαετίες, αλλά έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη μιας νέας εποχής στον τομέα της ενέργειας για τη χώρα μας – μια εποχή που έχει ήδη ανατείλει σε αναπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Από όλα τα χαρακτηριστικά του φυσικού αερίου, εκείνο που το διαφοροποιεί περισσότερο είναι η προνομιακή του σχέση με τη φύση. Ας δούμε μία λίστα με όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την επίδρασή του στο φυσικό και το οικιστικό περιβάλλον.

Πιο καθαρό

Το «πράσινο» καύσιμο εκπέμπει σημαντικά χαμηλότερους ρύπους σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα. Έχει καθαρή καύση, πρακτικά χωρίς καπνό και αιωρούμενα σωματίδια – ουσιαστικά εκπέμπονται μόνο υδρατμοί και πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα. Έτσι επιβαρύνει το περιβάλλον κατά 38% λιγότερο σε σχέση με τη χρήση άνθρακα, κατά 28% σε σχέση με τη χρήση μαζούτ και κατά 24% σε σχέση με τη χρήση ντίζελ.

Πιο φιλικό στην υγεία

Η χρήση του συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και συνεισφέρει στη μείωση ρύπων που έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Ακόμα, δεν περιέχει ενώσεις θείου που προκαλούν το φαινόμενο της όξινης βροχής – της οποίας όλοι γνωρίζουμε τις εξαιρετικά αρνητικές επιδράσεις.

Πιο κατάλληλο για το οικιστικό περιβάλλον – στην αυτοκίνηση

Με τη χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο οχημάτων, απολαμβάνουμε εντυπωσιακές επιδόσεις:

● Ελαχιστοποίηση έως μηδενισμού των εκπομπών καρκινογόνων αρωματικών και πολυκυκλικών υδρογονανθράκων

● Μείωση των εκπομπών οξειδίου του αζώτου μέχρι και 85%

● Μείωση των εκπομπών οξειδίου του άνθρακα πάνω από 90% και διοξειδίου του άνθρακα μέχρι και 20%

● Μείωση του σχηματισμού νέφους όζοντος κατά 80-90%

● Μείωση των εκπομπών λεπτών σωματιδίων μέχρι και 99%

Η γενίκευση της χρήσης του από οχήματα Μέσων Μαζικής Συγκοινωνίας δημόσιας χρήσης σε στόλους επαγγελματικών οχημάτων και σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης θα έχει πολύ θετική επίδραση στη βελτίωση του περιβάλλοντος των πόλεων που ζούμε – χωρίς να συνυπολογίσουμε ότι οι μηχανές που κινούνται με αυτό είναι κατά 50% λιγότερο θορυβώδεις! Για να το δούμε αυτό με ένα παράδειγμα, αν το 20% των αναγκών σε καύσιμο των οχημάτων στην Ελλάδα καλυφθεί από φυσικό αέριο, ανά έτος, οι ρύποι του CO2 θα περιοριστούν κατά περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους, το CO θα μειωθεί περίπου κατά 290 τόνους και τα οξείδια του αζώτου κατά 20 τόνους.

Πιο πράσινο για τις βιομηχανίες

Στη βιομηχανία, η χρήση του προσφέρει μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25-30% σε σχέση με το πετρέλαιο και κατά 40-50% σε σχέση με το κάρβουνο, ανά παραγόμενη μονάδα ενέργειας. Επιπλέον, η απόδοσή του έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης καυσίμου –με απλά λόγια, για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ενέργειας χρειάζεται λιγότερο καύσιμο–, κάτι που συνεπάγεται ηπιότερη χρήση των φυσικών πόρων και μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Ηλεκτρική ενέργεια – καθαρότερη & άφθονη

Το φυσικό αέριο έχει το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από όλα τα συμβατικά καύσιμα, όταν χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν αναλογιστούμε πόσο πολύ ηλεκτρισμό χρειαζόμαστε καθημερινά σε κάθε τομέα της ζωής μας, γίνεται φανερό ότι η περαιτέρω διάδοση του καυσίμου του αύριο μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση στη συνολικότερη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος. Για αυτό εξάλλου και η εξάπλωση της χρήσης του, σε αυτόν αλλά και σε άλλους τομείς, αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θεσπίζει σχετικές πολιτικές.

Φροντίδα και για το φυσικό τοπίο

Η μεταφορά και η αποθήκευση του φυσικού αερίου μέσω δικτύων αγωγών δεν διαταράσσει το φυσικό περιβάλλον και δεν προκαλεί ενόχληση στον πληθυσμό και τις τοπικές κοινωνίες. Αντίθετα, συμβάλλει στην τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, ενώ η δραστηριοποίηση των φορέων-εταιρειών που έχουν ως αντικείμενο τη δημιουργία υποδομών για τη χρήση του έχει και σαφή κοινωφελή προσανατολισμό.

Πορεία μετάβασης σε μια νέα εποχή

Η μεγάλη ποικιλία χρήσεων, η σταθερότητα, η αφθονία του, το φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ του καθιστούν το φυσικό αέριο μοναδική ρεαλιστική και πρακτική λύση για την ομαλή μετάβαση σε μια νέα εποχή, όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό ισοζύγιο διεθνώς. Επιπλέον, το φυσικό αέριο είναι κατάλληλο ως εφεδρική πηγή ενέργειας σε περιπτώσεις που οι ανανεώσιμες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση (για παράδειγμα, λόγω καιρικών συνθηκών).

Τα καλύτερα έρχονται – με την ενέργεια του φυσικού αερίου

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας αυξάνει όλο και περισσότερο τον ήδη βελτιωμένο, συγκριτικά με τα άλλα καύσιμα, βαθμό απόδοσης του φυσικού αερίου, τόσο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε όλους του άλλους τομείς χρήσης του. Επιπλέον μας προσφέρει όλο και περισσότερες εφαρμογές χρήσης – από καύσιμο σε επιβατηγά πλοία και αμαξοστοιχίες μέχρι πηγή ενέργειας για φωτιστικά σώματα! Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια της εποχής του φυσικού αερίου. Οι προοπτικές είναι εξαιρετικές, επιτρέποντάς μας να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Το περιβάλλον, η οικονομία, η ανάπτυξη, οι πόλεις μας, δεν έχουν παρά να ωφεληθούν με πολλούς και μετρήσιμους τρόπους... με την ενέργεια του φυσικού αερίου.

Highlights

● Σημαντικά χαμηλότερη η επιβάρυνση του φυσικού αερίου προς το περιβάλλον: 38% λιγότερη από τον άνθρακα, 28% από μαζούτ και 24% σε από ντίζελ!

● Ακόμη σημαντικότερη μείωση επιτυγχάνει στη βιομηχανία το φυσικό αέριο: 25-30% μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το πετρέλαιο, και 40-50% μείωση σε σχέση με το κάρβουνο, ανά παραγόμενη μονάδα ενέργειας!

● Αν μόλις το 20% των απαραίτητων καυσίμων των οχημάτων στην Ελλάδα καλυπτόταν με φυσικό αέριο, οι ρύποι CO2 θα περιορίζονταν κατά περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους, το CO κατά 290 τόνους, ενώ τα οξείδια του αζώτου κατά 20 τόνους, κάθε χρόνο!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ