Πρωτοποριακός διαγωνισμός εικαστικής διαμονής από το Vagonetto
Ο νέος θεσμός γεννιέται στις εγκαταστάσεις της ELMIN BAUXITES Α.Ε. σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας Vagonetto, με την υποστήριξη της εταιρείας ELMIN BAUXITES Α.Ε. και σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), πραγματοποιεί έναν πρωτοποριακό διαγωνισμό εικαστικής διαμονής, με θέμα «Ο Μεταλλωρύχος και η εργασία του».
Το project θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ELMIN BAUXITES Α.Ε. στην Άμφισσα, από 21/11 μέχρι 3/12.
H διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την απονομή του βραβείου «Γ. Λάππας», ύψους 10.000 ευρώ, στον υποψήφιο που θα αναδειχθεί από ειδική επιτροπή.
Στo διαγωνισμό θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες: Κακλαμάνος Αλέξανδρος, Κωτσάκη Δανάη, Μωραΐτης Γιώργος και Σιψάς Ηλίας.
Οι υποψήφιοι, απόφοιτοι της ΑΣΚΤ, επιλέχθηκαν μετά από υποβολή προτάσεων για υλοποίηση επιτόπιων (insitu/sitespecific) έργων χώρου (installationart, soundart, videoart, landart, γλυπτική, κατασκευές κλπ.) , εμπνευσμένων από τις καθημερινές εργασίες του «Μεταλλωρύχου».
Σε διάστημα 14 ημερών, θα πραγματοποιήσουν τα έργα insitu, με υλικά από τις εγκαταστάσεις της ELMIN BAUXITES Α.Ε. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει αναλάβει το συνολικό κόστος φιλοξενίας και σίτισης των συμμετεχόντων.
Η πρώτη εικαστική διαμονή στη χώρα μας θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, με τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων των συμμετεχόντων και την τελετή απονομής του βραβείου στον νικητή του διαγωνισμού.
Η δημιουργία του θεσμού της εικαστικής διαμονής συμβάλλει δυναμικά στην ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητάς της Φωκίδας, καθώς το μεταλλείο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής και της βιομηχανικής ιστορίας, τόσο της περιοχής όσο και ολόκληρης της Ελλάδας. Αποτελεί τομή για το πεδίο των εικαστικών στη χώρα μας και αναδεικνύει τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς του επαγγέλματος του Μεταλλωρύχου με την καλλιτεχνική έκφραση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση μπορείτε να επισκεφθείτε τις σελίδες: Facebook, Instagram.
(Φωτό: «Ζαριές 1» Γ. Λάππα Σίδερο, 15μ x 5μ x 50εκ. 1991)