Advertorial

Οι νέοι σχεδιάζουν ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα

Δέκα ομάδες παρουσίασαν τα projects τους στον διαγωνισμό «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες», του British Council

Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η επαγγελματική εξέλιξη των νέων ανθρώπων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της κοινωνίας και της χώρας μας. Το British Council πραγματοποιεί προγράμματα σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς που παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα όπως η νεανική και η κοινωνική επιχειρηματικότητα, οι ίσες ευκαιρίες και η διαφορετικότητα, η μετανάστευση, η κοινωνική ένταξη και η ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών. Γι' αυτό το λόγο διοργάνωσε για 2η χρονιά, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και την HSBC, το διαγωνισμό «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες». Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και έλαβαν μέρος 10 ομάδες, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την εικονική κοινωνική τους επιχείρηση και να μιλήσουν για τον κοινωνικό αντίκτυπο της ιδέας τους.

Η κριτική επιτροπή που ανέδειξε τους τελικούς νικητές, αποτελούνταν από την κα Κατερίνα Αλεξομανωλάκη (Υπουργείο Εργασίας), την κα Αγγελική Κοσμοπούλου (Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη και μέλος του Δ.Σ. του The People’sTrust) και την κα Χριστίνα Φίλη (Σύμβουλος Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο).  Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα από το ΕΠΑΣ Καβάλας, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρέθηκαν το ΕΠΑΣ Βέροιας και το ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ξάνθης αντίστοιχα. Τους αναζητήσαμε για να μάθουμε περισσότερα για τις ιδέες τους και την εμπειρία ενός τέτοιου διαγωνισμού.

Ποια ήταν η ιδέα σας για το project και πώς την εμπνευστήκατε;

ΕΠΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ (Αθηνά Γανίτη, Μαρία Γωγάδη-Αρβανίτου, Γιάννης Γωγάδης, Ειρήνη Σαλτζή, Σμαρώ Χασμιρίδου, Μαρία Ψαρρά, Νικόλαος Πετρίδης)

Η έλλειψη παροχών για άτομα με κάθε είδους αναπηρία στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη περιοχή μας, μάς οδήγησε στο να σκεφτούμε κάτι ανάλογο. Ερευνήσαμε το τι χρειάζεται η ευαίσθητη αυτή ομάδα ανθρώπων και αποφασίσαμε να μεταμορφώσουμε δύο ανεκμετάλλευτα κομμάτια παραλίας στην Ν.Πέραμο Καβάλας σε μια πλήρως εξοπλισμένη παραλία για ΑΜΕΑ.

ΕΠΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ (Απαντά ο Γεώργιος Βλάχος, Διευθυντής της κοινωνικής επιχείρησης «ΥΔΩΡ ΟΙΚΟ SERVICES»)

Ως πρακτικά ασκούμενοι με το πρόγραμμα μαθητείας του ΟΑΕΔ παρατηρήσαμε την άσκοπη κατανάλωση πόσιμου νερού, την στιγμή που γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Η ιδέα μας ήταν να δημιουργήσουμε μια κοινωνική επιχείρηση που καινοτομεί με ειδικά και έξυπνα συστήματα αξιοποιώντας τα όμβρια και γκρίζα ύδατα και προσφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας.

ΙΕΚ ΟΑΕΔ ΞΑΝΘΗΣ

Το Xanthia Travel γεννήθηκε ως ιδέα το 2018, με την εφαρμογή ενός project προσομοίωσης διαδικασιών tour operating. Τα αποτελέσματα  αποτυπώθηκαν σε έναν ηλεκτρονικό Τουριστικό Οδηγό (www.xanthiatravelguide.eu), που συνεχίζει να λειτουργεί με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός ως μεγάλος εργοδότης της χώρας επιτυγχάνει στην μείωση της ανεργίας και η ανάπτυξή του στην Ξάνθη θα βοηθούσε σημαντικά. Ακόμη, η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής αποτελεί μοναδική ευκαιρία στην προσέλκυση τουριστών. Έτσι, μετατρέψαμε το Xanthia Travel σε κοινωνική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών Τουρισμού Εμπειριών, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να αλληλοεπιδρούν με τους ντόπιους σε δραστηριότητες όπου θα εμπλέκονται επιχειρήσεις, γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, προερχόμενοι και από την μειονοτική ομάδα των Πομάκων.

Πώς νιώθετε πού η ιδέα σας κέρδισε την κριτική επιτροπή;

ΕΠΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ήταν μια πρόκληση για εμάς το να δημιουργήσουμε κάτι το οποίο δεν υπάρχει στη χωρά και πόσο μάλλον να κερδίσουμε την κριτική επιτροπή. Αισθανόμαστε περήφανοι που το καταφέραμε, ιδιαίτερα συγκινημένοι με τη χαρά των κριτών στο άκουσμα της ιδέας μας και περισσότερο αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να όντως να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή.

ΕΠΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Χαρήκαμε ιδιαίτερα, νιώθουμε ότι δικαιωθήκαμε για την προσπάθειά μας.

ΙΕΚ ΟΑΕΔ ΞΑΝΘΗΣ

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ιδέα μας άρεσε γιατί αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας. Όπως οι ίδιοι κριτές είπαν, τους κέρδισε ότι το Xanthia Travel αντί να ανταγωνίζεται τις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται  στην περιοχή, τις εμπλέκει στις δραστηριότητές του. Έτσι καταφέρνει να μην έχει απέναντί του ανταγωνιστές, αλλά συνεργάτες, δίνοντας ένα καλό παράδειγμα του fairplay.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που σκέφτεται να λάβει μέρος;

ΕΠΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Οι οραματισμοί και οι ιδέες των νέων πρέπει να ακούγονται. Το Βρετανικό Συμβούλιο δίνει αυτή τη δυνατότητα ενώ παράλληλα καλλιεργείται η αντίληψη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και μέσω του διαγωνισμού αναπτύσσεται η κριτική σκέψη, η έννοια της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Σημασία έχει να υπάρχει η θέληση και να στοχεύεις όχι μόνο στην προσωπική επιτυχία αλλά και στην κοινωνική προσφορά.

ΕΠΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Να μην φοβάται, να μην απογοητεύεται, να έχει πίστη στον εαυτό του, επιμονή και υπομονή.

ΙΕΚ ΟΑΕΔ ΞΑΝΘΗΣ

Θα προτρέπαμε τον καθένα που έχει μια ιδέα να δημιουργήσει μια ομάδα και να λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Το κέρδος από την συμμετοχή είναι η ανάπτυξη χρήσιμων δεξιοτήτων για την ζωή και την επαγγελματική εξέλιξη. Όπως, για παράδειγμα, η συνεργασία σε ομάδες, η αλληλοβοήθεια, η αλληλοεκτίμηση και η ανάπτυξη της ιδέας σε επιχείρηση με κοινωνικό χαρακτήρα.

ΙΕΚ ΟΑΕΔ ΞΑΝΘΗΣ