Advertorial

Κερδίστε μια υποτροφία στη Σχόλη εκδόσεων Πατάκη

Για το διά ζώσης εργαστήριο Διηγήματος με τον Μισέλ Φάις ή για το διά ζώσης εργαστήριο Διόρθωσης & Επιμέλειας Κειμένων με τον Χρίστο Κυθρεώτη

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη Σχόλη των εκδόσεων Πατάκη καταξιωμένοι συγγραφείς και έμπειροι δάσκαλοι, αλλά και επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου, ειδικευμένοι ανά θεματικό κύκλο, αναλαμβάνουν να σας παρασύρουν στη συναρπαστική περιπέτεια της γραφής, να μοιραστούν μαζί σας τη μέθοδό τους και να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τις γνώσεις και την κατάρτιση που επιθυμείτε.

Η Athens Voice και η Σχόλη των εκδόσεων Πατάκη προσφέρουν μία υποτροφία αξίας 340 ευρώ σ' έναν τυχερό αναγνώστη για τα προγράμματα

1. Διά ζώσης εργαστήριο Διηγήματος με τον Μισέλ Φάις (10 τρίωρες συναντήσεις)

ή

2. Διά ζώσης εργαστήριο Διόρθωσης & Επιμέλειας Κειμένων με τον Χρίστο Κυθρεώτη (10 τρίωρες συναντήσεις)

Αναλυτικά τα προγράμματα

Εργαστήριο Διηγήματος με τον Μισέλ Φάις

Σκοπός των σεμιναρίων δημιουργικής γραφής δεν είναι να δώσουν, ταχύρρυθμα και στερεότυπα, συνταγές γραφής διηγήματος, αλλά να βοηθήσουν τον κάθε ενδιαφερόμενο να πλησιάσει την ανάγκη του για έκφραση μέσα από εμβληματικά κείμενα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας αλλά και της κριτικής και της θεωρίας της λογοτεχνίας.
Με τη σωρευμένη οκταετή διδακτική του εμπειρία, αλλά και με τη ζώσα εμπειρία του ως συγγραφέα, λογοτεχνικού επιμελητή και αναγνώστη σε εκδοτικούς οίκους, αλλά και υπεύθυνου του πανελλήνιου διαγωνισμού διηγήματος πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων «Hotel – Ένοικοι γραφής», εδώ και μια επταετία, ο Μισέλ Φάις εδραίωσε την άποψη ότι στους εν δυνάμει συγγραφείς οφείλεις να λειτουργείς διακριτικά και ποτέ από καθέδρας. Επίσης πρέπει μονότονα να τους δηλώνεις και τη δική σου άγνοια σ’ αυτό που από κοινού ψάχνετε, να τους δημιουργείς το αίσθημα της συνευθύνης και, πάνω απ’ όλα, να λειτουργείς ως χαμαιλέων των δικών τους κειμένων – δηλαδή, να μη σκέφτεσαι πώς θα το έγραφες εσύ καλύτερα αλλά πώς θα το έγραφαν εκείνοι καλύτερα αν είχαν τα κατάλληλα εκφραστικά μέσα. 
Στόχος του είναι να μεταδώσει στους μαθητευόμενους της λευκής σελίδας την ήρεμη βεβαιότητα ότι μετά τον κύκλο των εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής δε θα οδηγηθούν απευθείας στον εκδότη και το τυπογραφείο, αλλά ότι τους περιμένει ενδεχομένως μακροχρόνιος, προσωπικός και εκφραστικός αγώνας μέχρι να έχουν στα χέρια τους αυτό που θα τους ικανοποιεί – στο μέτρο που σ’ αυτά τα σεμινάρια θα προσπαθήσει να τους κάνει πιο δύσπιστους απέναντι σ’ αυτά που γράφουν, διαβάζουν ή σκέφτονται γύρω από τη λογοτεχνία. 
Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι Διήγημα θα αρχίσουν από κείμενα τριακοσίων λέξεων και θα καταλήξουν κλιμακωτά σε κείμενα 2.500 λέξεων. Με άλλα λόγια, από ακαριαίες ιστορίες έως συγκροτημένα διηγήματα. 
Σε κάθε συνάντηση ο υποψήφιος μαθητής που θα επιλεγεί (βάσει της στάθμης του κειμένου που θα αποστείλει αλλά και προσωπικής συνέντευξης με τον διδάσκοντα) θα συμμετέχει μ’ ένα πρωτότυπο κείμενο καθώς και με την παρουσίαση ενός βιβλίου λογοτεχνικού ή θεωρητικού (εξαρχής δίνεται βασική βιβλιογραφία). Επίσης, σε κάθε συνάντηση, όλοι σχολιάζουν τα κείμενα όλων βάσει στρατηγικών ανάγνωσης που καλλιεργούνται και εμπεδώνονται, στον βαθμό που έχει αποδειχτεί ότι η λογοτεχνική ωρίμανση προέρχεται κυρίως μέσα από την επίμονη και συστηματική ανάγνωση και κριτική κειμένων. 
Οι δέκα ασκήσεις, στις ισάριθμες συναντήσεις, με τον κλιμακωτό βαθμό δυσκολίας τους, στοχεύουν στο να δείξουν ότι λογοτεχνία μπορεί να γίνει το οτιδήποτε, αλλά αυτό το «οτιδήποτε» λογοδοτεί σε μια σειρά αισθητικών δεσμεύσεων. 
Τρεις, λοιπόν, είναι οι κύριες μέριμνες στον κύκλο αυτό: δημιουργική γραφή/ δημιουργική ανάγνωση/ δημιουργική κριτική. Μέσα από τη διασταύρωσή τους θα προκύψει το αξιοσύστατο κείμενο.

Έναρξη μαθημάτων: Παρασκευή 13 Απριλίου
Διάρκεια εργαστηρίου: 10 τρίωρες συναντήσεις (5 μ.μ. - 8 μ.μ.)
Τόπος διεξαγωγής: Παναγή Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38, Αθήνα
Πληροφορίες στο 
www.patakis.gr και στη Γραμματεία της Σχόλης, 2103650010, email: sxoli@patakis.gr


Εργαστήριο Διόρθωσης & Επιμέλειας Κειμένων με τον Χρίστο Κυθρεώτη
Στα μαθήματα παρουσιάζονται όλα τα στάδια διόρθωσης και επιμέλειας ενός κειμένου, με έμφαση στην πρακτική πλευρά των ζητημάτων που ανακύπτουν και παράθεση πλήθους παραδειγμάτων, τυπικών περιπτώσεων και ασκήσεων προς εμπέδωση, ενώ, εισαγωγικά, γίνεται και μια συνοπτική επισκόπηση της διαδικασίας παραγωγής του βιβλίου και της θέσης του διορθωτή-επιμελητή μέσα σε αυτήν.
Ειδικότερα, και ενδεικτικά, στον τομέα της διόρθωσης διδάσκεται η ορθή χρήση των ορθογραφικών, γραμματικών και συντακτικών κανόνων (με βάση τα αντίστοιχα σχολικά εγχειρίδια), το σύστημα συμβόλων διόρθωσης, καθώς και μέθοδοι αποφυγής των αβλεψιών και εντοπισμού των τυπογραφικών σφαλμάτων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση τόσο των παραδοσιακών βοηθημάτων που έχει στη διάθεσή του ο διορθωτής (λεξικά κτλ.), όσο και των τεχνικών δυνατοτήτων που προσφέρονται από το Διαδίκτυο και τους υπολογιστές. Δίνεται επίσης ξεχωριστό βάρος στην τυπογραφική αισθητική της σελίδας, αλλά και στις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τα διαφορετικά είδη κειμένου (λογοτεχνικό, επιστημονικό, μεταφρασμένο κτλ.).
Στον τομέα της επιμέλειας, διδάσκονται μέθοδοι επαλήθευσης και διόρθωσης των πραγματολογικών στοιχείων του κειμένου, καθώς και εντοπισμού των λογικών ανακολουθιών του, ενώ αναπτύσσονται ορισμένες αρχές σχετικές με την οικονομία και τον ρυθμό του λόγου, ούτως ώστε να είναι δυνατές οι βελτιωτικές παρεμβάσεις ακόμα και στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάποιο προφανές «λάθος» προς διόρθωση. Ταυτόχρονα διασαφηνίζονται τα όρια των αλλαγών επί του κειμένου στις οποίες είναι εφικτό να προβαίνει ο επιμελητής χωρίς να θίγονται οι υφολογικές ή άλλες επιλογές του συγγραφέα ή μεταφραστή, και δίνονται μερικές γενικές κατευθύνσεις στο ζήτημα της επικοινωνίας και του διαλόγου που αναπτύσσεται με τα πρόσωπα αυτά.
Στόχο των μαθημάτων αποτελεί η απόκτηση ή η ενίσχυση των δεξιοτήτων διόρθωσης και επιμέλειας των διδασκομένων σε επίπεδο επαγγελματικής επάρκειας.

Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 18 Απριλίου
Διάρκεια εργαστηρίου: 10 τρίωρες συναντήσεις (5 μ.μ. - 8 μ.μ.)
Τόπος διεξαγωγής: Παναγή Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38, Αθήνα
Πληροφορίες στο
www.patakis.gr και στη Γραμματεία της Σχόλης, 2103650010, email: sxoli@patakis.gr.


Για να κερδίσετε την υποτροφία της Σχόλης των εκδόσεων Πατάκη στείλτε email στο contest@athensvoice.gr γράφοντας το όνομα, το επίθετο, το τηλέφωνό σας καθώς και το τμήμα που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε μέχρι τις 5 Απριλίου, στις 17.00. Ο νικητής θα ειδοποιηθεί με email.