Όλα όσα χρειάζεσαι για να γίνεις έμπειρος barman…στο σπίτι!
Το World Class σου μαθαίνει τα πάντα, από τα βασικά μέχρι τις πιο περίπλοκες τεχνικές
Είναι ωραίο να δοκιμάζεις cocktails από τα χέρια ενός ειδικού. Όμως μερικές φορές, θέλεις απλά να κάτσεις σπίτι με την παρέα σου και να πειραματιστείτε με το… mixology! Οι οδηγοί του World Class είναι ο σύμμαχός σας σε αυτή την περιπέτεια. Σε μαθαίνουν τα πάντα, από τα βασικά μέχρι τις πιο περίπλοκες τεχνικές. Σου δείχνουν τον επαγγελματικό εξοπλισμό, αλλά και τα εργαλεία που έχεις ήδη και που μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά. Έτσι, θα μπορείς να δημιουργήσεις ποτά για κάθε περίσταση και να τους αφήσεις όλους με το στόμα ανοιχτό, είτε θες απλά να φτιάξεις το τέλειο G&T (gin & tonic), είτε να δοκιμάσεις κάτι πιο εξωτικό και περίπλοκο. Είσαι έτοιμος;
Ένας οδηγός για το ανακάτεμα και το χτύπημα
Η αραίωση και το πάγωμα ενός ποτού είναι κρίσιμο βήμα στη διαδικασία ανάμειξης και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε, όπως ανακάτεμα, χτύπημα, rolling (ελαφρύ κούνημα μέσα σε shaker) και χτίσιμο (building-η δημιουργία του ποτού κατευθείαν μέσα στο ποτήρι).
Το ανακάτεμα είναι σχετικά απλό, απλά ανακατεύετε το ποτό με πάγο για να κρυώσει και να αραιωθεί πριν το σερβίρισμα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συνήθως με ποτά που φτιάχνονται εξ’ ολοκλήρου από spirits (αντί με mixer), όπως για παράδειγμα το Martini ή το Martinez.
Χτύπημα ή ανακάτεμα;
Το αν είναι καλύτερο να ανακατέψετε, να χτυπήσετε, να κουνήσετε ελαφρά (roll) ή να χτίσετε, εξαρτάται από το τι φτιάχνετε, αν υπάρχουν ιδιαίτερα συστατικά, πόσο κρύο πρέπει να είναι το ποτό και πόση αραίωση χρειάζεται.
Το χτύπημα βοηθάει το ποτό να κρυώσει πολύ πιο γρήγορα, κι έτσι το ανακάτεμα είναι λιγότερο αποτελεσματική μέθοδος για πάγωμα και αραίωση. Όμως αυτό δεν είναι κακό – όλος ο σκοπός του ανακατέματος είναι να κρυώσει το ποτό και να προστεθεί λίγο νερό, όχι να χτυπηθεί βίαια σε μια παγωμένη θύελλα.
Αν τα αρωματικά είναι σημαντικά (για παράδειγμα με spirits όπως το gin), τότε το ανακάτεμα αποδεικνύεται καλύτερη επιλογή, καθώς δεν θα παρεμποδίσει τα αρώματα του spirit βάσης και δεν θα αλλάξει την υφή του ποτού όπως κάνει το χτύπημα. Ομοίως, τα διαυγή spirits θα θολώσουν με το βίαιο χτύπημα και τα θραύσματα πάγου.
Εργαλεία και οι απλές τους εναλλακτικές
Εκτός κι αν έχετε χρήματα για ξόδεμα, η δημιουργία ποτών στο σπίτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να σπαταλήσετε μια περιουσία για ιδιαίτερα κουτάλια και εξωτικά ποτήρια. Δείτε τι χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες – και μερικές εναλλακτικές που είναι εύκολο να βρείτε.
Mixing glass
Αυτό είναι ένα φαρδύ, ανθεκτικό δοχείο που μπορεί να αντέξει έντονο ανακάτεμα και είναι αρκετά μεγάλο για να χωράει αρκετή ποσότητα πάγου. Το άνοιγμα ταιριάζει καλά με σουρωτήρια Hawthorne ή Julep, ενώ διαθέτει στόμιο για εύκολο σερβίρισμα.
Αν δεν έχετε mixing glass, μια κανάτα είναι καλή εναλλακτική. Πιθανότατα θα είναι αρκετά ανθεκτική για να αντέξει γρήγορο ανακάτεμα χωρίς να ραγίσει, ενώ έχει στόμιο για εύκολο σερβίρισμα. Αν έχετε ήδη επενδύσει σε ένα shaker, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη βάση του για το ανακάτεμα. Άλλες εναλλακτικές περιλαμβάνουν ένα ανθεκτικό ποτήρι ή ακόμα κι ένα βάζο – βασικά, οτιδήποτε είναι αρκετά ανθεκτικό για ανακάτεμα και αρκετά μεγάλο για να χωράει μερικές χούφτες πάγου.
Bar Spoon
Ένα τυπικό bar spoon είναι μακρύ και λεπτό, και συχνά έχει σχέδιο σπιράλ στη λαβή για να βοηθάει στο ανακάτεμα και μια επίπεδη βάση για muddling. Το ίδιο το κουτάλι είναι αρκετά ρηχό και συνήθως χρησιμοποιείται για την αφαίρεση κομματιών φρούτου ή γαρνιρίσματος ή για το layering ποτών.
Για το ανακάτεμα, το σημαντικό είναι να βρείτε κάτι αρκετά μακρύ και λεπτό για να μην κολλάει με τον πάγο, κατά προτίμηση κυλινδρικό για εύκολη κίνηση. Ένα chopstick ή η λαβή μιας ξύλινης κουτάλας είναι και τα δύο καλές επιλογές.
Μπολ για punch
Αυτά τα μεγάλα γυάλινα μπολ που χρησιμοποιούνται για ομαδικά ποτά (group serves) έχουν πολλές μορφές, από απλά δοχεία σερβιρίσματος έως εντυπωσιακά σκεύη με ταιριαστές κουτάλες και ποτήρια για punch.
Οποιοδήποτε μεγάλο μπολ σερβιρίσματος ή κανάτα είναι κατάλληλη εναλλακτική, κι ένα απλό φλιτζάνι τσαγιού θα βοηθήσει με το σερβίρισμα αν δεν έχετε κουτάλα.
Τα μυστικά του ανακατέματος (υπάρχουν περισσότερα απ’ όσα νομίζετε)
Γεμίστε το mixing glass με όλο το υγρό που χρειάζεται ανακάτεμα και προσθέστε πάγο. Αν χρησιμοποιείτε bar spoon, κρατήστε το μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη και εισάγετε το κουτάλι μεταξύ του ποτηριού και του πάγου, ακουμπώντας την εξωτερική πλευρά του κουταλιού στην άκρη του mixing glass. Αρχίστε το ανακάτεμα, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας για να στριφογυρίσετε το κουτάλι (αντισταθείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε τους αγκώνες σας) και αφήστε τον πάγο να σας δώσει ώθηση για να αυξήσετε την ταχύτητα.
Το μέγεθος των παγακίων που χρησιμοποιείτε θα επηρεάσει το πόσο γρήγορα το ποτό παγώνει και το πόσο θα αραιωθεί. Ο σπασμένος ή τριμμένος πάγος θα διαλυθεί πολύ γρήγορα και το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύ παγωμένο και νερουλό ποτό – τα τεράστια παγάκια θα χρειαστούν άπειρη υπομονή για να φτάσετε το ποτό στο επιθυμητό αποτέλεσμα, οπότε η καλύτερη επιλογή είναι τα παγάκια κανονικού μεγέθους.
Κατά μέσο όρο, θα χρειαστείτε περίπου 30 δευτερόλεπτα ανακατέματος για να φτάσει το ποτό σας στο σωστό στάδιο. Έχετε υπόψη ότι αυτός ο κανόνας δεν είναι αδιαπραγμάτευτος – η επιθυμητή αραίωση διαφέρει από ποτό σε ποτό, ενώ παράγοντες όπως η ταχύτητα ανακατέματος ή ακόμα και τα διαφορετικά μεγέθη και σχήματα του πάγου μπορεί να επηρεάσουν τον χρόνο παγώματος, αλλά τα 30’’είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Ο μόνος τρόπος να το πετύχετε σίγουρα είναι να δοκιμάζετε το μείγμα όσο προχωράτε (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλαμάκι). Ποιος είπε ότι ο barman δεν έχει τα τυχερά του;