Advertorial

Τα επώδυνα στάδια πριν το μεταπτυχιακό

Συμβουλές για να μην τραυματιστείς ψυχικά από την αναζήτηση, τη γραφειοκρατία και τα διαδικαστικά

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 582
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324434-668960.jpg

Των Ηρώς Παρτσακουλάκη, Ελίζας Συναδινού

Κι εκεί που πήρες επιτέλους πτυχίο, εύχεσαι να μην έπαιρνες ποτέ. Ποιος αφήνει τώρα παρέες, ξενύχτια και λοιπά φοιτητικά για να αρχίσει τη δαιδαλώδη έρευνα μεταπτυχιακού; Κυρίως ποιος τα αφήνει όλα αυτά και ξενιτεύεται ή παιδεύεται… Γιατί είτε αποφασίσεις να κάνεις μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, είτε συνεχίσεις στην Ελλάδα, τα πράγματα σοβαρεύουν και η ζωή γίνεται -βλέπεις- ακόμα πιο ενήλικη.

Κι εκεί που δεν θα ξέρεις από που ν’ αρχίσεις, θα έρθουν και τα «τι έκανα τόσα χρόνια», «γιατί δε νοιαζόμουν για τους βαθμούς», «γιατί δεν έκανα πρακτική, erasmus κ.λπ.». Αν μέχρι εδώ έχεις ταυτιστεί απόλυτα ή εν μέρει, κάτι μου λέει ότι οι παρακάτω συμβουλές θα σου φανούν πολύ χρήσιμες και ίσως σε ξεμπλοκάρουν. Τα περάσαμε, τα κλάψαμε, τα ξεπεράσαμε και είμαστε έτοιμοι να επικοινωνήσουμε το απόσταγμα σοφίας που συγκεντρώσαμε.

Αν είσαι ακόμα φοιτητής

… και διαβάζεις αυτό το κείμενο, συγχαρητήρια γιατί σκέφτεσαι ήδη το μεταπτυχιακό σου, που 99% σημαίνει ότι είσαι σε καλό δρόμο. Αν και είναι νωρίς για τα λοιπά διαδικαστικά, υπάρχουν πολλά να κάνεις για να χτίσεις το μέλλον και να μη χτυπάς -αργότερα- το κεφάλι σου στον τοίχο. Διάβασε και μελέτησε το αντικείμενό σου και ρώτα συχνά τον εαυτό σου τι θέλεις να κάνεις μετά το πτυχίο. Μίλα με μεγαλύτερους, με επαγγελματίες, παρακολούθησε σεμινάρια, ημερίδες, διαλέξεις κ.λπ. προσπαθώντας να οραματιστείς τη ζωή σου σε προσωπικό κι επαγγελματικό επίπεδο. Μην επαναπαύεσαι, ασχολήσου με τις σπουδές σου, ψάξου και μη σπαταλάς τον άπλετο ελεύθερο χρόνο της φοιτητικής ζωής. 

Μίλα με τον εαυτό σου

Πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις μεταπτυχιακό, θα πρέπει να κάνεις μία καλή κουβέντα με τον εαυτό σου απαντώντας δύο φαινομενικά εύκολες ερωτήσεις. 

➀Γιατί θέλω να κάνω μεταπτυχιακό; Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις εάν είναι η κατάλληλη στιγμή να συνεχίσεις τις σπουδές σου, εξετάζοντας κατά πόσο αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή. Αναρωτήσου πού στοχεύεις με το μεταπτυχιακό αυτό. Οι απαντήσεις «όλοι το κάνουν», «δεν ξέρω», «δεν έχω τι άλλο να κάνω» και λοιπές ασάφειες θα πρέπει να σε προβληματίσουν και ίσως να το αφήσεις γι’ αργότερα. 

➁ Τι θέλω να σπουδάσω; Αν είσαι τελείως μπερδεμένος όσον αφορά το πού να ψάξεις και πώς να ξεκινήσεις την έρευνά σου, θυμήσου ότι πρέπει απλώς να κάνεις την αρχή. Όσο δαιδαλώδης κι αν μοιάζει η διαδικασία, αν δεν πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις από κάπου, δε θα είσαι ποτέ έτοιμος. Ξεκίνα από ιστοσελίδες αναζήτησης πανεπιστημίων όπως το studyineurope.eu ή μελέτησε τα rankings στο topuniversities.com, shanghairankings.com.

Ξεκίνα νωρίς

Αφού πάρεις απόφαση να κάνεις αιτήσεις για μεταπτυχιακό, το μότο είναι ένα: «νωρίς, νωρίς, νωρίς». Ειδικά αν πρόκειται να κάνεις αιτήσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, πρέπει να ξέρεις ότι η διαδικασία των αιτήσεων δεν είναι απλή, είναι χρονοβόρα και θέλει πολλή προετοιμασία. Πρέπει να συγκεντρώσεις πολλά έγγραφα, να τα μεταφράσεις εγκαίρως, να πάρεις διπλώματα και πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, να γράψεις το CV και τη Δήλωση Σκοπού, να συγκεντρώσεις συστατικές επιστολές και όλα αυτά εντός αυστηρών προθεσμιών. 

Κάνε πολλές αιτήσεις 

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα ακόμα και η υποβολή της αίτησης είναι επί πληρωμή, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τις επιλογές σου. Ωστόσο, κάνε τους υπολογισμούς σου και κάνε όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις, γιατί έτσι αυξάνεις και τις πιθανότητες να γίνεις δεκτός σε κάποιο πανεπιστήμιο. 

Μη φοβηθείς τη γραφειοκρατία

Το πιο πιθανό, ιδίως αν σκέφτεσαι το εξωτερικό, είναι να πρέπει να συγκεντρώσεις πολλά, πολλά, πολλά χαρτιά. Δες αν στα προαπαιτούμενα εισαγωγής αναφέρεται κάποιο δίπλωμα ή πιστοποιητικό γλωσσομάθειας (IELTS, TOEFL, GMAT, GRE). Φρόντισε να ενημερωθείς για την προετοιμασία που απαιτείται και να δώσεις τις σχετικές εξετάσεις. 

Ζήτα εγκαίρως συστατικές επιστολές από τους σωστούς ανθρώπους

Πονεμένη ιστορία, τα είπαμε και πριν. Λίγοι καθηγητές θα αρνηθούν να σου γράψουν μία συστατική επιστολή εάν είχες γενικώς μία αξιοπρεπή ακαδημαϊκή πορεία, αλλά όσο κι αν έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν, η διαδικασία μπορεί να πάρει καιρό. Το μυστικό είναι να επιλέξεις τους καθηγητές που θα ζητήσεις συστατική επιστολή με βάση κυρίως το επίπεδο γνωριμίας, καθώς και της ακαδημαϊκής τους υπόληψης, παρά με κριτήριο τη συνάφεια του γνωστικού τους αντικειμένου με το αντικείμενο του μεταπτυχιακού σου. 

Γράψε επιτέλους τη Δήλωση Σκοπού (Personal Statement / Statement of Purpose)

Αυτό το βασανιστικό κείμενο παιδεύει πολύ κόσμο, αφού πρέπει σε δύο σελίδες να εξηγήσεις απλά, κατανοητά και πειστικά γιατί πρέπει να σε επιλέξει ένα πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα θα αφηγείσαι τι έχεις κάνει στη ζωή και τις σπουδές σου. Η βαρύτητα, όμως, αυτών των σελίδων είναι πολύ μεγάλη στην τελική επιλογή των υποψηφίων και ο καλύτερος άνθρωπος για να τις συντάξει δεν είναι άλλος παρά εσύ. 

Κι αφού όλα τα προηγούμενα θα έχουν πάει όπως ήθελες, υπάρχουν κάποιες ακόμα λεπτομέρειες να σκεφτείς. Πριν λίγο προσγειώθηκε το αεροπλάνο στην πόλη που θα περάσεις τουλάχιστον τον επόμενο χρόνο της ζωής σου. Στην πτήση ένιωθες ενθουσιασμό αλλά κι ένα κόμπο στο στομάχι: δε θυμάσαι ούτε μισή ξένη λέξη, θα σε δείχνουν με το δάχτυλο όταν πας να παραγγείλεις καφέ, θα ζητάς κιμά και θα σου δίνουν σαρδέλες, δεν παίζει να καταφέρεις να βγάλεις πτυχίο σε ξένη γλώσσα, θα σου λείψουν οι φίλοι και ο δεσμός σου κ.λπ.  Ηρέμησε, θα τα καταφέρεις όπως και πολλοί άλλοι πριν από σένα που έχουν περπατήσει στο ίδιο αεροδρόμιο νιώθοντας το ίδιο κενό.

Έφτασες στο εξωτερικό, μην πελαγώνεις! 

Λογαριασμός στην τράπεζα: πρέπει να τον ανοίξεις με το που φτάσεις - δεν κάνεις τίποτα χωρίς λογαριασμό στην τράπεζα. Είναι μια διαδικασία που στο εξωτερικό παίρνει κανένα εικοσαήμερο και θέλει ραντεβού, οπότε κανόνισέ το όσο πιο νωρίς γίνεται, ιδανικά την πρώτη μέρα. Θα καταλάβεις σύντομα γιατί.

Παρέα μόνο με Έλληνες; Με τίποτα! Μην κάνεις το κλασικό λάθος να κολλήσεις με τους πρώτους Έλληνες που θα βρεις στο αεροπλάνο και πηγαίνατε μαζί φροντιστήριο. Το να κάνεις παρέα με ανθρώπους άλλης κουλτούρας μπορεί να σε δυσκολέψει στην αρχή αλλά είναι απαραίτητο για να ζήσεις σωστά την εμπειρία του εξωτερικού! 

Commuting: Οι αποστάσεις στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού δεν συγκρίνονται με αυτές της Ελλάδας: το «λίγο έξω απ’ το κέντρο» στην Αθήνα μπορεί να σημαίνει είκοσι λεπτά, αλλά στο Λονδίνο μία ώρα τουλάχιστον. Προσπάθησε να μείνεις όσο πιο κοντά γίνεται στο πανεπιστήμιο, ακόμα κι αν έχεις μαθήματα μόνο δυο φορές τη βδομάδα.

Parlez-vous français? Κάνε προπόνηση στη γλώσσα κάθε ώρα και στιγμή. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να εγκλιματιστείς. Αν είσαι στη Γαλλία, π.χ., βλέπε τις ταινίες με γαλλικούς υπότιτλους, άλλαξε τις ρυθμίσεις του κινητού σου στα γαλλικά, άκου γαλλικά τραγούδια, διάβαζε τα συστατικά των κορν φλέικς την ώρα που πίνεις καφέ. Χωρίς τη γλώσσα η πόλη θα σου φανεί υπερβολικά εχθρική. 

Οργάνωση: Φρόντισε να έχεις πολλές φωτοτυπίες από όλα τα χαρτιά σου σε ένα φάκελο: βεβαίωση κατοικίας, φωτοτυπίες διαβατηρίου κ.λπ. θα σου ζητηθούν πολύ περισσότερες φορές από όσες έχεις υπολογίσει. 

Κοίτα γύρω σου: οι συμφοιτητές σου έχουν έρθει από όλες τις γωνιές του κόσμου νιώθοντας το ίδιο άγχος. Πλησίασέ τους χωρίς άγχος ότι θα σε κρίνουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ