Advertorial

Οδηγός επιβίωσης για πρωτοετείς φοιτητές

133065-302720.jpg
Μαρίνα Μπουκουμάνη
ΤΕΥΧΟΣ 583
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323868-667527.jpg

Όλα σου φαίνονται βουνό: η σχολή είναι το κάστρο του Δρακουμέλ, η γραμματέας του τμήματός σου ο κακός λύκος και εσύ, έρμη και μόνη κοκκινοσκουφίτσα στο χάος του ελληνικού πανεπιστημίου, ετοιμάζεσαι να κάνεις το μεγάλο βήμα και να βρεθείς από τις τάξεις στα αμφιθέατρα. Πρωτάκι, μη μασάς! 

1. Πάρε μια βαθιά ανάσα

Νομίζεις ότι όλοι μυρίζονται το φόβο σου; Λάθος. Όλοι οι πρωτοετείς είναι το ίδιο χαομένοι με σένα, γιατί βρίσκεστε στην ίδια λούπα! 

2. Προετοιμάσου

Πέρνα μια βόλτα από τη σχολή πριν την ημερομηνία των εγγραφών, για να ξέρεις πού βρίσκεται η γραμματεία σου και να αποφύγεις το έξτρα άγχος της τελευταίας στιγμής. Φαίνεται απλό, αλλά θα σε απαλλάξει από ένα μεγάλο παράγοντα στρες. 

3. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω

Καθώς θα κάνεις την εγγραφή, θα σε πλησιάσουν σίγουρα διάφοροι «καλοθελητές». Αυτοί είναι σχεδόν πάντα μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που έχουν σκοπό να σε προσηλυτίσουν. Μη μασάς αν δεν σε ενδιαφέρουν τα κομματικά. Καλύτερα να ρωτήσεις τον/τη γραμματέα για ό,τι απορίες έχεις παρά να δεσμευτείς μαζί τους και στη συνέχεια να σου γίνουν τσιμπούρι –γιατί θα σου γίνουν– και να τους νιώθεις και υποχρεωμένος. 

4. Για φαγητό

ι περισσότερες σχολές έχουν τη λεγόμενη «Λέσχη» όπου μπορείς να τρως δωρεάν ή με ένα χαμηλό αντίτιμο. Ενημερώσου και βγάλε τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την αρχή, αφού θα είσαι στη γραμματεία έτσι κι αλλιώς, γιατί ποιος ξέρει πότε θα την ξαναπετύχεις ανοιχτή... 

5. Να είσαι ανοιχτός

Το πανεπιστήμιο είναι μια καλή αφορμή να ξεπεράσεις τις σχολικές προκαταλήψεις περί ντυσίματος κ.λπ. και να ανοιχτείς σε κάτι διαφορετικό. Ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους που στο προαύλιο του Λυκείου δεν θα τους μίλαγες ποτέ, μακριά από τα επικριτικά βλέμματα των κολλητών σου – καμιά φορά οι τύποι που είναι διαφορετικοί από μας έχουν πολλά να μας πουν.  

6. Τα μαθήματα

Επειδή όλοι το ξέρουμε ότι θα πας τον πρώτο μήνα και μετά δεν θα ξαναπατήσεις σε αίθουσα, φρόντισε τουλάχιστον σε αυτόν το μήνα του ενθουσιασμού να παρακολουθήσεις όσο περισσότερα μαθήματα γίνεται: αυτό θα σου φανεί πολύ χρήσιμο και στην εξεταστική και στα επόμενα εξάμηνα, όπου θα πρέπει να διαλέξεις μαθήματα που είναι οι συνέχειες αυτών που έχασες παρτάροντας. 

7. Φάκελος «Σημειώσεις»

οτέ μην την κοπανάς από ένα δύσκολο μάθημα σκεφτόμενος ότι θα βολευτείς με σημειώσεις τρίτων. Εννιά στις δέκα δεν θα καταλαβαίνεις τα γράμματα ή την αλληλουχία της σκέψης και θα μπουρδουκλωθείς χειρότερα. Αν τις χρειαστείς, πάντως, βρες κάποιον συμπαθητικό που θα σου εξηγήσει και τι έχει γράψει, και προς Θεού ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ μη δεχτείς σημειώσεις από παράταξη. Θα έχεις υπογράψει το τέλος της ηρεμίας σου! 

8. Με τα πόδια

Αν μετακόμισες μόλις σε καινούρια πόλη, βγες αμέσως έξω και εξερεύνησε την καινούρια σου γειτονιά. Τα μικρά μαγαζάκια, τα στέκια με το φοιτητόκοσμο… Κανένα περιοδικό ή οδηγός δεν θα σου μάθουν όσα μια ωραία βόλτα με τα πόδια! 

9. Συνελεύσεις

ποια και να είναι η ενασχόλησή σου με τα κοινά, το να παρακολουθήσεις έστω και μια συνέλευση θα σε βγάλει από το κουτάκι σου και θα σου μάθει πολλά για τον έξω κόσμο, που μόλις έχεις αρχίσει να μαθαίνεις. Άσε που μπορεί να κάνεις και γνωριμίες. 

10. Εξεταστική

Ίσως η πιο σημαντική συμβουλή που θα ακούσεις σε ό,τι αφορά στις σπουδές σου είναι η εξής: μη χάνεις εξέταση! Ακόμα κι αν νιώθεις ότι θα κοπείς 100%, ποτέ δεν ξέρεις τι επιφοίτηση μπορεί να σου ’ρθει τελευταία στιγμή. Μη στερείς ευκαιρίες από τον εαυτό σου. 

Καλή τύχη! 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ