Αποκλειστικές φωτογραφίες από τις πρόβες της παράστασης, λίγο πριν από τη γενική δοκιμή της 18ης Απριλίου
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Oι Aθηναίοι φωτογραφίζουν την Aθήνα
Οι κάτοικοι αυτής της πόλης παίρνουν τον λόγο και δείχνουν πώς βλέπουν την Αθήνα, τη ζωή τους
Δεν το είχαμε καταλάβει από την αρχή. Δεν το είχαμε προσχεδιάσει. Ένας διαγωνισμός, λέγαμε, μια έκθεση, κάποια βραβεία. Έπειτα, καθώς οι συμμετοχές έφταναν εκατοντάδες, αρχίσαμε σιγά σιγά να καταλαβαίνουμε. Τις απλώναμε μία μία στο τραπέζι, διαβάζαμε τη φωτογραφία. Οι εικόνες μιλάνε. Οι κάτοικοι αυτής της πόλης πήραν τον λόγο και έδειχναν πώς βλέπουν την Αθήνα, τη ζωή τους. Καθένας έφερνε την Αθήνα του, τη δικιά του πόλη. Για άλλη μια φορά, με όχημα την εφημερίδα της πόλης, οι Αθηναίοι έδειχναν τι βλέπουν τα μάτια τους, συμμετείχαν, μοιράζονταν τις εικόνες τους και έφτιαχναν την όψη της πόλης.
Στον διαγωνισμό που έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 600. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Τάσο Βρεττό, Κωνσταντίνο Ρήγο, Μάνο Ελευθερίου και Παναγιώτη Αρκουμανέα (εκ μέρους του Δήμου), επέλεξε να δώσει το πρώτο βραβείο (εξώφυλλο στην A.V. και ένα ταξίδι για δύο άτομα στο Παρίσι) στην εμβληματική φωτογραφία του Νίκου Ράκκα από τη Θεσσαλονίκη, που έδειχνε τη Βουλή των Ελλήνων με εμάς πλεϊμομπίλ σε πρώτο πλάνο. Όλες οι συμμετοχές παρουσιάστηκαν σε μια μεγάλη έκθεση στην Τεχνόπολη που συνοδεύτηκε από τρελό πάρτι. Αλλά αυτό που θα θυμόμαστε από εκείνη τη βραδιά (25.02.2010) των εγκαινίων είναι η κλοπή του έργου της Ναταλίας Τσουκαλά, που κάποιος φρόντισε φεύγοντας να πάρει, μαζί με το κάδρο, αφήνοντας στον κενό τοίχο την υπογραφή «Μ.Ι.Α.». Δεν τον βρήκαμε ποτέ. Αν ακόμα και σήμερα δείτε λοιπόν αυτό το έργο κρεμασμένο σε κάποιον τοίχο, μη ζηλέψετε τον κάτοχό του. Τώρα ξέρετε πώς το απέκτησε.
Δειτε περισσοτερα
Δεν είναι όμορφη, ούτε εντυπωσιακή. Είναι απλώς ανοιχτή κι αυτό είναι το πραγματικό θαύμα
Το Στρατόπεδο Καραϊσκάκη Α στο Χαϊδάρι μετατράπηκε σε μηχανισμό καταστολής και αντιποίνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής
Burgers με την υπογραφή του Λευτέρη Πέτρου, μουσική, γέλια και μυρωδιές
Αν ήσουν εκεί, ξέρεις ήδη. Αν όχι, δες τι έχασες.
Η φωτογραφική διείσδυση ως πράξη μνήμης, βλέμματος και ηθικής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»