Κοσμος

Τα βλέπει όλα γκρίζα: Ο Γιλντιρίμ αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

Επικαλείται την κρίση των Ιμίων για να αναδείξει το «θολό» εδαφικό καθεστώς 132 βραχονησίδων

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιλντιρίμ, Αιγαίο
EPA

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, απαντώντας στα πυρά που εξαπέλυσε ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα του ταξιδιού που πραγματοποίησε ο Ερντογάν.

Ο Καμέλ Κιλιντσάρογλου άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Τουρκίας, κατηγορώντας τον ότι δεν έθεσε θέμα για τα 18 τουρκικά νησιά, τα οποία βρίσκονται «υπό ελληνική κατοχή».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε στις επικρίσεις Κιλιντσάρογλου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα «γκρίζο καθεστώς» όσον αφορά 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο. Επικαλέστηκε, μάλιστα, την κρίση των Ιμίων για να δείξει τις προθέσεις της Άγκυρας.

Η κρίση των Ιμίων

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα» ανέφερε.

«Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι» προειδοποίησε.

Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν εφαρμόζεται

Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν την εφαρμόζει σωστά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

«Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης “Τούρκος”, δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων» επεσήμανε.

«Επομένως, πού είναι το λάθος να λέμε σε μία χώρα που δεν εφαρμόζει μία συνθήκη κατά γράμμα ούτε στο …σπίτι της, ότι πρέπει αυτή να αλλάξει; Αυτό σημαίνει εθνική στάση/ευθύνη» κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ