- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το εξώδικο του δημάρχου και η απάντηση της Athens Voice
Ο αρθρογράφος της Athens Voice Σπύρος Βλέτσας έγραψε ένα άρθρο υπέρ της αιολικής ενέργειας στην Πάρο. Ο δήμαρχος του νησιού διαφωνεί με το άρθρο και θέλει να απαντήσει. Ευχαρίστως. Είναι χαρά για τα σοβαρά Μέσα Ενημέρωσης, να αναπτύσσεται διάλογος στις σελίδες τους. Γίνονται πιο ενδιαφέροντα, πιο ελκυστικά.
Αν ήταν μόνο αυτό, το θέμα θα τελείωνε εδώ και απλώς θα διαβάζατε τις δυο απόψεις. Το άρθρο του συνεργάτη μας, το οποίο ήταν ένα άρθρο γνώμης με απολύτως ήπιες και πολιτικές διατυπώσεις, καθώς και την τωρινή απάντηση του δημάρχου. Όμως εδώ προκύπτει ένα διαφορετικό, παράπλευρο, πιο σοβαρό ζήτημα, το οποίο δημοσιοποιούμε για να καταλαβαίνουν και οι αναγνώστες μας τα προβλήματα της Ενημέρωσης. Ένα πρόβλημα το οποίο τον τελευταίο καιρό, έχει πολλαπλασιαστεί.
Πολιτικοί, κόμματα, δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, φορείς, κρατικές επιχειρήσεις, δεν αρκούνται να απαντήσουν σε μια αρθρογραφία με την οποία διαφωνούν. Προσπαθούν και να την εξαφανίσουν. Προσπαθούν να φιμώσουν τα Μέσα Ενημέρωσης για να μην ασκούν κριτική στην κάθε εξουσία.
Ο δήμαρχος της προκειμένης περίπτωσης δεν αρκείται να μας στείλει ένα άρθρο, μια απάντηση, όσο σκληρή έστω κι αν αυτός νομίζει ότι χρειάζεται, την οποία με χαρά θα φιλοξενούσαμε. Στέλνει εξώδικο με δικαστικό κλητήρα. Απειλεί με «κάθε νόμιμη ενέργεια». Και απαιτεί όχι απλώς να δημοσιεύσουμε την άποψή του, αλλά να «διαγράψουμε εντός 24 ωρών από την παραλαβή της παρούσας το προαναφερόμενο ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα».
Γιατί; «Επειδή με πρόσχημα την ελευθεροτυπία δεν επιτρέπεται η προσβολή του κύρους και της αξιοπιστίας του Δήμου μας». Ο ορισμός δηλαδή της λογοκρισίας.
Ζητείται η διαγραφή κάθε ενοχλητικής άποψης, όσο ήπιας, όσο θεωρητικής και αν είναι, με την κατηγορία ότι είναι ψευδές, υβριστικό και δυσφημιστικό δημοσίευμα. Πώς προκύπτει αυτό; Επειδή «προσβάλει το κύρος».
Γιατί το κάνουν αυτό οι «φορείς»; Επειδή δεν πληρώνουν από την τσέπη τους. Επειδή πληρώνει το κράτος. Και ξέρουν ότι το κάθε Μέσον Ενημέρωσης δεν έχει ούτε το χρόνο, ούτε το χρήμα, να τρέχει συνεχώς στα δικαστήρια και να πληρώνει δικαστικά έξοδα επί χρόνια, ακόμα κι αν αθωωθεί. Και έτσι, σιγά σιγά και ανεπαισθήτως, αρχίζεις να αυτολογοκρίνεσαι. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Και η ελευθερία του Τύπου πάει περίπατο.
Γιατί αυτό, πρέπει να ξέρετε, στα Μέσα που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, γίνεται συνέχεια. Άμεσα και έμμεσα. Με απειλές και «φιλικές» προειδοποιήσεις. Με εξώδικα και αγωγές.
Γι’ αυτό λοιπόν, δημοσιεύουμε ευχαρίστως την απάντηση του αξιότιμου δημάρχου. Αλλά δεν «διαγράφουμε εντός 24 ωρών» το δημοσίευμα του συντάκτη μας. Και αν θέλει, ας «ασκήσει το κάθε νόμιμο δικαίωμά του».





ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αναφορά στη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα
Οι δηλώσεις για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
«Οι αριθμοί είναι χρήσιμοι μόνο όταν τους χρησιμοποιούμε για να καταλάβουμε και να ερμηνεύσουμε την πραγματικότητα - όχι για να την παρερμηνεύσουμε» σημειώνει
«Δεν το είχα στο πρόγραμμα, αλλά...», έγραψε ο πρωθυπουργός
Η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και οι θεματικές
«Η είδηση αυτή εξηγεί από μόνη της γιατί πρόχειρες ιδέες, όπως η πατριωτική εισφορά του κ. Τσίπρα, δεν έχουν καμία τύχη στον σημερινό κόσμο»
Mε αφορμή με την υπόθεση Novartis
Η ανάθεση έγινε μέσα από ανοικτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό
Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και επίσημη ανακοίνωση συστράτευσης
Έξι διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ορίζοντα τριετίας
Η άτυπη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Ελ Αλαμέιν, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Όσα ανέφερε για τη δράση των ΚΟΜΥ
Πρωτοβουλία Μακρόν για τη διαστημική διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την τεχνολογία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά απαντήσεις για την πρόσβαση της Ελλάδας στον πηγαίο κώδικα του αμυντικού συστήματος
Στο επίκεντρο οι κανόνες για τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες
Η επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση και το παράδοξο της επίκλησης μιας πολιτικής ατζέντας
«Η σύγκλιση δεν μπορεί να είναι σύνθημα στα χείλη των δημαγωγών» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Τα νέα ποσά, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες
Πλήρης αποκατάσταση ζημιών και διασφάλιση της ασφάλειας για την επανέναρξη μετροπόντικα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.