billy_down-earth-2018.jpg
Life in Athens

6 για την Αθήνα του Σαββατοκύριακου

Ναι, είναι cool η πόλη, γι’ αυτό και τρέχουν όλοι - όχι μόνο στα συλλαλητήρια!

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ναι, το «Afraid» που παίζει φανατικά ο Athens Voice 102.5 έχει την υπογραφή Gadless. Δεν είναι Βρετανός αλλά Νεοσμυρνιώτης και η συναυλία του αυτό το Σάββατο, στην Αγγλικανική Επισκοπική Εκκλησία, είναι το λάιβ που περιμένει όχι βέβαια όλη η πόλη. Αλλά εκείνη η Αθήνα που επιμένει αθεράπευτα Brit και ίντι. Ετοιμάσου για συνάθροιση όπου τα  Ντοκ Μάρτενς είναι ένα από τα προαπαιτούμενα και η πιθανή βροχή που προβλέπει η μετεό να αποτελέσει το υπέρτατο εφέ. Βλέπεις οι «βρετανόπληκτοι» της Αθήνας αγαπάμε κάθε τι, που έστω και ψευδαισθησιακά, προσομοιάζει με το Σέφιλντ! 

Γρήγορα στην Ποσειδώνος! Στον τροπικό κήπο της Γλυφάδας! Ανοιχτό μουσείο είναι η Αθήνα χάρις σε μια στριτ αρτ που κοσμεί και διακοσμεί την γκρίζα μουντίλα με χρώματα και φαντασιώσεις εξωτικές. Μιλάω για το γκράφιτι του δικού μας Billy G., αφού ο Μπίλι Γρυπάρης είναι Άθενς Βόις από το πρώτο μας τεύχος. Γρήγορα στην Ποσειδώνος όπου ελεφαντάκια πετούν και κόκκινα μπαλόνια τα απογειώνουν και παπαγάλοι κρυμμένοι πίσω από δένδρα χειροκροτούν και κρώζουν: στην Ποσειδώνος, στην Ποσειδώνος, περάστε να δείτε, πάτε να θαυμάσετε! 

Να την πας κάπου καλά. Ή να του παραθέσεις έξοδο με λόγο και αιτία, τα Σαββατοκύριακα η Αθήνα είναι για να τη ζεις και να μεταλαμβάνεις όλα αυτά που διάβασες στην Άθενς Βόις τις καθημερινές. Πήγαινε στο Ψυχικό! Άνοιξε η «Σκορπίνα» που με τον Θεσσαλονικιό Γιάννη Λιάκου στην κουζίνα μόνο ψάρια από Αλόννησο ή ιχθυόσκαλα Καβάλας σετάρει στο πιάτο σου. Καλαμάρι κοντοσούβλι έχεις δοκιμάσει! Γαριδάκι Σύμης; Με μοβ πατατούλες από το Περού, και teriyaki sos, τούτος ο σεφ ο Θεσσαλονικός παραδίδει μαθήματα ένωσης εθνικής ελληνικής ψαροκουζίνας με το παγκόσμιο γκουρμέ σύμπαν. Και δεν θα ξοδευτείς: 30 με 35 ευρώ το άτομο, μέσα και τα κρασιά. 

Για ποτά και μουσικάρες στο «Couleur locale» στο Μοναστηράκι. Κι αν έχασες το «the Florida Project» στο Παλλάς, παίζεται ακόμα στο Παγκράτι. Για καφέδες στο «Petite Fleur» σε Κηφισιά ή Χαλάνδρι. Κι αν δεις τη Δάφνη Γερογιάννη των Atria, να της πεις πως καθόλου τυχαία δεν συναντιέστε, μιας κι ακολούθησες τις συμβουλές - μυστικά της για μια Αθήνα που παραμένει ατόφια ταξιδιάρα και… διακτινιστική!

Ασπρόμαυρη ζωγραφική σε σελίδες ημερολογίων. Φιγούρες λιτές, μα και πολύπλοκα μοναχικές ή γεωμετρικά ενταγμένες στην παράνοια της πόλης. Μόνο καλά λόγια για τις εικόνες που εκτίθενται στην γκαλερί «έκφραση - γιαννα γραμματικοπουλου» κι έχουν την υπογραφή του Βασίλη Παπατσαρούχα. Μαγικά, ευαίσθητα, ποιητικά, συναρμολογούν αλήθειες και χειρονομίες της στιγμής και πιστοποιούν πως η Αθήνα έχει να σου δώσει ευκαιρίες για βόλτα προς Κολωνάκι, πέρα από καφέδες και βιτρίνες. 

Ήρθε ως κι ο Ντάνιελ για την πρεμιέρα. Ο Ντέι Λιούις που κοντράρει στα ίσια τον Γκάρι Όλντμαν. Ο Γκάρι για τον Τσώρτσιλ στη «Σκοτεινή Ώρα» κι ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις για την «Αόρατη Κλωστή», όπου ενσαρκώνει τον μόδιστρο Μπαλενθιάγα. Ο καταθλιπτικός μετρ αλλά και μονόχνωτος ράφτης που έντυσε όλη τη γαλαζοαίματη ελίτ της Γαλλίας μα και του πλανήτη. Ταινιάρα. Μάχη για το ποιος θα πάρει το Όσκαρ. Διάλεξε το «Αθηναίον» cinepolis, στη Γλυφάδα, μπορεί μετά να έχει απομείνει και κάτι από το τεράστιο Μπλε φεγγάρι της Τετάρτης, οπότε κοίτα απέναντι στη θάλασσα και στοχάσου περί του είναι!

Δειτε περισσοτερα