351685-729522.jpg
Θεματα

Το top 5 της Λεβεντογέννας

Τα καλύτερα Κρητικά ρακο-ταβερνάκια της Αθήνας 

80450-179984.jpeg
Έφη Πάλλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κρητική κουζίνα συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά και τις ποικιλομορφίες του πανέμορφου νησιού μέσα στις πλούσιες και γεμάτες νοστιμιά γεύσεις της. Βότανα, ζύμες, ζουμερά κρεατικά και παστά, στακοβούτυρο και μυρωδικά, πιλάφια  και τυριά συνθέτουν έναν γαστρονομικό χάρτη που δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο. Επειδή και εμείς οι Αθηναίοι έχουμε -ψυχή –και μεγάλη αγάπη για τις κρητικές νοστιμιές, διαλέξαμε τα πέντε καλύτερα ταβερνάκια που έχουν αντέξει στο χρόνο (και τις γευστικές μόδες που έρχονται και παρέρχονται) οπότε… σαλπάρουμε για κρητικό πέλαγος!

Ρακάκι

Ρακάκι

Στην καρδιά της Καισαριανής ανάμεσα σε κουτουκάκια και ταβερνάκια το Ρακάκι ξεχωρίζει για το φιλόξενο περιβάλλον, τα αυθεντικά πιάτα και το φανταστικό χύμα κρασί. Ρακές και ζυμωτό ψωμάκι μας καλωσορίζουν, και η πράσινη σαλάτα με το απάκι από κοτόπουλο και σος οξύμελι, τα παραδοσιακά ντολμαδάκια με γιαούρτι, τα μαραθοπιτάκια, τα κανταϊφάκια τυριού με μέλι και μαυροκούκι και οι τσικαλάτες πατάτες συναρπάζουν. Και αυτά είναι μόνο κάποια από τα ορεκτικά. Γιατί αν πάμε και στα κυρίως, έχουμε κόκορα με μακαρούνες και μοσχαράκι με μελιτζάνα και βέβαια την ποικιλία από τα Όρη με διαλεχτά και καλοψημένα μπιφτεκάκια, παϊδάκια, πανσετάκια, μπουτάκια κοτόπουλο να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Extra tip: Δοκιμάστε την Σφακιανή πίτα για επιδόρπιο και φροντίστε να κάνετε κράτηση πριν πάτε, συνήθως, δεν πέφτει καρφίτσα. Μοσχονησίων 2-4, Πλ. Καισαριανής,  210 7237457

Τα Ρωμανάκια

Τα Ρωμανάκια

Σε ένα μικρό και για πολλούς άγνωστο πλατειάκι της Αγίας Παρασκευής, κρύβεται μια μικρή Κρήτη φτιαγμένη με αγάπη από τα… Ρωμανάκια που είναι μάλιστα και δίδυμα αδέρφια. Οι Ρωμανάκηδες, Κρητίκαροι με τα όλα τους, έβαλαν την τέχνη και τη χάρη τους όχι μόνο στον προσεγμένο χώρο αλλά στις παραδοσιακές και «πειραγμένες» γεύσεις. Θα βρείτε ένα από τα καλύτερα γαμοπίλαφα της Αθήνας, χοχλιούς μπουμπουριστούς, σταμναγκάθι ζεματιστό με καπνιστό απάκι, γραβιέρα Κρήτης, σπασμένο ντάκο και αυγό ποσέ και φυσικά το πασίγνωστο Οφτό που είναι αρνάκι γάλακτος στο φούρνο πάνω σε κληματόβεργες και χονδροκομμένες πατατούλες. Extra tip: Οργανώνουν βραδιές με ζωντανή μουσική. Λεωφ. Μεσογείων 366 & Πλ. Κοραή, Αγ. Παρασκευή, 210 6532278

Μπιφτεκάαατσι

Μπιφτεκάαατσι

Γεννημένος και μεγαλωμένος στα Ανώγεια ο Θανάσης Σταυρακάκης, όταν ήρθε στην Αθήνα, νοστάλγησε τις μυρωδιές των παιδικών του χρόνων και αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο στον οποίο θα μπορούσε να αναβιώσει και να μοιραστεί αυτές τις αναμνήσεις. Ξεκίνησε το 1978 με το Κρητικό Κονάκι στην Αθήνα, ένα μοναδικό για την εποχή του χώρο και συνεχίζει με το «Μπιφτεκααάτσι» στο Χολαργό: καλό κρητικό φαγητό σε προσιτές τιμές.  Αξίζει να δοκιμάσετε το φοβερό Σφακιανό σύγκλινο με αυγά, τους αμανίτες, που είναι τηγανιτά μανιτάρια με ανθόγαλο και ψητή τοματούλα, το σφουγγάτο, το «ραβασάκι» δηλαδή φύλλο γεμιστό με τυρί Μαλάκα (δεν θέλω συνειρμούς) μέλι και σουσάμι, την αίγα την τσιγαριστή,  το κατσικάκι με το σταμναγκάθι αλλά και το μυδοπίλαφο με αγριόρυζο. Το μπιφτεκάαατσι, δε, δεν περιγράφεται και φυσικά ο Θανάσης κρατάει τη συνταγή του, επτασφράγιστο μυστικό. Extra tip: Ο Μαρουβάς είναι το κρασί που μιλάει στην καρδιά των κρητικών και θα τα πει σίγουρα και με τη δική σας. Περικλέους 39, Χολαργός, 210 6560680

Πασιφάη

Πασιφάη

Η Βασίλισσα των Κρητικών είναι και η βασίλισσα της γεύσης τους! Η οικογένεια Τρουλάκη ξεκίνησε να χαρίζει στους Αθηναίους τις μοναδικές κρητικές συνταγές της από τον Κορυδαλλό όπου άνοιξε το πρώτο εστιατόριο πριν από 15 χρόνια. Ευτυχώς, αποφάσισε να μάθει και στους νότιους τι εστί Κρήτη και εγένετο Πασιφάη και στη Γλυφάδα. Τα χειροποίητα καλτσούνια με τυριά ή χόρτα, ο μεζές της γιαγιάς με τρία διαφορετικά κρεατικά, μαραθόριζα, γραβιέρα και πατάτες, τα λουκάνικα, τα απάκια και το γαμοπίλαφο θα σας κάνουν… βασίλισσα! Extra tip: Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τη «Βοσκόπιτα» στο τέλος. Αλήθεια. Λαζαράκη 63, Γλυφάδα,210-9944024

Κατσούρμπος

Κατσούρμπος

Σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές του Παγκρατίου, εκεί που λίγες δεκαετίες πριν σύχναζαν οι σπουδαιότεροι Έλληνες ερμηνευτές, συνθέτες και θεατράνθρωποι, γεννήθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια ο Κατσούρμπος, για να μας κάνει να νοσταλγήσουμε όχι μόνο την παλιά, λαμπερή Αθήνα αλλά και την Κρήτη. Ο Κατσούρμπος δημιουργεί αυθεντικά πιάτα, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από μικρές παραγωγικές μονάδες και συνεταιρισμούς της Κρήτης. Επιλέξτε τις σαρικόπιτες, τη γραβιέρα σε κουρκούτι με μέλι, τα ζεματιστά χόρτα με κολοκύθια, μελιτζάνα και ντοματούλα, το ανωγειανό γαμοπίλαφο με κόκορα ελευθέρας βοσκής και τα χειροποίητα ζυμαρικά μούστου με κρέμα ανθότυρου. Μην παραλείψετε τα μαριναρισμένα παϊδάκια με μπόλικη ριγανίτσα και την κρεατόπιτα με στάκα. Extra tip: Το ξέρω ότι ζητάω πολλά, αλλά κρατήστε χώρο για τη χειροποίητη καρυδόπιτα με παγωτό φασκόμηλο! Αμύντα 2, Πλατεία Μάνου Χατζιδάκι, Παγκράτι, 210 7222167

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα