- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
3 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι έχει βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο
Τι πιστεύουν για άλλες θεωρίες συνωμοσίας στη δημοσκόπηση της aboutpeople για το Athens Voice Radio 102,5
Τις τελευταίες μέρες γίνεται για ακόμα μια φορά συζήτηση για διάφορες «εναλλακτικές» θεωρίες. Από τη μία το συνέδριο εκείνων που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη και από την άλλη νέες αποτυχημένες προβλέψεις για το επερχόμενο τέλος του κόσμου. Για το λόγο αυτό η μηνιαία έρευνα της aboutpeople για το Athens Voice Radio 102,5 εξετάζει το τι σκέφτονται οι Έλληνες σχετικά με μερικές από αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας.
Ας δούμε τα αποτελέσματα:
Το 15,5% μας απάντησε ότι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρχαν νεκροί.
Τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι το φάρμακο για τον καρκίνο έχει βρεθεί, αλλά κάποιοι μας το κρύβουν.
Το 23,4% των ερωτώμενων εκτιμά ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να προκαλέσουν αυτισμό.
Το 32,4% θεωρεί ότι μας ψεκάζουν, ποσοστό σχεδόν παρόμοιο με την έρευνα της ίδιας εταιρείας 2 χρόνια πριν. Να σημειώσουμε ότι στο ίδιο ερώτημα σε δημοσκόπηση στις ΗΠΑ (2017) το 10% απάντησε ότι το θεωρεί δεδομένο και το 19% πιθανό να μας ψεκάζουν.
Τέλος το 2,5% πιστεύει ότι η θεωρία περί επίπεδης γης μπορεί να είναι αληθινή.
Ο ψυχίατρος Γιώργος Οικονόμου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρει:
«Ας αναγνωρίσουμε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας και γενικότερα κάποιες υπερεκτιμημένες ιδέες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σαν παγκόσμιο φαινόμενο. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να «πιστέψουν» για πολλούς λόγους. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο τραυματισμός που προκάλεσε η απώλεια κτήσεων, νοητικών ή ξεκάθαρα υλικών, είναι ένας παράγοντας που εξηγεί και το ότι σημαιοφόρος στην παγκόσμια αντί-ορθολογική παρέλαση είναι η πληγείσα παλαιά μεσαία τάξη. Έτσι όταν το συλλογικό ασυνείδητο κινητοποιεί τις πλέον ανώριμες άμυνες, ο χθεσινός σοβαρός διπλανός συζητητής θα μεταθέσει και θα προβάλει τυχόν ευθύνες του στον κάθε «ψεκασμό». Θα αντιμετωπίσει ως βδέλυγμα την επιστήμη και θα υποθέσει επαναδιαπραγμάτευση με το επέκεινα. Θα τον ικανοποιήσει η ψευτοένταξη σε εναλλακτικές ομάδες που δεν πρόκειται ποτέ να κριθούν με όρους αυτού του κόσμου. Η απάντηση αντιμετώπισης τέτοιων στάσεων σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι ακραία απορριπτική γιατί αυτό περιχαρακώνει τέτοιες ομάδες πίσω από νέα αναχώματα παραλογισμού. Με τη βοήθεια του κατάλληλου χρόνου, όλοι «οι άλλοι» έχουμε κοινοτικό καθήκον να βοηθήσουμε τον ορθό λόγο να ξανανικήσει ή έστω να μην χάσει».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Athens Voice Radio 102,5 από την aboutpeopleστις 20-21 Νοεμβρίου και συμμετείχαν 502 άτομα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί σε κάποια σάιτ τις βλέπετε, σε κάποια όχι και σε άλλα σημεία του ελληνικού Τύπου μόνο με πίξελ
Τι κατέγραψαν σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ στο ΟΑΚΑ
Τι ισχύει για τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Στην κατηγορία «World's BestBusiness Schools 2026»
Συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Παρατεταμένη ανομβρία και αυξημένες ανάγκες στερεύουν το νησί ενόψει καλοκαιριού
Οι ενδεικτικές απαντήσεις από την ΟΕΦΕ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο σχολιασμός από την ΟΕΦΕ
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναζητούν το ζώο
Η νέα επέκταση αφορά συνολικά 476.000 εργαζόμενους
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.