- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η υποψήφια για Όσκαρ Δάφνη Ματζιαράκη μιλάει για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» (video)
Το προσφυγικό στη Λέσβο στο δρόμο για Όσκαρ
Από το Σαν Φρανσίσκο στο οποίο ζει και εργάζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Δάφνη Ματζιαράκη μίλησε στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή "Με τα Χίλια" για τo ντοκιμαντέρ της, το “4.1 Miles” (4,1 μίλια), το οποίο είναι υποψήφιο για Οσκαρ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους.
«Πριν από ένα χρόνο επέστρεψα στη Λέσβο για τα γυρίσματα όπου έμεινα τρεις εβδομάδες μαζί με τον καπετάνιο του Λιμενικού Σώματος, τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, και το πλήρωμά του. Ήμασταν στο σκάφος όπου βιώσαμε στιγμές πάρα πολύ δύσκολες, όσο και αν είχα διαβάσει, ό,τι και αν είχα δει από τις ΗΠΑ, αυτό που είδα με τα δικά μου μάτια ήταν κάτι απερίγραπτο» σημειώνει η κ. Ματζιαράκη καθώς περιγράφει την ιστορία του Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ που ετοίμασε: «Προσπάθησα με κάθε τρόπο να το αποτυπώσω όσο πιο έντονα γίνεται ώστε να γεφυρώσω κάπως το κενό που υπάρχει μεταξύ αυτού που βλέπουμε στα ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής κάλυψης και της πραγματικότητας».

Για τη Δάφνη Ματζιαράκη το κλειδί στην επιτυχία σήμερα είναι ένα ντοκιμαντέρ πρωτοποριακό: «Είναι κάτι σαν να βλέπεις μια ταινία φαντασίας, όχι με ηθοποιούς αλλά με πραγματικούς ανθρώπους», με δραματική εξέλιξη που οι θεατές πρέπει να «μπορέσουν να βιώσουν».
Κατά την κ. Ματζιαράκη η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ έφερε και ένα ηθικό και δεοντολογικό, όπως το χαρακτηρίζει, ζήτημα: «Ποια είναι η δουλειά η δική μου; Και πριν βρεθώ στη Λέσβο σκεφτόμουνα πώς θα ανταποκριθώ αν δω πάρα πολύ έντονα πράγματα, εάν κάποιος χρειαστεί τη βοήθειά μου ποιος είναι ο δικός μου ρόλος. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα είναι η ματιά ενός ανθρώπου, ο οποίος εμπλέκεται συναισθηματικά και φαίνεται αυτό πολύ έντονα στο ντοκιμαντέρ».
Στο ντοκιμαντέρ «φαίνεται ο πανικός και ένταση και αυτό είναι το πολύ άμεσο, φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις δεν είχα άλλη επιλογή από το να αφήσω την κάμερα και να βοηθήσω. Πάντοτε υπήρχε ανάγκη για βοήθεια» καταλήγει η σκηνοθέτρια.
Δείτε το ντοκιμαντέρ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγχρονη τέχνη, γλυπτική, φωτογραφία γεμίζουν το καλοκαίρι μας με όμορφες εικόνες
Η συλλεκτική κούκλα είναι εμπνευσμένη από μία από τις πιο εμβληματικές εμφανίσεις της θρυλικής τραγουδίστριας
Από τις «Αρχέγονες ροές» στις «Νέες φωνές»: Έξι ημέρες μουσικής, φωτογραφίας, σινεμά και δράσεων για όλη την οικογένεια, με ελεύθερη είσοδο
Με 330.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ προχωρούν εργασίες στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο
Δύο αδέρφια κυνηγούν το αμερικανικό όνειρο, αλλά μπλέκονται στα σχέδια της ρωσικής μαφίας
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Ο 81χρονος τραγουδιστής υποβλήθηκε πρόσφατα σε ιατρική επέμβαση
Το πρόβλημα της μουσικής βιομηχανίας
Η προβολή του «Cold War» και η συνομιλία του σκηνοθέτη με τον Emmanuel Carrère στο Bring Your Chair – cozy festival
Με αφετηρία τον Δημοσθένη, η παράστση μιλά για την εξουσία του λόγου, την ταυτότητα και τους ανομολόγητους έρωτες
«Θα τον θυμόμαστε για τις υπέροχες ερμηνείες του σε σπουδαίες ταινίες του κινηματογράφου», αναφέρει η ανάρτηση
Τα έργα που έχει αναλάβει και η συνεργασία του με τον Sir Norman Foster και την ομάδα Foster + Partners
Από την Αργολίδα και το Μαίναλο μέχρι το Μπούρτζι και την Ακροναυπλία, ο Θοδωρής Γκόνης σχεδιάζει ένα φεστιβάλ που αναζητά τις ιστορίες, τους ανθρώπους και τις μνήμες που έχουν διαμορφώσει τον τόπο
Το Summer Tape του βρετανικού ντουέτου για το 2026
Ένας δημιουργός που κατάφερε να μετατρέψει την περιέργειά του σε «μια μορφή δημιουργικής ελευθερίας»
Από το «I Want Your Sex» μέχρι το «The Invite», το σινεμά επαναφέρει τον ερωτισμό στη μεγάλη οθόνη
Παραλίες, ήλιος και ιστορίες που βλέπονται ξανά και ξανά
Συνεργάζεται με το Gaudí Foundation ως Official Partner της διεθνούς έκθεσης «GAUDÍ: Back to the Origins».
Luxury brands και beach clubs ράβουν το πιο κομψό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.