Κοσμος

«Αποτρόπαια» τριπλή τρομοκρατική επίθεση στο Ατατούρκ με 36 νεκρούς (video, εικόνες)

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
132168-300264.jpg

Τουλάχιστον 36 είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 140 οι τραυματίες από την τριπλή τρομοκρατική επίθεση που εκδηλώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, Ατατούρκ. Τρεις δράστες άνοιξαν πυρ αδιακρίτως και όταν δέχθηκαν τα πρώτα πυρά των Τούρκων αστυνομικών πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι. Η επίθεση εκδηλώθηκε στην είσοδο των αφίξεων του αεροδρομίου. Οι τρεις δράστες είναι νεκροί.

image

Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ. Πρόσθεσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας».

Ο Γιλντιρίμ τόνισε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

image

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ είχε αναφέρει πως οι τραυματίες ήταν 147.

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη. Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

image

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Μαρκ Λόουεν, παρακολουθούσε και μετέδιδε τις εξελίξεις μέσα από ένα αεροπλάνο καθηλωμένο στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου Ατατούρκ. «Ήταν μια συντονισμένη επίθεση σε ένα αεροδρόμιο που θεωρείται ευάλωτος και άρα εύκολος στόχος. Στις αφίξεις γίνονται έλεγχοι με ακτίνες Χ, αλλά είναι περιορισμένοι οι έλεγχοι που γίνονται στα αυτοκίνητα», σημείωσε ο Μαρκ Λόουεν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει μια «κρίσιμη καμπή στη μάχη ενάντια των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο». «Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε. Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων» πρόσθεσε.

Η αμερικανική ηγεσία χαρακτήρισε «αποτρόπαια» την επίθεση και διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν «σταθερός σύμμαχος της Τουρκίας». Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε: «Θρηνούμε για τα θύματα. Βρισκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας».

Τον αποτροπιασμό, την οργή και την απόλυτη καταδίκη του για το το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη εκφράζει με δύο αναρτήσεις του −στα ελληνικά και στα αγγλικά− στο twitter το Υπουργείο Εξωτερικών. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις». «Είμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας, των φίλων μας, ενάντια στην τρομοκρατία».

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC News επικαλούμενος αυτόπτη μάρτυρα ένας αστυνομικός πάλεψε με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ρίχνοντάς τον στο έδαφος, προτού εκείνος πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό του.

image

Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες από το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα και χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και ταξί για να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης. Αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει στη Νότια Αφρική, δήλωσε στο Associated Press: «Κατευθυνόμουν προς τις αναχωρήσεις όταν άκουσα ξαφνικά πυροβολισμούς. Είδα έναν άντρα ντυμένο στα μαύρα να περιφέρεται στο αεροδρόμιο και πιστεύω ότι κρατούσε πιστόλι».

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως οι δύο εκρήξεις συγκλόνισαν τον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών. «Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Από τις αρχές του έτους η Τουρκία έχει θρηνήσει δεκάδες θύματα λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων. Η πιο πρόσφατη σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη όταν εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά αστυνομικοί. Η επίθεση είχε αποδοθεί στην κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ΤΑΚ.

image

Να σημειωθεί ότι η Aegean ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Το βίντεο που ακολουθεί είναι από τη στιγμή της έκρηξης. 


Φωτογραφίες: EPA/SEDAT SUNA, EPA/IHLAS NEWS AGENCY

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ