Αρχειο

Citizen Europe: Ένα ντοκιμαντέρ για τους νέους της Ευρώπης

Πώς αντιμετωπίζει η νέα γενιά τις προκλήσεις της Ευρώπης;

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
citizeneuropesulyvanandanthony_lithuania1.jpg
CITIZEN EUROPE/Sulyvan and Anthony/Lithuania

Το ντοκιμαντέρ «Citizen Europe» θα προβληθεί στις 21 Μαϊου στο Goethe-Institut Athen με ελεύθερη είσοδο

Γεγονότα όπως η προσφυγική κρίση, η ανεργία και το Brexit κάνουν σαφές ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση, που μοιάζει να καθορίζει το μέλλον της και να δημιουργεί όλο και περισσότερες προκλήσεις για τους νέους της. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το νέο ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Αριστομενοπούλου και του Ανδρέα Αποστολίδη, το οποίο θα προβληθεί στα αγγλικά με ελεύθερη είσοδο στις 21 Μαΐου στο Goethe-Institut Athen.

citizeneuropekaroandvera_serres1.jpg
CITIZEN EUROPE/Karo and Vera/Serres


Το «Citizen Europe» παρακολουθεί πέντε νέους από διαφορετικές χώρες, που ξεκινάνε να ταξιδέψουν για έξι μήνες στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus και καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα νέο για τον καθένα τους περιβάλλον. Μεταξύ τους δεν συναντώνται μόνο πολιτισμικές διαφορές, αλλά και κοινωνικές, ενώ δραστηριοποιούνται και σε εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους πεδία.

Παράλληλα, στο ντοκιμαντέρ συναντάμε πρόσωπα από την πρώτη γενιά του Erasmus, των 80s και των 90s, που μιλάνε για το πώς η φοιτητική αυτή τους εμπειρία χαράχτηκε στη μνήμη τους. Αυτοί, σε συνδυασμό με σημαντικούς επιστήμονες και εκπαιδευτικούς, σχολιάζουν και το πόσο έχει αλλάξει η Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια και ποιες είναι οι νέες τις προκλήσεις.

citizeneuropeenricafontana_barcelona2.jpg
CITIZEN EUROPE/Enrica Fontana/Barcelona


Την προβολή θα ακολουθήσει ένα debate με θέμα «Πρέπει 6 μήνες Erasmus να είναι υποχρεωτικοί για όλους τους Ευρωπαίους;», στο οποίο θα αναμετρηθούν φοιτητές της Νομικής Αθηνών με φοιτητές της ΑΣΟΕΕ και το οποίο θα συντονίζουν η Caroline Macfarland του Common Vision και ο δημοσιογράφος Damian Mac Con Uladh. Το γεγονός, μάλιστα, θα μεταδοθεί live μέσω του Facebook, με το κοινό να έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθήσει το debate, αλλά και να αναδείξει τον νικητή του.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης καμπάνιας για την κινητοποίηση των νέων, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στον δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και γι’ αυτό παράλληλα με αυτήν θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε 50 πόλεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ρώμη, το Ζάγκρεμπ, η Σόφια, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, το Σαράγεβο, η Θεσσαλονίκη, το Λίμερικ, η Φλωρεντία, το Παλέρμο και το Όουλου.

citizeneuropeenricafontana_barcelona1.jpg
CITIZEN EUROPE/Enrica Fontana/Barcelona


Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:

Το ντοκιμαντέρ Citizen Europe καταγράφει τη ζωή πέντε νέων καθώς φεύγουν από τη χώρα τους για να ταξιδέψουν στο πλαίσια του προγράμματος Erasmus της ΕΕ.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και δραστηριοποιούνται σε χώρους όπως η βιομηχανία, οι τέχνες, η εκπαίδευση, η ιατρική και ο εθελοντισμός. Από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία ως την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα, τους ακολουθούμε καθώς έρχονται σε επαφή με μια νέα πραγματικότητα και αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής σε ένα ξένο περιβάλλον.

Παράλληλα, γνωρίζουμε την πρώτη γενιά Ευρωπαίων που συμμετείχαν στο Erasmus την δεκαετία του 80’ και ’90, οι οποίοι μοιράζονται τις μνήμες τους, περιγράφουν πώς η εμπειρία τους σημάδεψε τη ζωή τους και πόσο έχει αλλάξει η Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια.

Κορυφαίοι διανοητές και επιστήμονες φωτίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι Ευρωπαίοι σήμερα, μεταξύ άλλων ο πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Κράστεφ, ο Βρετανός ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας, ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης και η επικεφαλής Κοινωνικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ Μόνικα Κέσερ, καθώς και εκπαιδευτικοί που συνεισφέρουν στο πρόγραμμα Erasmus σε όλη την Ευρώπη.

Το Citizen Europe, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Αριστομενοπούλου και Ανδρέα Αποστολίδη, είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Ιρλανδίας και Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή του Γαλλο-γερμανικού καναλιού ARTE και της ΕΡΤ.

Δείτε το τρέιλερ του «Citizen Europe» εδώ:



Περισσότερες Πληροφορίες:

Τρίτη 21 Μαΐου 2019, 19:30 -  21:30

Ομήρου 14-16

210 3661000

www.goethe.de/athen

Facebook

Instagram 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ