Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εταιρείες όπως το Facebook και το YouΤube αντιμέτωπες με κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων με ψηφιακό τρομοκρατικό υλικό
Οι διαδικτυακές εταιρείες θα πρέπει να αφαιρούν περιεχόμενο που σχετίζεται με την τρομοκρατία εντός μίας ώρας από τη σχετική εντολή από τις αρχές. Στόχος η καταπολέμηση της διάδοσης ακραίων ιδεών και η ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας.
Με 308 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 70 αποχές, το ΕΚ ενέκρινε την Τετάρτη την πρόταση για την αντιμετώπιση της κακόβουλης χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών διαμοίρασης περιεχομένου για τρομοκρατικούς σκοπούς. Οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν το νόμο συστηματικά και επίμονα, θα βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις ύψους μέχρι 4% του παγκόσμιου τζίρου τους.
Η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές θα είναι αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των Υπουργών για την τελική μορφή του κειμένου.
Δεν προβλέπεται υποχρέωση επίβλεψης και χρήσης φίλτρων για το σύνολο του περιεχομένου
Αφού μια διαδικτυακή εταιρεία, που φιλοξενεί περιεχόμενο που «ανεβάζουν» οι χρήστες (όπως το Facebook και το YouTube) και η οποία παρέχει υπηρεσίες εντός της ΕΕ, λάβει εντολή για την αφαίρεση περιεχομένου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, θα έχει μία ώρα για να το αφαιρέσει ή να καταργήσει την πρόσβαση σε αυτό από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, δεν θα είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί τις πληροφορίες που οι χρήστες μεταφέρουν ή αποθηκεύουν μέσω της πλατφόρμας της, ούτε θα πρέπει να αναζητά ενεργά σημάδια παράνομης δραστηριότητας.
Για να στηριχθούν οι μικρότερες πλατφόρμες, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν ότι, αν μια εταιρεία δεν έχει λάβει εντολή αφαίρεσης περιεχομένου στο παρελθόν, η αρμόδια αρχή θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί της για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες και τις προθεσμίες τουλάχιστον 12 ώρες πριν εκδώσει την πρώτη εντολή αφαίρεσης περιεχομένου.
Αν μια εταιρεία έχει δεχθεί σημαντικό αριθμό τέτοιων εντολών, οι αρχές μπορούν να ζητήσουν την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων (π.χ. την υποβολή τακτικών εκθέσεων στις αρχές ή την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας). Τα μέλη της επιτροπής του ΕΚ για τις Πολιτικές Ελευθερίες συμφώνησαν να μην εισάγουν την υποχρέωση να παρακολουθείται το περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των αυτοματοποιημένων εργαλείων.
Τι αποτελεί τρομοκρατικό περιεχόμενο;
Η νομοθεσία αφορά κάθε ψηφιακό υλικό (κείμενο, εικόνες, ηχογραφήσεις ή βίντεο) το οποίο «υποκινεί ή καλεί στην τέλεση ή τη συμβολή στην τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων, ή προάγει τη συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας» , καθώς και περιεχόμενο που παρέχει οδηγίες για την παραγωγή και χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων και άλλων όπλων για τρομοκρατικούς σκοπούς.
Το ψηφιακό περιεχόμενο που διανέμεται για εκπαιδευτικούς, δημοσιογραφικού ή ερευνητικούς σκοπούς θα πρέπει να προστατεύεται, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές. Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι η έκφραση αμφιλεγόμενων ή μαχητικών απόψεων σε ευαίσθητα πολιτικά ερωτήματα δε θα πρέπει να θεωρείται τρομοκρατικό ψηφιακό υλικό.
Δήλωση
Ο Daniel Dalton (Συντηρητικοί, Βρετανία), εισηγητής της πρότασης, δήλωσε : «Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα με το τρομοκρατικό υλικό που κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο εδώ και καιρό. Αυτή η προπαγάνδα μπορεί να συνδεθεί με πραγματικά περιστατικά τρομοκρατικής βίας και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να μπορούν να αναλάβουν αποφασιστική δράση. Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να είναι λογική και να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες, προκειμένου να προστατευτεί η ελευθερία του λόγου. Χωρίς δίκαιες διαδικασίες, υπάρχει κίνδυνος να αφαιρεθεί παραπάνω υλικό από αυτό που χρειάζεται, καθώς οι εταιρείες λογικό θα είναι να υιοθετήσουν μια υπερπροστατευτική προσέγγιση για να προφυλαχθούν. Δε θα πρέπει επίσης σε καμία περίπτωση να οδηγηθούμε από την πίσω πόρτα σε γενικευμένη παρακολούθηση περιεχομένου».