Κοσμος

Καμπούλ: 70 γυναίκες με νικάμπ παντρεύτηκαν άνδρες που δεν είχαν δει ποτέ στη ζωή τους

Καθώς από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία η οικονομία βρίσκεται ελεύθερη πτώση, προτιμώνται οι ομαδικοί γάμοι

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ομαδικός γάμος στην Καμπούλ
© EPA/STRINGER

Αφγανιστάν: Το καθεστώς των Ταλιμπάν, η οικονομία της χώρας και οι ομαδικοί γάμοι στην Καμπούλ.

Δεκάδες Αφγανές κρυμμένες με χοντρές πράσινες κουκούλες παντρεύτηκαν άγνωστους άνδρες σε ομαδικό γάμο στην Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα. Στην τελετή συμμετείχαν εκατοντάδες καλεσμένοι των Ταλιμπάν.

Ο γάμος είναι δαπανηρή υπόθεση στο Αφγανιστάν: γι’ αυτό προτιμώνται οι ομαδικοί γάμοι στους οποίους οι οικογένειες μοιράζονται τα έξοδα και συμμετέχουν διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις. Καθώς από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία η οικονομία βρίσκεται ελεύθερη πτώση, 70 ζευγάρια παντρεύτηκαν την ίδια στιγμή σε κοινή γιορτή στην Καμπούλ. Μερικοί από τους γαμπρούς είπαν ότι λόγω ανεργίας και φτώχειας περίμεναν πέντε, έξι ή και οκτώ χρόνια για να παντρευτούν. Η ηλικία γάμου στο Αφγανιστάν είναι 15-16 για τις γυναίκες, 18 για τους άνδρες, μερικοί όμως «δίνουν λόγο» από την ηλικία των 14 ετών.

Προτού οι Ταλιμπάν καταλάβουν την εξουσία τον περασμένο Αύγουστο, οι γάμοι ήταν γραφικές και θορυβώδεις γιορτές με τραγούδια, χορό και κάποιο βαθμό ανάμειξης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αλλά τώρα, οι νύφες και οι γαμπροί «γιορτάζουν» χωριστά καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής: στον ομαδικό γάμο της περασμένης εβδομάδας δώδεκα μαχητές Ταλιμπάν περιπολούσαν με όπλα στο μήκος μιας διαχωριστικής γραμμής που σηματοδοτούσε τον χώρο μεταξύ των ανδρών και των γυναικών. Η μουσική απαγορεύεται στο Αφγανιστάν: η μόνη διασκέδαση είναι απαγγελίες θρησκευτικών και πατριωτικών ποιημάτων, καθώς και οι ομιλίες των διοργανωτών της εκδήλωσης.

Οι δημοσιογράφοι δεν επιτρεπόταν να μιλήσουν με τις νύφες, οι οποίες φορούσαν λευκά φορέματα κάτω από τις νικάμπ, αλλά τους επετράπη να τις φωτογραφίσουν και να τις κινηματογραφήσουν. Εννοείται ότι εφόσον είναι καλυμμένες από την κορυφή ως τα νύχια, στις φωτογραφίες φαίνονται όλες ίδιες. Ετοιμάστηκε μια γαμήλια τούρτα για κάθε ζευγάρι, η οποία τοποθετήθηκε μπροστά στους γαμπρούς που φορούσαν παραδοσιακό λευκό σαλβάρι. Οι περισσότεροι από τους γαμπρούς επέλεξαν τις νύφες με κριτήριο την οικογένεια, την ηλικία, την προίκα και τα προσδοκώμενα γαμήλια δώρα (κυρίως ζώα).

Το ημερήσιο ενοίκιο μιας αίθουσας γάμου στην Καμπούλ κοστίζει 10.000-20.000 δολάρια. Ένας από τους διοργανωτές, ο Sayed Ahmad Selab, είπε ότι αναμένεται να απαγορευτούν αυτού του είδους οι «επιδεικτικοί» γάμοι, όπως είχαν απαγορευτεί κατά τη διάρκεια του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν το 1996-2001. Ήδη από τον περασμένο Μάιο οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει στις γυναίκες να μένουν στο σπίτι και να κρύβονται με νικάμπ σε περίπτωση που χρειαστεί να βγουν στον δημόσιο χώρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ