- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η Στοκχόλμη θα επιδιώξει εποικοδομητική πρόοδο με την Άγκυρα σε ό,τι αφορά το σουηδικό αίτημα ένταξης στη Βορειοατλαντική συμμαχία.
Η Σουηδία θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει εποικοδομητική πρόοδο στις συνομιλίες με την Τουρκία όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στο αίτημα της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τον περασμένο μήνα αίτημα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ σε απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως βρίσκονται αντιμέτωπες με τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία τις κατηγορεί ότι υποστηρίζουν και προσφέρουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές και άλλες οργανώσεις, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.
Οι αντιρρήσεις αιφνιδίασαν τους αξιωματούχους της Φινλανδίας, της Σουηδίας και του ΝΑΤΟ και έχουν μειώσει τις προοπτικές για ταχεία πρόοδο με τα αιτήματα ένταξης πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτό το μήνα στη Μαδρίτη.
«Η αίτησή μας έτυχε ευρείας υποστήριξης μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Λίντε μιλώντας στο σουηδικό κοινοβούλιο. «Φιλοδοξία μας είναι, σε εποικοδομητικό πνεύμα, να κάνουμε πρόοδο στα ζητήματα που έχει θέσει η Τουρκία».
Η Σουηδή υπουργός πρόσθεσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Σουηδία τάσσεται μαζί με τους συμμάχους εναντίον της τρομοκρατίας.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας επιβίωσε την Τρίτη πρότασης μομφής με τη βοήθεια μιας βουλευτή, τα αιτήματα της οποίας να υποστηριχθούν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία μπορεί να περιπλέξουν τις προσπάθειες ένταξης στο ΝΑΤΟ, όλα τα μέλη του οποίου πρέπει να εγκρίνουν την ένταξη νέων μελών.
Η Άγκυρα έχει επίσης καταφερθεί εναντίον των σουηδικών αρχών επειδή το 2019 σταμάτησαν τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία αφού η χώρα εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.
Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στην Τουρκία, η Λίντε δήλωσε πως η συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε «να αλλάξει τις προϋποθέσεις για τις εξαγωγές όπλων εντός του εθνικού κανονιστικού πλαισίου μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.