Κοσμος

Η Τουρκία άλλαξε το όνομά της σε «Türkiye»

Ο ΟΗΕ ενέκρινε το αίτημα να αλλάξει τη διεθνή της ονομασία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσαβούσογλου
Η Τουρκία άλλαξε το όνομά της σε «Türkiye» © Twitter/@MevlutCavusoglu/Türkiye devlet görevlisi

Η Τουρκία άλλαξε επίσημα το όνομά της σε «Türkiye» για τις ξένες γλώσσες αντί για «Turkey».

Επίσημη είναι πλέον η αλλαγή του ονόματος της Τουρκίας στις ξένες γλώσσες, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη δέχτηκαν το αίτημά της να μετονομαστεί σε «Türkiye» αντί για «Turkey». Η αλλαγή του ονόματος έγινε κατόπιν επιστολή που έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Η επιστολή παρελήφθη την Τετάρτη και η αλλαγή του ονόματος τίθεται σε ισχύ από εκείνη την ημέρα, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Stefan Dijarik.

Σύμφωνα με το Anadolu, το όνομα «Türkiye» θα χρησιμοποιείται σε όλα τα διεθνή φόρουμ και σε επίσημα έγγραφα στα οποία χρησιμοποιήθηκαν διάφορα εθνόσημα, όπως «Turkei» ή «Turkuie».

Ο Τσαβούσογλου έγραψε προηγουμένως στο Twitter ότι η Άγκυρα είχε υποβάλει επίσημο αίτημα του ΟΗΕ για αλλαγή του ονόματος της χώρας σε ξένες γλώσσες. Εξήγησε ότι η αλλαγή υιοθετήθηκε στο πλαίσιο των βημάτων της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αύξηση του κύρους της χώρας στη διεθνή σκηνή».

Η Τουρκία άλλαξε όνομα: Το αίτημα Ερντογάν

Η Τουρκία ξεκίνησε τη διαδικασία αλλαγής του διεθνούς της ονόματος σε «Türkiye» από τον Δεκέμβριο, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με διάταγμά του ζήτησε από τους πολίτες να χρησιμοποιούν τη νέα ονομασία.

«Το Türkiye είναι αποδεκτό ως ονομασία-ομπρέλα για τη χώρα μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», είχε πει, προσθέτοντας ότι το νέο όνομα αποτελεί την καλύτερη αναπαράσταση και έκφραση του πολιτισμού και των αξιών του τουρκικού λαού.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τις εταιρείες να χρησιμοποιούν το «made in Türkiye» για τα εξαγόμενα αγαθά τους και έδωσε εντολή στις κρατικές υπηρεσίες να το χρησιμοποιούν στην αλληλογραφία τους.

Τότε, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TRT είχε επικαλεστεί «μη κολακευτικές» συνεκδοχές της λέξης Turkey στα αγγλικά, λέγοντας πως αναφέρεται είτε για να περιγράψει «ένα μεγάλο πτηνό ιθαγενές της Βόρειας Αμερικής» είτε «κάτι που αποτυγχάνει άσχημα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ