- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βέτο Ρεπουμπλικάνων σε συζήτηση στη Γερουσία για τα mass shootings
Μετά το μακελειό στο Τέξας
Μακελειό σε σχολείο του Τέξας: Οι Ρεπουμπλικάνοι εμπόδισαν τη διεξαγωγή μιας συζήτησης στη Γερουσία για την αντιμετώπιση των μαζικών επιθέσεων με όπλα
Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία εμπόδισαν χθες, Πέμπτη, μία συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που αποτελούσε την πρώτη προσπάθεια του Κογκρέσου για την αντιμετώπιση των μαζικών επιθέσεων με όπλα, μετά τη δολοφονία δέκα Αφροαμερικανών από έναν υποστηρικτή της υπεροχής της λευκής φυλής στη Νέα Υόρκη και το μακελειό με την εκτέλεση 19 μαθητών και δύο δασκάλων από επίθεση ενόπλου σε σχολείο στο Τέξας.
Η ψηφοφορία με αποτέλεσμα 47-47, που πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες κομματικής πειθαρχίας, δεν κατόρθωσε να συμπληρώσει την απαίτηση των εξήντα θετικών ψήφων για την έναρξη μιας συζήτησης στη Γερουσία, που έχει εκατό έδρες, αναφορικά με ένα νομοσχέδιο υπό τον τίτλο “Νομοσχέδιο Πρόληψης της Εσωτερικής Τρομοκρατίας”.
Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι η νομοθεσία δεν είναι απαραίτητη, καθώς ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη την εξουσία, προκειμένου να οργανώσει την αντίδραση της κυβέρνησης του, κατά του βίαιου εξτρεμισμού.
Οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αντίδρασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών βίαιου εξτρεμισμού. Οι ίδιοι τόνισαν πως οι τροποποιήσεις σε οποιοδήποτε τέτοιο νομοσχέδιο θα μπορούσαν να δρομολογήσουν περιορισμούς στην κατοχή όπλων.
Τα περιστατικά επιθέσεων μαζικού χαρακτήρα με όπλα κατά τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει την πραγματοποίηση συζητήσεων στο Κογκρέσο σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας των όπλων, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει, καθώς τα δύο κόμματα παραμένουν ουσιαστικά διχασμένα, αναφορικά με την επιβολή περιορισμών στη χρήση των όπλων.
Οι Αμερικανοί έχουν ελάχιστη πίστη στην ικανότητα του Κογκρέσου για την επίλυση του προβλήματος, καθώς μόνο ποσοστό 35% των συμμετεχόντων σε μία δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos ) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, πιστεύουν ότι οι νομοθέτες θα αναλάβουν δράση.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο για την εσωτερική τρομοκρατία με κομματική πειθαρχία την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη δολοφονία δέκα Αφροαμερικανών από έναν υποστηρικτή της υπεροχής της λευκής φυλής σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης στις 14 Μαΐου. Ο δράστης μετέδιδε ζωντανά την επίθεσή του, μέσω live streaming.
Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία και μερικοί Ρεπουμπλικάνοι συζήτησαν την πιθανότητα διακομματικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των μαζικών επιθέσεων με όπλα, συμπεριλαμβανομένων και προτάσεων για την επέκταση των σχετικών προληπτικών ελέγχων για όσους αγοράζουν όπλα, αλλά και για τον αποκλεισμό από την αγορά όπλων των ψυχικά ασταθών ατόμων.
Ποσοστό 79% των Αμερικανών (συμπεριλαμβανομένων ποσοστού 78% Ρεπουμπλικάνων) είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που υποστηρίζει την ψήφιση νομοθεσίας για τη λήψη προληπτικών μέτρων σχετικά με τη χρήση όπλων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδια δημοσκόπησης.
Ο Τσακ Σούμερ ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Κρις Μέρφι έχουν προσεγγίσει Ρεπουμπλικάνους σχετικά με λήψη πιθανών μέτρων που σχετίζονται με τη χρήση όπλων, αλλά και την ασφάλεια των σχολείων.
“Κανένας από εμάς δεν έχει την οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι αυτό θα είναι εύκολο,” τόνισε ο Σούμερ απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Γερουσίας κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους ότι έχουν έναν “ανήθικο εναγκαλισμό” με το λόμπι υποστήριξης οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε: “Είναι αναγκαίο να δώσουμε στην προσπάθεια ένα μικρό χρονικό διάστημα.”
Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η οποιαδήποτε πρόταση που θα είναι ικανή να ψηφιστεί από τη Γερουσία θα χρειαστεί να είναι περιορισμένη για την αντιμετώπιση “των γεγονότων” του μακελειού στο Τέξας.
Ο ίδιος δεν δημοσιοποίησε περισσότερα, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ευρύτατα αντίθετοι σε νέους περιορισμούς της οπλοκατοχής που ενδεχόμενα θα παραβίαζαν τα δικαιώματα των νόμιμων κατόχων όπλων.
Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει πιθανό ενδιαφέρον για την ψήφιση προληπτικής νομοθεσίας που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις αμερικανικές πολιτείες να αρνηθούν την απόκτηση όπλων στους ψυχικά ασταθείς ή σε επικίνδυνους ανθρώπους, με την ενδεχόμενη χρήση κονδυλίων, που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της COVID-19 και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, για την χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας.
Στη βάση της αριθμητικής κατανομής των εδρών στη Γερουσία που διαθέτει εκατό έδρες, που είναι μοιρασμένες 50-50 μεταξύ των δύο κομμάτων, η ψήφιση σχετικής νομοθεσίας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής θα απαιτήσει τις θετικές ψήφους δέκα Ρεπουμπλικάνων, ώστε να καλυφθεί η βασική προϋπόθεση των 60 θετικών ψήφων που προβλέπεται από τον κανονισμό της Γερουσίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
12 επιλεγμένα άρθρα γνώμης κι explainers
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
«Όνειρο η παράδοση άνευ όρων» λέει ο Μασούντ Πεζεσκιάν
Οι επιχειρήσεις και το ενδεχόμενο ναρκοθέτησης του Ορμούζ
Πτήση επαναπατρισμού που ήταν προγραμματισμένη θα καθυστερήσει
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Ο Πέδρο Σάντσεθ και η στάση της αριστεράς στον πόλεμο του Ιράν
Το Ιράν απειλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες συμμαχήσουν με ΗΠΑ και Ισραήλ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.