Κοσμος

ΗΠΑ: Ο Πούτιν έτοιμος για παρατεταμένο πόλεμο - Πιθανή επίθεση στην Υπερδνειστερία

«Θέλει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Την εκτίμηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία εξέφρασαν οι υπηρεσίες πληροφορίων των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία. Μια ρωσική νίκη στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε η διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς στην επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας. 

Η Χέινς τόνισε ότι «οι βραχυπρόθεσμοι στρατιωτικοί στόχοι του Πούτιν είναι η κατάληψη των δύο περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ συν μια ουδέτερη ζώνη γύρω τους και η περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων σε αυτό το τμήμα της χώρας από τα βόρεια για να εδραιωθεί ο έλεγχος σε μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία και να διατηρήσει στην κατοχή του την περιφέρεια της Χερσώνας, από όπου προέρχεται το νερό της Κριμαίας».

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει τη χερσαία γέφυρα προς την Υπερδνειστερία. «Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν επίσης ενδείξεις ότι ο Πούτιν θέλει να επεκτείνει τη χερσαία γέφυρα μέχρι την Υπερδνειστερία, την κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της Μολδαβίας, ελέγχοντας έτσι όλη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας».

Η Χέινς εκτίμησε ότι ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο για να επιτύχει όλους αυτούς τους στόχους. «Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχουν τους περισσότερους από αυτούς τους βραχυπρόθεσμους στόχους τους επόμενους μήνες, πιστεύουμε ότι δεν θα μπορέσουν να επεκτείνουν τον έλεγχο σε μια χερσαία γέφυρα που εκτείνεται στην Υπερδνειστερία και περιλαμβάνει την Οδησσό χωρίς να ξεκινήσει κάποια μορφή κινητοποίησης και είναι ολοένα και πιο απίθανο να μπορέσουν να αποκτήσουν έλεγχο και στις δύο περιφέρειες [Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ] και στη ζώνη ασφαλείας που επιθυμούν τις επόμενες εβδομάδες».

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ