- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διοικητής CIA: Ο Πούτιν πιστεύει πως δεν έχει περιθώριο να χάσει
«Προβληματισμένος ο Σι Τζινπίνγκ για τη σύνδεση της Κίνας με τις ρωσικές βιαιότητες κατά των Ουκρανών»
Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς αναφέρθηκε στην πορεία του πολέμου και στο πως βλέπει τα πράγματα ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την εκτίμηση ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι δεν έχει το περιθώριο να χάσει στην Ουκρανία εκφράζει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.
«Παρακολουθούσα τον Πούτιν πολλά χρόνια και αυτά που έχω δει την τελευταία δεκαετία είναι ένας εύφλεκτος συνδυασμός παραπόνων, φιλοδοξίας και ανασφάλειας» σημειώνει ο Μπερνς και συνεχίζει: «Η όρεξή του για ρίσκο έχει αυξηθεί με τα χρόνια, καθώς έχει ενισχυθεί η εξουσία του και ο κύκλος των συμβούλων του έχει στενέψει αισθητά».
Ο επικεφαλής της CIA είχε επισκεφθεί τον Πούτιν στη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο. Ποια ήταν λοιπόν η αίσθηση που αποκόμισε; «Έφυγα από αυτές τις επαφές αρκετά ανήσυχος. Δεν μου φαινόταν ότι είχε λάβει οριστική και αμετάκλητη απόφαση για εισβολή. Αλλά ήταν ξεκάθαρο πως κλίνει προς αυτή την κατεύθυνση...Ήταν σαφές πως πίστευε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να είναι μεγάλη δύναμη χωρίς μία Ουκρανία υπό τον έλεγχό της. Ήταν επίσης πεπεισμένος πως έχοντας επενδύσει πολλά για να εκσυγχρονίσει τον στρατό, ο ρωσικός στρατός μπορούσε να πετύχει γρήγορη, αποφασιστική νίκη με ελάχιστο κόστος. Ήταν πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας ήταν απασχολημένοι με την πολιτική μετάβαση στη Γερμανία και τις εκλογές στη Γαλλία και θα απέφευγαν το όποιο ρίσκο» λέει.
Τώρα λοιπόν που αποδείχθηκε ότι η νίκη στην Ουκρανία δεν είναι εύκολη υπόθεση, μπορεί να έχει αλλάξει στάση ο Πούτιν και να ακούει αυτό που πρέπει να ακούσει; «Νομίζω ότι βρίσκεται σε μία ψυχική κατάσταση στην οποία πιστεύει ότι δεν έχει περιθώριο να χάσει...Νομίζω πως είναι πεπεισμένος αυτή τη στιγμή πως εντείνοντας την επιχείρηση θα καταφέρει να σημειώσει πρόοδο» εκτιμά ο Μπερνς.
Ερωτηθείς για την σχέση της Κίνας με τη Ρωσία, αναφέρει: «Δεν θα υποτιμούσα τη δέσμευση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη συμμαχία του με τη Ρωσία του Πούτιν. Στις 4 Φεβρουαρίου, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα και η Ρωσία εξέδωσαν ένα μανιφέστο για φιλία χωρίς όρια. Ωστόσο ο Σι είναι ανήσυχος για το πλήγμα στη φήμη που μπορεί να προκαλέσει η σύνδεση της Κίνας με τις ρωσικές βιαιότητες κατά των Ουκρανών, σίγουρα προβληματισμός για την οικονομική αβεβαιότητα που παράγει ο πόλεμος όπως και για το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει φέρει πιο κοντά τους Ευρωπαίους με τους Αμερικανούς».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προειδοποιήσεις για κυβερνοτρομοκρατικές επιθέσεις σε δημόσιες υποδομές από ομάδες Ιρανών χάκερ που έχουν χτυπήσει τα συστήματα ύδρευσης και διαχείρισης λυμάτων των ΗΠΑ
Ποια η στάση που τηρούν μέχρι σήμερα
Αραβικά μέσα υποστηρίζουν ότι ήδη έχει εκτελεσθεί
Τα μέτρα που εξετάζουν οι ΗΠΑ
Ο ουρανός γέμισε με τις άσπρες γραμμές που αφήνουν πίσω τους τα αντιαεροπορικά πυρά
«Η χώρα έχει τα δικά της συστήματα που έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά»
Δείτε το εξώφυλλο του περιοδικού
«Ξεκίνησαν τον πόλεμο πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την πρωτοβουλία Board of Peace»
Οι πύραυλοι Blue Sparrow και η τεχνολογία που δυσκολεύει την αναχαίτισή τους
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στο Ιράν εισέρχεται σε νέα φάση
Οι ΗΠΑ βύθισαν πλοίο με drone, μπαράζ χτυπημάτων του Ιράν σε χώρες του Κόλπου
«Η σοβαρότητα των οικονομικών συνεπειών θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια τους»
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η επιστροφή του τραμπισμού πιέζουν την Ευρώπη να ορίσει τη δική της στρατηγική και αξιακή κατεύθυνση.
«Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία για αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για την κρίση στη Μέση Ανατολή
«Το πρόβλημά μας είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις για αυξημένη απειλή επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων και ριζοσπαστικοποίησης
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν σκοτώθηκε το προηγούμενο Σάββατο μετά από βομβαρδισμό
Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο – Στα τέλη Σεπτεμβρίου πιθανό το δημοψήφισμα για τις συνομιλίες με ΕΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.