Κοσμος

Νέο κύμα βίας στην Παλαιστίνη

Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ αποκάλεσε «καταστροφική φρενίτιδα» την κλιμακούμενη βία εκ μέρους των Παλαιστινίων, στην οποία το Ισραήλ απάντησε με θανατηφόρες επιθέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
israel-nablus.jpg
© Nedal Eshtayah/Anadolu Agency via Getty Images

Παλαιστινιακές επιθέσεις και βανδαλισμοί κατά τον μήνα του ραμαζανιού και λίγες μέρες πριν από το εβραϊκό Πάσχα.

Παλαιστίνιοι βανδάλισαν το περασμένο Σάββατο τον τάφο, στην περιοχή της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου πιστεύεται ότι είναι θαμμένος ο βιβλικός Ιωσήφ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ αποκάλεσε «καταστροφική φρενίτιδα» την κλιμακούμενη βία εκ μέρους των Παλαιστινίων, στην οποία το Ισραήλ απάντησε με θανατηφόρες επιθέσεις. Ο βανδαλισμός έγινε ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούσαν επιδρομές στη Δυτική Όχθη μετά από επίθεση 28χρονου ένοπλου Παλαιστινίου σε μπαρ στο Τελ Αβίβ κατά την οποία τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν. Αυτός ο πυροβολισμός το βράδυ της Πέμπτης σε μια περιοχή στο κέντρο της πόλης γεμάτη κόσμο προκάλεσε σκηνές μαζικού πανικού και θύμισε παλιότερες εποχές τρομοκρατίας αμάχων. Ο δράστης έχασε τελικά τη ζωή του από ισραηλινές δυνάμεις μετά από ολονύκτιο ανθρωποκυνηγητό: κρυβόταν κοντά σε ένα τζαμί στη Γιάφα, μια αραβική συνοικία στο νότιο Τελ Αβίβ. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον Ραάντ Χαζέμ, από την Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο οποίος δεν ανήκε σε οργανωμένη μαχητική ομάδα και δεν είχε προηγούμενο ιστορικό. Ο Χαζέμ είχε εισέλθει παράνομα στο Ισραήλ χωρίς άδεια. χρόνια.

Η μαχητική οργάνωση Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας επαίνεσε την επίθεση στο μπαρ αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη. Αντιθέτως, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής, την καταδίκασε, λέγοντας ότι η δολοφονία αμάχων εκατέρωθεν «μπορεί μόνο να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης». Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζενίν ήταν το σκηνικό μιας από τις πιο φονικές μάχες της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα (εξέγερσης), πριν από 20 χρόνια. Τον Απρίλιο του 2002, οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους Παλαιστίνιους μαχητές στον καταυλισμό επί σχεδόν τρεις εβδομάδες. Είκοσι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, είχαν σκοτωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ.

Για τις ταραχές της προηγούμενης εβδομάδας, η ένταση των οποίων συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείχνει Παλαιστινίους να χτυπούν ένα μεγάλο φωτιστικό που κρέμεται πάνω από τον τάφο «του Ιωσήφ» και να πετούν τριγύρω κομμάτια από σπασμένες πέτρες. Ο τάφος, ως ιερός τόπος για τους Εβραίους, αποκτά μεγαλύτερη συμβολική σημασία λίγες μέρες πριν από την εβραϊκή γιορτή του Πάσχα. Το εβραϊκό Πάσχα μνημονεύει την έξοδο των Εβραίων από την αρχαία Αίγυπτο, όπου σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, ο Ιωσήφ είχε αναδειχθεί από αιχμάλωτος σε αντιβασιλέα. Αν και πολλοί μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι πρόκειται για τόπο ανάπαυσης του ισλαμιστή κληρικού του 18ου αιώνα, του σεΐχη Γιούσεφ Νταουκάτ, έχει ξαναγίνει σημείο ανάφλεξης: Παλαιστίνιοι τού έβαλαν φωτιά το 2015 και το 2000.

Η Ναμπλούς βρίσκεται υπό τον έλεγχο της παλαιστινιακής ασφάλειας, επομένως οι Εβραίοι προσκυνητές συνήθως επισκέπτονται τον τάφο μόνο σε συντονισμό με τον Ισραηλινό Στρατό. Το πρωί της Δευτέρας, δύο υπερορθόδοξοι Εβραίοι, οι οποίοι φέρεται να μην είχαν λάβει άδεια, δέχτηκαν πυροβολισμούς και τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν εκεί. Δεν είναι σαφές ποιος πυροβόλησε.

Η επίθεση στον ιερό τόπο γίνεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, με ανθρώπινες απώλειες και από τις δύο πλευρές. Ένας 17χρονος Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε σε ισραηλινή επιχείρηση στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη την περασμένη Κυριακή υπέκυψε στα τραύματά του, όπως μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Από διαφορετικά επεισόδια στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν σκοτωθεί 13 Ισραηλινοί και δύο Παλαιστίνιοι.

Οι επιτιθέμενοι των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι έδρασαν μεμονωμένα ή με ελάχιστη υποστήριξη από ένα μικρό πυρήνα τρομοκρατών. Τρεις από αυτούς πιστεύεται ότι ταυτίστηκαν με την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Όμως, οι μαχητικές ομάδες δεν φαίνεται να τους έχουν εκπαιδεύσει ούτε να έχουν οργανώσει τις επιθέσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ