Κοσμος

Σε lockdown η Σαγκάη: Αυξάνονται οι αντιδράσεις για τα αυστηρά μέτρα

Κάτοικοι ουρλιάζουν από τα παράθυρα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε lockdown η Σαγκάη
Σε lockdown η Σαγκάη © EPA/ALEX PLAVEVSKI

Σε lockdown η Σαγκάη: Οι κάτοικοι αντιδρούν στα αυστηρά μέτρα - Ουρλιάζουν από τα παράθυρα.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο από τη Σαγκάη στην Κίνα, στα οποία κάτοικοι ουρλιάζουν από τα διαμερίσματά τους, την ώρα που ένα drone επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις για τους περιορισμούς λόγω Covid-19.

Σημειώνεται ότι εδώ και τρεις εβδομάδες έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στην κινεζική πόλη.

«Οι κάτοικοι οδηγούνται στην τρέλα, δεν το αντέχουν άλλο. Η πολιτική μηδενικής Covid που έχει υιοθετήσει η Κίνα γίνεται επικίνδυνη», ανέφερε, μέσω του Twitter, ο πολιτικός επιστήμονας και επικεφαλής του Eurasia Group Ian Bremmer.

Το συγκεκριμένο βίντεο δημοσιεύτηκε αρχικά από τον ραδιοφωνικό παραγωγό Patrick Madrid, την περασμένη Παρασκευή, με τον ίδιο να σχολιάζει: «Τι στο καλό; Το βίντεο τραβήχτηκε χθες στη Σαγκάη, στην Κίνα από τον πατέρα μίας στενής μου φίλης, η οποία επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά του. Κόσμος ουρλιάζει από τα παράθυρα μετά από μία εβδομάδα καθολικού lockdown, όπου δεν επιτρέπεται να βγεις από το διαμέρισμά σου για κανέναν λόγο».

«Οι κάτοικοι στη Σαγκάη πηγαίνουν στα μπαλκόνια τους για να τραγουδήσουν και να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη προμηθειών. Εμφανίζεται ένα drone: “Συμμορφωθείτε με τους περιορισμούς της Covid. Ελέγξτε την επιθυμία της ψυχής σας για ελευθερία. Μην ανοίγετε το παράθυρο και μην τραγουδάτε”», έγραψε η δημοσιογράφος του The Economist, Alice Su.

Σαγκάη: Ξεμένουν από τρόφιμα οι κάτοικοι - Καταγγελίες για τους ελέγχους

Οι κάτοικοι της Σαγκάης δυσκολεύονται να προμηθευτούν κρέας, ρύζι και άλλα τρόφιμα εξαιτίας του lockdown. Οι αξιωματούχοι της πόλης έχουν παραδεχτεί ότι η πόλη αντιμετωπίζει «δυσκολίες», αλλά τονίζουν ότι προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνει βίντεο στο οποίο δείχνει άδεια ράφια σούπερ μάρκετ και τους κατοίκους σε πανικό.

 

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταγγελίες περί ελέγχων, με κάποιους στην περιοχή Σουχούι να λένε στο Reuters ότι τοπικές αρχές είχαν τοποθετήσει λουκέτα και αλυσίδες ποδηλάτων στις εξώθυρές τους αργά χθες, Κυριακή, για να τους περιορίσουν στα σπίτια τους.

Η προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» της Κίνας απέναντι στην COVID-19, περιορίζοντας σε καραντίνα όποιον βρίσκεται θετικός ακόμα και χωρίς συμπτώματα, υφίσταται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις λόγω του περισσότερο μεταδοτικού, αν και λιγότερο θανατηφόρου, παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.

Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε παύση σχεδόν όλων των διεθνών ταξιδιών και τώρα έχει ολοένα και μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο, καθώς οι πόλεις επιβάλλουν περιορισμούς, με τη νότια πόλη Γκουανγκτζόου και την ανατολική Νινγκμπό να είναι οι τελευταίες που το κάνουν, ενώ άλλες χώρες προσπαθούν να μάθουν να συμβιώνουν με την ασθένεια.

Σε lockdown η Σαγκάη
Σε lockdown η Σαγκάη © EPA/ALEX PLAVEVSKI

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα ανακοίνωσε ότι απέστειλε επιστολή στο Κρατικό Συμβούλιο στο Πεκίνο, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες από τα πρόσφατα μέτρα πρόληψης της COVID.

Ωστόσο, η πολιτική της «δυναμικής εκκαθάρισης» παραμένει η «καλύτερη επιλογή» για τη Σαγκάη, δήλωσε ο αξιωματούχος Λιανγκ Γουανιάν. Είναι παραπλανητικό να αντιμετωπίζει κανείς την Όμικρον ως μια «μεγάλη γρίπη» και η χαλάρωση της επιφυλακής στην Κίνα θα εκθέσει τον τεράστιο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών της σε κίνδυνο, ιδίως καθώς μεταλλάσσεται ο ιός, δήλωσε ο Λιάνγκ, που είναι επικεφαλής πάνελ της Εθνικής Επιτροπής Υγείας για την COVID-19.

Η Σαγκάη κατέγραψε 25.173 νέες ασυμπτωματικές μολύνσεις χθες, συγκριτικά με 23.937 μία ημέρα νωρίτερα, αν και τα περιστατικά με συμπτώματα μειώθηκαν στα 914 από τα 1.006.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ