Κοσμος

Η Κετάντζι Μπράουν πρώτη μαύρη Ανώτατη Δικαστής στην ιστορία των ΗΠΑ

Μετά από μια δύσκολη μάχη στη Γερουσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δύο ακόμη Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές υπέρ της δικαστού Τζάκσον
Η Κετάντζι Μπράουν © ΕPA Pool

H Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον έγινε και επίσημα η πρώτη Αφροαμερικανίδα που θα υπηρετήσει στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον είναι ουσιαστικά από σήμερα η πρώτη μαύρη Ανώτατη Δικαστής στην 200ετή ιστορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ καθώς ξεπεράστηκε ο σκόπελος της επικύρωσης της υποψηφιότητας της από την Γερουσία.

Ο δρόμος για τον διορισμό της Μπράουν-Τζάκσον άνοιξε όταν προ ημερών οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Λίζα Μαρκόφσκι και Μιτ Ρόμνεϊ συντάχθηκαν με την Σούζαν Κόλινς δηλώνοντας ότι θα ψηφίσουν για την επικύρωση του ισόβιου διορισμού της 51 ετών δικαστικού. 

Εκ των 115 δικαστών που κατείχαν μια έδρα στους κόλπους του δικαστηρίου μετά την ίδρυσή του, υπήρξαν μόνο 5 γυναίκες, τέσσερις λευκές και μία ισπανόφωνη και δύο μαύροι άνδρες. Από τους τελευταίους, ο Κλάρενς Τόμας, κατέχει αυτή τη στιγμή μια έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο μετρά εννέα ισόβια μέλη.

Η Κετάνζι Μπράουν Τζάκσον η οποία διορίσθηκε ομοσπονδιακή δικαστής από τον πρόεδρο Ομπάμα και προήχθη στο ομοσπονδιακό εφετείο της Ουάσιγκτον από τον πρόεδρο Μπάιντεν, αντικαθιστά τον Στίβεν Μπρέιερ. Ο 83χρόνος δικαστής ο μεγαλύτερος σε ηλικία δικαστής μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ επέλεξε να συνταξιοδοτηθεί.

Ο διορισμός της δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα τους πολιτικούς συσχετισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο (6 συντηρητικοί – τρεις φιλελεύθεροι) καθώς και εκείνη θεωρείται φιλελεύθερος. Αυτή τη στιγμή οι Τζον Ρόμπερτς, Σάμουελ Αλίτο, Νιλ Γκόρσατς, Μπρέτ Κάβανο και Έιμι Μπάρετ θεωρούνται ότι ανήκουν στην συντηρητική πλευρά, ενώ Σόνια Σοτομαγιόρ, Μπρέιερ και Έλεν Κάγκαν στην φιλελεύθερη. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ