Κοσμος

Η Τουρκία καλωσορίζει το ρούβλι και θέλει να γίνει «παράδεισος» των Ρώσων Ολιγαρχών

Πρώτος κατέφυγε ο Αμπράμοβιτς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το γιοτ Ρώσου ολιγάρχη
Το γιοτ Ρώσου ολιγάρχη στην Τουρκία © ΕPA Pool

Ρώσοι έχουν ήδη μετακινηθεί στην Τουρκία, η οποία θεωρείται ασφαλές μέρος για να μείνουν, να επενδύσουν και να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία

Εκτός από τις πρωτοβουλίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που στοχεύουν στο να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η Τουρκία βρέθηκε τις περασμένες ημέρες στο επίκεντρο, καθώς  δύο σούπερ γιοτ πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που φέρεται να ανήκουν στον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχουν δέσει άγκυρα στα νερά της,  παρά τις διεθνείς κυρώσεις.

Ο Αμπράμοβιτς, όπως επίσης και άλλοι Ρώσοι ολιγάρχες, προσπαθούν να μεταφέρουν περιουσιακά του στοιχεία μακριά από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ που στοχεύουν την πλούσια ελίτ της Ρωσίας, προκειμένου να μην κατασχεθούν ή δεσμευθούν στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων. 

Περίπου 14.000 Ρώσοι φέρεται να έχουν αφιχθεί στην Τουρκία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, πολλοί από τους οποίους είχαν μαζί τους πολλά μετρητά λόγω των φραγμών στις αμερικανικές πιστωτικές κάρτες. Σύμφωνα με μεσίτες που επικαλείται το Reuters, πολλοί χρησιμοποιούν μετρητά και κρυπτονομίσματα για να αγοράσουν ακίνητα ως ασφαλή επένδυση.

Η οικονομία της Τουρκίας, η οποία έχει ήδη πληγεί από νομισματική κρίση και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το εμπόριο και τον τουρισμό από τη Ρωσία.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε το Σάββατο ότι θα καλωσορίζει στη χώρα τους Ρώσους ολιγάρχες , στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, τόσο ως τουρίστες όσο και ως επενδυτές, εφόσον οποιεσδήποτε επιχειρηματικές συναλλαγές τηρούνται εντός των σφαιρών του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές που επικαλείται το Reuters, η Δύση θα μπορούσε να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις σε όσους συναλλάσσονται με τον κύριο στόχο, τη Ρωσία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ