Κοσμος

Γαλλία: Συνεχίζεται για έκτο μήνα η δίκη των τζιχαντιστών

Τζιχαντιστής του Μπατακλάν που κατηγορείται για 130 φόνους: «Μου έχετε κάνει τη ζωή άνω - κάτω»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστυνομικό van στο Παρίσι
© EPA/YOAN VALAT

Γαλλία: Πώς παρουσιάζεται στη δίκη στο Παρίσι ο κατηγορούμενος τζιχαντιστής για την τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν Salah Abdeslam.

Ο Salah Abdeslam, ένας από τους επιζήσαντες τρομοκράτες της 13ης Νοεμβρίου 2015 που δικάζονται αυτόν τον καιρό στο Παρίσι κατηγορεί τις γαλλικές αρχές ότι του κατέστρεψαν τη ζωή. Σύμφωνα με τη στρατηγική των συνηγόρων του, ο Abdeslam παρουσιάζεται σαν θύμα και σαν ήρωας, αλλά στην πραγματικότητα δίνει την εντύπωση ανθρώπου υπερβολικά ευχαριστημένου από τη ζωή και τη δράση του. Εκτός του ότι δεν δείχνει ίχνος μεταμέλειας, συμπεριφέρεται περιφρονητικά στους δικαστές και στο κοινό, γελάει, καγχάζει, επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια - το αποτέλεσμα είναι συχνές διακοπές της διαδικασίας και διαμαρτυρίες των οικογενειακών των θυμάτων μέσα στην αίθουσα.

Ο «Abdeslam Salah», όπως αναφέρεται στον εαυτό του χρησιμοποιώντας τρίτο πρόσωπο, κατηγορείται για σύσταση συμμορίας και σειρά δολοφονιών στο Μπατακλάν, στο Stade de France και σε ένα καφέ του Παρισιού: οι σύντροφοί του σκοτώθηκαν στην εν λόγω επιχείρηση αυτοκτονίας, αλλά αυτός είτε άλλαξε γνώμη και δεν ανατινάχτηκε, είτε ο μηχανισμός ήταν ελαττωματικός. Ο Αbdeslam συνεργάστηκε με τζιχαντιστές στο Βέλγιο και στη Συρία, αλλά αρνείται να δώσει τα ονόματα επιμένοντας ότι «δεν είναι καρφί». Έτσι, παραμένει άγνωστο ποιοι χρηματοδότησαν την επιχείρηση, πλήρωσαν για τα νοικιασμένα αυτοκίνητα των τζιχαντιστών, για τα ψεύτικα διαβατήρια και για τα ταξίδια τους σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Συρία. Επίσης παραμένει άγνωστο γιατί οι τζιχαντιστές διέσχισαν δύο φορές την Ευρώπη και ποιους συνάντησαν. Ο κατηγορούμενος για 130 φόνους επιμένει ότι συναντούσε Σύρους μετανάστες που είχαν ανάγκη από βοήθεια κι ότι δεν θυμάται ονόματα.

Για τον συγκατηγορούμενό του, τον Mohammed Amri, o Abdeslam ισχυρίζεται ότι είναι αθώος κι ότι, «αν ήταν στη θέση του, θα τα είχε κάνει όλα γυαλιά-καρφιά». «Μα, τα κάνατε γυαλιά-καρφιά», του είπε ο Périès, πρόεδρος του δικαστηρίου, ο οποίος έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις: είναι ευγενής, ψύχραιμος και δείχνει να μην παίρνει στα σοβαρά ον Abdeslam, πράγμα που τον κάνει έξαλλο. «Βοηθάω τους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά» είπε ο κατηγορούμενος για να εξηγήσει τις διαδρομές του και τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού. Δεν είχα ποτέ κανένα οικονομικό κίνητρο. Ο Αλλάχ θα με ανταμείψει επειδή έκανα ό,τι μπορούσα». Και συνέχισε: «Το γαλλικό κράτος έχει κάνει τη ζωή μου άνω - κάτω.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ